Articol scris de Romeo Ene
Legitimat NFG eSports, Cosmin Petrescu a învins 6 adversari în drumul spre eChampions League. Se va lupta la începutul lui mai cu alţi 31 de jucători. El a fost de 2 ori locul 1 mondial, are Elite 1 cu o echipă silver de români. Face parte din echipa lui Christian Fuchs, jucătorul lui Leicester City.
Salut, Cosmin! Felicitări pentru ceea ce ai realizat! Te-ai calificat recent în finala turneului eChampions League, pe lângă faptul că ai fost de 2 ori numărul 1 mondial. Voiam să începem acest interviu prin a te întreba câţi ani ani, de unde eşti şi unde locuieşti în acest moment?
Vă salut şi vă mulţumesc frumos! Am 21 de ani, sunt din Călăraşi, iar momentan locuiesc în Londra.
Cupa Mondială FIFA
Cel mai tare Campionat Mondial din istorie. Doar CM 1994 se apropie de ce avem în Qatar
ACUM 8 MINUTE
De când joci FIFA? De unde a început pasiunea pentru acest joc?
FIFA joc din 2019, pasiunea mea pentru joc vine în primul rand din pasiunea pentru fotbal, am practicat fotbalul în copilărie şi pe lânga asta, tatăl meu este antrenor de fotbal şi fost jucător de fotbal, pot spune că am copilărit în mare parte în mediul fotbalului, iar orice iubitor de fotbal automat iubeşte şi FIFA-ul, cred că este visul oricui să controleze o întreagă echipă de fotbal şi să îşi pună toate ideile în aplicare.

"Salariile sunt destul de mari pentru jucătorii FIFA de top"

Poţi trăi din FIFA? Dacă da, ţi-ai dori să faci asta o bună parte din viaţă?
Cu siguranţă poţi trăi din FIFA şi o poţi face chiar foarte bine dacă eşti un jucător de top, salariile sunt destul de mari şi pe lângă salarii sunt şi câştigurile din turnee, care nu sunt deloc mici. Mi-aş dori să mai fac asta câţiva ani, iar apoi să mă retrag şi să devin manager sau antrenor la o echipă de FIFA, dar deocamdată nu intră în discuţie asta, ambiţia mea pentru a câştiga turnee este prea mare ca să mă gândesc la retragere.
Când ţi-ai dat seama de faptul că eşti un jucător foarte bun şi poţi învinge pe oricine?
Mi-am dat seama că sunt foarte bun şi că pot învinge pe oricine anul trecut, în FIFA 20, atunci când am ieşit de două ori la rând locul 1 în lume la Weekend League, toţi jucătorii pe care îi vedeam la TV la cele mai mari turnee, unii dintre ei fiind şi jucătorii mei preferaţi, au început să îmi dea mesaje să ne antrenăm împreună, şi pe majoritatea îi băteam şi mă lăudau mereu, asta mi-a dat o încredere foarte mare.
Care este jucătorul tău preferat de FIFA din România? Dar din străinătate?
Jucătorul meu preferat de FIFA din România este Răzvan Puiu, colegul meu de la naţională, este un jucător foarte ofensiv de la care am învăţat multe, calitatea mea principală fiind defensiva, în ofensivă nu eram chiar atât de bun, dar urmărindu-l pe el am reuşit să îmi îmbunătăţesc şi partea ofensivă destul de mult. Iar din străinătate jucătorul meu preferat este Hashtag Tom, este un jucător complet din punctul meu de vedere.
Care este cel mai dificil meci pe care l-ai jucat şi împotriva cui a fost?
Cel mai dificil meci pe care l-am jucat vreodată a fost meciul de calificare pentru eChampionsLeague, împotriva jucătorului de la Hannover, itsRiaad. Am reuşit să câştig cu scorul de 8-7, dar am fost condus de fiecare dată până la scorul de 7-7, atunci când am dat un gol în minutul 79 şi am reuşit să câştig meciul, în acel meci pur şi simplu simţeam că nu mă pot apăra deloc de adversarul meu, dar în acelaşi timp simţeam că îi pot da gol la fiecare atac.

Rolul mentalului în FIFA

Cât de mult contează psihicul în acest joc?
În opinia mea, psihicul contează 70%. După cum am spus şi mai sus, încă de la FIFA 20 am observat că pot bate pe oricine şi că sunt foarte bun, dar aveam probleme cu încrederea, uneori nu realizam şi nu-mi venea să cred că am ajuns la un nivel atât de ridicat, în decurs de doar câteva luni ajunsesem să mă antrenez cu jucătorii mei de FIFA favoriţi pe care îi vedeam la TV la cele mai mari turnee, şi nu doar că mă antrenam, dar îi mai şi băteam, mulţi îmi spuneau că nu le vine să creadă cum am ajuns la un nivel atât de ridicat într-un timp atât de scurt, ei jucând de 5-6 ani acest joc.
Câte ore te antrenezi pe zi pentru a fi în formă maximă? Îţi faci timp şi de alte activităţi?
Mă antrenez între 6 şi 8 ore zilnic, cel mai mult am jucat 14 ore şi 37 de minute într-o zi, am făcut şi stream atunci, de aceea ştiu exact şi câte minute am jucat. Îmi fac timp şi de alte activităţi pentru că nu ai cum să te joci non-stop, la un moment dat nu o să te mai poţi concentra atât de bine dacă faci doar asta, înainte de fiecare turneu important ies şi mă plimb, ies cu prietenii, dar în perioada asta este mai greu cu ieşitul deoarece în Londra este lockdown şi nu prea ai unde să te duci, totul este închis. Trebuie să fii echilibrat în viaţă ca să poţi reuşi, şi aici nu este vorba doar de FIFA, în orice domeniu se aplică asta.
Ai avut vreun moment în care ai simţit că vrei să renunţi la ceea ce faci? Dacă da, din ce cauză?
Niciodată nu am vrut să renunţ, de fiecare dată când pierdeam o finală sau pierdeam la un turneu important, mă jucam şi mai mult decât o făceam de obicei, dar pot spune că am avut un moment mai greu în viaţa personală anul trecut în decembrie şi nu prea m-am jucat FIFA aproximativ o lună, bunicul meu, la care ţineam cel mai mult, a decedat şi a trebuit să vin în România pentru două săptămâni, iar apoi după două săptămâni, când m-am întors în Anglia, celălalt bunic al meu a decedat, atunci am avut nevoie de o perioadă să-mi revin şi capul meu nu era la FIFA, după cum am spus în acest joc 70% contează psihicul. La primul turneu FGS din FIFA 21, înainte să se întâmple cele de mai sus, am terminat în primii 49 de jucători din Europa, pierzând un meci la penalty şi unul în prelungiri, iar la al doilea turneu, după cele întamplate mai sus, am terminat pe locul 385.
Cât de mult contează turneele mici, cum ar fi Blacki sau Hasoo în pregătirea pentru regionale (FGS qualifiers)?
Turneele mici, cum ar fi Blacki şi Hasoo, ne ajută foarte mult să ne antrenăm, deoarece în fiecare seară cei mai buni jucători din Europa sunt prezenţi la aceste turnee, şi pe langâ asta putem caştiga şi bani, eu am reuşit să le câştig pe ambele şi să ajung apoi în alte semifinale/finale. Aceste turnee îţi dau o încredere în plus pentru turneele mari.

Meci de FIFA cu Ronaldo, visul lui Cosmin Petrescu

Cu cine ţi-ar plăcea să joci un meci de FIFA dintre Messi, Cristiano Ronaldo şi Ibrahimovic? De ce?
Mi-ar plăcea foarte mult să joc un meci de FIFA cu Cristiano Ronaldo deoarece este idolul meu încă din copilărie, se antrenează foarte mult şi se dedică foarte mult fotbalului, exact asta fac şi eu in FIFA.
În ce echipă de fotbal ţi-ar plăcea să joci (fizic)?
Mi-ar plăcea să joc la Bayern Munchen, stilul lor de joc se aseamănă foarte mult cu stilul meu în FIFA.
Ce te diferenţiază faţă de restul jucătorilor? Cum reuşeşti să te adaptezi în funcţie de fiecare adversar?
Pot spune că inteligenţa şi că îmi pot citi foarte repede adversarul mă diferenţiază faţă de restul jucătorilor, mereu îmi schimb formaţiile şi mă joc cu mintea adversarilor mei, într-un meci joc şi 4,5 formaţii. În eChampions League, când m-am calificat, am jucat 5 formaţii pe parcursul turneului, majoritatea joacă o singură formaţie, maxim două.
Ce părere ai despre jucătorii de FIFA din România? Există potenţial de creştere?
Sunt jucători foarte buni, cu un potenţial mare, dar în opinia mea, cea mai mare problemă este mentalitatea, majoritatea jucătorilor români se cred inferiori celor străini, şi asta nu este adevărat deloc.
Cum reuşeşti să te împarţi între FIFA şi facultate? Cât de greu e?
Mereu îmi fac timp şi pentru facultate pentru că studiile nu trebuie neglijate niciodată, nu consider că este greu să fac asta deoarece am destul timp liber să mă joc după terminarea cursurilor.
Care sunt obiectivele tale pe termen scurt? Ce aşteptări ai la turneul din luna mai?
Obiectivele mele pe termen scurt sunt să mă calific în Top 6 la următorul FGS şi să ne calificăm la eNations (Campionatul Mondial) cu naţionala. La turneul din mai principalul obiectiv este Top 4, pentru a îmi asigura un loc în Play Off , iar dacă ajung acolo, de ce nu, chiar câştigarea competiţiei.
În încheiere, ce sfat ai pentru tinerii care s-au apucat de FIFA şi vor să ajungă la performanţele tale?
Sfaturile mele pentru tinerii care s-au apucat de FIFA şi vor să ajungă la cel mai înalt nivel sunt să rămână mereu calmi, asta este cel mai important lucru, dacă eşti nervos, niciodată nu o să ai rezultate, să nu îşi caute scuze niciodată şi să îşi accepte greşelile, să aibă foarte multă încredere în ei pentru că asta este foarte important, şi să nu îşi neglijeze niciodată studiile pentru că sunt foarte importante, se pot juca şi pot studia în acelaşi timp.
Cupa Mondială FIFA
Kaka: "În Brazilia, Ronaldo este doar un grăsan care merge pe stradă!"
ACUM 24 MINUTE
Fotbal
Reacția favoritului la înlocuirea lui Rădoi pe banca Craiovei. "Sunt un oltean adevărat"
ACUM 8 ORE