Igor Surkis a vorbit despre primele zile ale războiului din Ucraina, care a fost declanșat de Rusia în 24 februarie. Potrivit sport.ua, președintele echipei Dinamo Kiev a fost sunat la ora 05:00 dimineața de căpitanul echipei Serhiy Sydorchuk, pentru a-l întreba care este viziunea lui vizavi de ce va urma.
"Am o casă în afara orașului, dar au fost explozii care au făcut să tremure geamurile. Toți fotbaliștii noștri s-au dovedit a fi profesioniști și niciunul nu a mers într-o direcție necunoscută. În aceeași zi, toată echipa cu familiile lor s-a adunat la baza Dinamo. În primul rând, ne-am aprovizionat cu mâncare pentru bebeluși, pentru că erau foarte mulți copii cu noi.
În prima noapte, fotbaliștii au dormit în subsolul bazei doar pe carton. Apoi le-am spus să mute din camere saltele, pături, perne, mese de masaj pentru a crea măcar un oarecare confort copiilor.", a relatat Igor Surkis.
Fotbal
Matip a dus-o pe Liverpool în avantaj în meciul cu Southampton, înscriind cu capul după un corner
ACUM 7 ORE

Igor Surkis: " Mircea Lucescu a găzduit mulți refugiați"

Aflat la Londra, Andriy Yarmolenko, unul dintre oamenii care s-au remarcat în această perioadă la West Ham United, l-a căutat pe conducătorul clubului Dinamo Kiev.
"În prima noapte, Yarmolenko m-a sunat în lacrimi. Cu o zi înainte și-a trimis soția și copilul în Ucraina pentru o consultație medicală. Andriy mi-a spus: 'Ajută-mă la salvarea familiei mele!' I-am dat imediat soției și fiului său o cameră la baza sportivă. În primul rând, ne-am gândit cum să scoatem familiile jucătorilor de fotbal. Aici a fost stabilit un sediu de coordonare.
Purtătorul de cuvânt al echipei, Oleksiy Semenenko, s-a oferit să ducă femei, copii și bătrâni în străinătate. Este un bărbat de vârstă nemilitară, dar a refuzat să părăsească Ucraina. Multe mulțumiri și lui Arcadie Zaporozhyan și Mircea Lucescu, care le-au închiriat un hotel de patru stele în România. Nu am riscat să mergem în autocarele clubului nostru la vremea aceea. Ne-am asigurat transportul pentru o sumă simbolică.
Dar nu am putut găsi șoferi cu vârsta potrivită pentru a putea trece granița. A trebuit să procedăm altfel. La 8 dimineața am urcat oamenii în autobuze, i-am adus la granița cu Moldova, au trecut frontiera pe jos și s-au mutat în autobuze din România. Mulți sunt încă acolo. Lucescu a găzduit mulți refugiați, nu doar acasă, ci și la rude. S-a dovedit a fi un adevărat patriot al Ucrainei.", a continuat povestea Igor Surkis.
După ce au fost salvate familiile jucătorilor de fotbal, a urmat un alt pas, după cum a relatat oficialul: "Am început să ne gândim ce să facem în continuare. Și am avut nu doar echipa principală în cadrul bazei sportive, ci și U19. Kostyuk are trei copii, și-a luat familia în străinătate. Jucătorii au fost conduși de antrenorul de pregătire fizică a lui Gusev și Kuleba. Am avut și personal medical. Multe mulțumiri fraților Shmorgun care au făcut o muncă grozavă de muncă psihologică.
Drept urmare, am reușit să ducem jucătorii într-un loc sigur, în districtul Drohobych. Am cazat seniorii și echipa U19 într-un hotel de cinci stele din satul Skhidnytsia. În câteva zile, jucătorii au început să caute o oportunitate de antrenament, în apropiere nu erau terenuri. Cel mai apropiat era la 60 km de locație. Au reușit să găsească un mic teren artificial. L-au curățat și au început să se antreneze acolo. În același timp am călătorit prin zonă, ne-am întâlnit cu copiii. În plus, fotbaliștii noștri s-au coordonat, au creat un fond de caritate, au început să ajute Ucraina și Forțele Armate.
Datorită directorului școlii noastre Ishchenko, două grupuri de copii sunt în Ungaria, încă două - în Polonia și Republica Cehă. Am adunat 98 la sută din toți jucătorii noștri de la toate categoriile de vârstă. Acest lucru este unic.

Cum au părăsit străinii Ucraina

Cum au plecat străinii? Problema lor nu era acută, pentru că nu avem mulți. Kendziora și Verbic au plecat singuri, pe riscul lor. Am stabilit un traseu sigur pentru ei. Vitinho și de Pena au fost evacuați împreună cu brazilienii lui Șahtior. Sunt în permanentă legătură cu ei. Toți străinii lui Dinamo se vor întoarce în club imediat ce fotbalul se va relua în Ucraina. Am început deja pregătirile pentru cupele europene, pentru că ne confruntăm cu un drum dificil de calificare. Încă nu știm ce decizie se va lua cu privire la actualul campionat și din ce etapă va trebui să începem în cupele europene."
https://i.eurosport.com/2022/04/18/3357619.jpg
Romanian Liga I
Primii fotbaliști care pleacă de la FCSB după ratarea titlului în Liga 1! Anunțul oficialilor
ACUM 8 ORE
Fotbal
Minamino, șut excelent după o pasă a lui Jota! A restabilit egalitatea în Southampton - Liverpool
ACUM 8 ORE