Andriy Shevchenko (45 ani), internațional ucrainean cu cele mai multe goluri din istorie, a dezvăluit cu această ocazie cum a aflat că țara lui este bombardată de Rusia. Vestea i-a fost dată de mama lui, care locuiește la Kiev:
"Eu dormeam. Am primit un apel. A fost mama mea. Ea… (n.r. Jamie Redknapp relatează în Daily Mail că Shevchenko s-a oprit pentru moment din povestire. A aruncat pixul peste masă și a mers spre fereastră să se calmeze). Îmi păre rău. Acest lucru nu este ușor. Ea a spus: 'Războiul a început'. Nu ne venea să credem că Rusia va face acest pas și va începe războiul. Eram în stare de șoc. "
Sunetul bombardamentelor, împușcărilor și țipetelor au devenit o constantă pentru familia lui Shevchenko. Mama lui nu se mai află la Kiev, dar a rămas pe pământ ucrainean după ce a refuzat să părăsească țara.
Fotbal
Matip a dus-o pe Liverpool în avantaj în meciul cu Southampton, înscriind cu capul după un corner
ACUM 7 ORE
"Simți fiecare bombă care atinge pământul pentru că toate casele tremură. Așa este războiul acum. Este în acea etapă în care rușii înconjoară orașul și doar bombardează. Ei nu se opresc. Este necruțător. Nu oferă poporului ucrainean șansa pentru coridoare umanitare. Mama mea este acolo. Sora mea este acolo. Unchiul meu. Matușica mea. Vărul meu. Prietenii mei, unii în prima linie. Ei sunt pentru țara noastră, pentru libertatea noastră, pentru alegerea noastră, pentru mândria noastră. Ne apărăm. Luptăm. Nu avem de ales", a continuat marele fotbalist, înlăcrimat, lovind masa pentru a accentua, după cum a relatat Daily Mail.

Andriy Shevchenko a punctat că poziția președintelui Volodimir Zelenski a fost foarte importantă

Andriy Shevchenko a marcat 48 de goluri pentru naționala Ucrainei, în 111 meciuri. Între timp, a fost și selecționerul acestei naționale, cu care a ajuns în sferturile de finală la Euro 2020. Printre altele, a câștigat Liga Campionilor cu AC Milan în 2003 și a spus că niciodată nu a fost mai mândru că provine din Ucraina. Ca orice fiu, el a încercat să-și convingă mama să treacă granița pentru moment. Din cauza unei stări de sănătate, ea necesită îngrijiri medicale specifice. Totuși ea a rămas, alături de milioane de alte mame, tați, fii și fiice, care refuză să lase ceea ce este al lor.
"Poziția președintelui Volodimir Zelenski a fost foarte importantă. Ar fi putut pleca. Dar a trimis un mesaj clar, prin care a spus că el rămâne și că trebuie să ne apărăm țara. Asta a unit poporul ucrainean. A rămas cu ei și nu ne vom da bătuți. Luptăm pentru alegerea noastră, pentru libertatea noastră, pentru democrația noastră. Când vezi oameni în stradă, mergând cu brațele goale pentru a opri tancul, este un mesaj atât de puternic. O să ne apărăm până la capăt. Rusia nu este binevenită", a continuat Shevchenko.
Fostul internațional are patru băieți, cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Jamie Redknapp l-a întrebat cum le-a explicat situația copiilor: "Spun doar adevărul. Calea corectă este să spui adevărul. Îmi pare atât de rău pentru jurnaliştii care îşi pierd viaţa. Cei din prima linie încearcă să spună adevărul lumii și sunt uciși. Jordan, fiul cel mare, a mers cu mine la proteste la Londra. A fost implicat. El știe ce se întâmplă. Este greu, pentru mine și pentru familia mea, dar știu cât de greu este pentru oamenii din Ucraina, care sunt în mod constant speriați pentru viața lor. Independența Ucrainei are doar 30 de ani. Când am început să joc fotbal, tocmai atunci am devenit independenți. Din prima zi și până acum, am fost întotdeauna mândru că sunt ucrainean, iar altcineva nu ne va dicta".
Acel "altcineva" este președintele rus Vladimir Putin. Shevchenko a refuzat să-i spună numele pe parcursul acestui interviu, după cum a precizat Redknapp.
"Adevărul este că a fost o fetiță de șase ani pe nume Tanya, care a murit din cauza deshidratării în ruinele casei ei din Mariupol, singură și în agonie, după ce familia ei a fost ucisă înaintea ei. Poveștile tragice precum cele ale Taniei spun că îi intensifică lui Shevchenko dorința de a ajuta", mai spune fostul jucător de la Liverpool și Tottenham.

Shevchenko ține permanent legătura cu Vitali Klitschko

Șeva vorbește aproape zilnic cu primarul Kievului, Vitali Klitschko și încearcă să ofere adăpost refugiaților prin programul "Cămine pentru Ucraina". Și-a creat propria pagină Just Giving, în cadrul unei campanii numită "Play Your Part", în care vrea să strângă un minim de 2 milioane de lire sterline.
De-a lungul carierei a jucat alături de mulți fotbaliști ruși, are și prieteni din această țară. Ba chiar a jucat și pentru Chelsea, club patronat de oligarhul rus Roman Abramovich. Redknapp l-a întrebat: "Cu toate acestea în minte, îmi poți spune ce simți înăuntru acum când te întreb despre Rusia?"
"Am spus de la început, nu am crezut că acest lucru se poate întâmpla. Dar știu și că există o mulțime de ruși care vor să oprească războiul", a răspuns Shevchenko. El a și primit mesaje de la ruși și le-a răspuns astfel: "Mesajul meu a fost întotdeauna același: du-te în stradă. Știu că nu este ușor. E periculos în Rusia. Dar singura modalitate de a opri războiul este să spui adevărul. Majoritatea oamenilor din Rusia nu știu adevărul. Ei știu doar propaganda, cum ar fi remarcabilul miting pro-război desfășurat pe stadionul Luzhniki din Moscova".
Shevchenko s-a declarat absolut de acord cu scoaterea sportivilor ruși din competiții: "Sunt absolut de acord cu scoaterea sportivilor ruși din competiții, deoarece războiul nu s-a oprit. Trebuie să punem presiune. Președintele rus a spus că aceasta este o operațiune specială. Nu este o operațiune specială. Este uciderea unui nevinovat. Sunt oameni înconjurați. Sunt orașe bombardate".

Cum a comentat subiectul Chelsea

Vorbind despre Chelsea, Shevchenko a susținut că nu vrea să vadă Chelsea devenind o altă victimă a acestui război nedorit: "Istoria construită de Chelsea nu poate fi anulată. Suporterii Chelsea vor rămâne mereu în spatele clubului pentru că iubesc clubul. Știu că este un moment dificil. Dar sunt și într-o poziție în care, cu ceea ce se întâmplă cu țara mea, vreau să fac apel la toată lumea să-și joace rolul. Amintiți-vă ce este cel mai important. Vreau un singur lucru: să aduc pacea în țara mea, să opresc uciderea oamenilor nevinovați, să opresc uciderea copiilor. Știm cu toții că războiul este crud. Dar nu putem suporta asta. Sunt tată a patru copii. Ești tată a trei copii, Jamie. Nu putem suporta asta. Copii nevinovați mor. Fără nici un motiv. Pentru asta lucrez, pentru a opri acest război".
Când Redknapp i-a amintit că gruparea de pe Stamford Bridge în această perioadă, Șeva i-a răspuns: "Pentru mine, nu există acest subiect. Mă concentrez pe transmiterea acestui mesaj. Înțeleg ce se întâmplă cu Chelsea. Înțeleg. Pentru binele clubului și al fanilor, această situație ar trebui să se rezolve. Dar mă concentrez pe Ucraina".
Shevchenko a jucat pentru Chelsea timp de două sezoane, marcând 22 de goluri în 77 de apariții.
Romanian Liga I
Primii fotbaliști care pleacă de la FCSB după ratarea titlului în Liga 1! Anunțul oficialilor
ACUM 8 ORE
Fotbal
Minamino, șut excelent după o pasă a lui Jota! A restabilit egalitatea în Southampton - Liverpool
ACUM 8 ORE