După ce și-a început cariera de antrenor la Corvinul Hunedoara în 1979, Lucescu a fost numit selecționerul României în anul 1981 antrenând în pararel echipa de club și cea națională. În 1984 a ajuns pe banca tehnică a lui Dinamo, clubul unde s-a format și unde a petrecut cei mai mulți ani din cariera de fotbalist. În 1990 a reușit să oprească "dicatatura" Stelei din campionat și a adus titlul în "Ștefan cel Mare" după o pauză de 6 ani, intrându-le definitiv la inimă suporterilor "alb-roșii".
După Revoluție, Lucescu a plecat în Italia, unde le-a antrenat pe rând pe Pisa (1990-1991), Brescia (1991-1996) și Reggiana (1996-1997), după care s-a întors în fotbalul românesc, dar nu la marea sa dragoste Dinamo, ci la una dintre echipele rivale ale "câinilor" din capitală, și anume la Rapid București.

Dinamovist pur-sânge, antrenor la Rapid

Romanian Liga I
Mircea Lucescu o ajută pe Dinamo! 12 jucători au fost puși la dispoziție lui Flavius Stoican
29/12/2021 LA 15:16
Aceasta a fost prima mișcare surprinzătoare din fructuoasa carieră de antrenor a lui Mircea Lucescu. Deși era binecunoscut trecutul său dinamovist, fanii rapidiști l-au primit călduros pe omul care avea să aducă clubul giuleștean din nou în elita fotbalului românesc.
Chiar dacă între Rapid și Dinamo nu era o rivalitate atât de mare ca cea dintre Dinamo și Steaua, suporterii dinamoviști s-au simțit trădați de hotărârea tehnicianului de a antrena în Giulești, mai ales că acesta a convins și o serie de jucători care au făcut istorie în "Ștefan cel Mare" să joace pentru Rapid.
După un prim sezon în care a pierdut titlul în ultima etapă în fața Stelei, dar a cucerit Cupa României, Lucescu a început și sezonul 1998-1999 pe banca Rapidului. În decembrie 1998, Lucescu a părăsit Giuleștiul pentru că a primit o ofertă de nerefuzat de la Inter Milano. După experiența nereușită pe banca "nerazzurrilor", cel poreclit deja "Il Luce" s-a întors la Rapid și a reușit să conducă echipa către cel de-al doilea titlu din istorie, după o pauză de 32 de ani.
Poate într-un mod paradoxal, titlul câștigat de Lucescu alături de Rapid a venit chiar după o luptă la baionetă cu Dinamo, lucru pe care fanii "câinilor" l-au înghițit destul de greu la acea vreme.
Timpul a trecut însă, Lucescu a plecat și nu s-a mai întors niciodată ca antrenor în România, iar rănile dinamoviștilor s-au cicatrizat. Momentan, personajul Mircea Lucescu este iubit în egală măsură atât în Giulești cât și în "groapă", iar rivalitatea dusă la extrem la sfârșitul anilor '90 a fost de mult uitată.
https://i.eurosport.com/2013/11/14/1133698.jpg

De la Galatasaray la Beșiktaș

În vara anului 2000, Lucescu începea o nouă aventură în străinătate, ajungând în campionatul Turciei la Galatasaray. Echipa lui Hagi și Popescu tocmai câștigase Cupa Uefa în acel an, iar cu Lucescu la timonă avea să câștige Supercupa Europei în fața lui Real Madrid. În primul sezon pe Ali Sami Yen, Lucescu a terminat pe locul doi în campionat, în urma lui Fenerbahce și a ajuns până în sferturile de finală ale Champions League.
În următorul sezon Galata a câștigat campionatul și a ajuns în faza a 2-a a grupelor din Champions League, dar la finalul sezonului Lucescu a fost demis în mod surprinzător de la cârma echipei, pentru a fi readus "Împăratul" Fatih Terim.
Lucescu nu a avut de ales și a trebuit să încaseze palma primită, dar în scut timp bașcanii Galatei aveau să regrete decizia luată. În iunie 2002 Lucescu semna cu Beșiktaș, una dintre marile rivale din Istanbul a lui Galatasaray. În chiar primul sezon pe Inonu, Lucescu a cucerit titlul cu Beșiktaș, chiar în anul în care clubul își sărbătorea centenarul. În sezonul 2003-2004 Beșiktaș a condus multă vreme în clasmentul din Turcia, dar pe finalul stagiunii s-au întâmplat câteva lucruri stranii (multe decizii potrivnice de arbitraj, inclusiv un meci pierdut de Beșiktaș la masa verde pentru că a luat 5 cartonașe roșii) ce au dus la decăderea echipei, care a încheiat abia pe locul 3, după Fenerbahce și Trabzonspor. La finalul acelui sezon Mircea Lucescu a demisionat și astfel și-a încheiat aventura din campionatul Turciei.
În cei 4 ani în care a antrenat pe malul Bosforului, Lucescu a reușit să-și creeze un nume care este respectat și în ziua de astăzi. Numirea sa de peste ani la naționala Turciei demonstrează acest lucru, iar simpatia pe care i-o acordă atât fanii Galatei cât și cei ai lui Beșiktaș arată cât de apreciată a fost munca tehnicianului român într-o țară unde este foarte greu să te impui ca și străin.
https://i.eurosport.com/2020/07/24/2854960.jpg

A treia mare "trădare" nu se mai consumă

După despărțirea de Beșiktaș, Lucescu schimba campionatul și ajungea în Ucraina la Șahtior Donetsk, echipă care era la momentul respectiv în umbra mult mai titratei Dinamo Kiev. În cei 12 ani petrecuți la Donetsk, Lucescu a reușit să schimbe polii de putere din fotbalul ucrainian
Cele 8 titluri de campion câștigate cu Șahtior, dar mai ales Cupa Uefa cucerită în 2009, l-au trasformat pe Lucescu într-unul dintre cei mai iubiți oameni din Donetsk. Probabil și din cauza situației geopolitice din Ucraina, Lucescu a părăsit Șahtior-ul în 2016, dar cu siguranță le va rămâne la suflet pe veșnicie fanilor din orașul minier.
Sau cel puțin așa părea până în urmă cu câteva zile, când Lucescu a fost prezentat oficial de Dinamo Kiev, club cu care a purtat atâtea și atâtea lupte în cei 12 ani petrecuți pe banca Șahtior-ului. Nu de puține ori în acea perioadă, Lucescu a trimis săgeți otrăvitoare către clubul din capitală, pe care îl acuza de practicarea a tot felul de tertipuri pentru a opri hegemonia impusă de echipa sa în Ucraina.
Fanii echipei din capitală nu au uitat vorbele grele spuse de antrenorul român la adresa echipei lor favorite în trecut și de aceea nu sunt foarte încântați de ajungerea sa la Kiev. Mai mult, chiar și unii jucători de legendă ai lui Dinamo și-au manifestat indignarea față de numirea sa ca antrenor și după câte se pare Lucescu nu va avea viață ușoară la Kiev.
De această dată, presiunea uriașă a suporterilor și-a spus cuvântul, iar Lucescu și-a anunțat demisia la numai 4 zile după ce a fost numit antrenor principal pe banca lui Dinamo Kiev.
Fotbal
Mircea Lucescu, ales Antrenorul Anului 2021 în Ucraina! Ce punctaj a avut în analiza realizată
27/12/2021 LA 13:14
Romanian Liga I
Mirel Rădoi și-a ales favoriții din Liga 1! + Cine sunt stranierii preferați ai fostului selecționer
25/12/2021 LA 15:43