Legendă a Angliei și a celor de la Liverpool, John Barnes a venit în România la invitația Eurosport și a acordat un interviu în care a vorbit despre lupta la titlu în Anglie, despre problema rasismului în fotbal și societate, despre Mourinho, Guardiola și Klopp, despre Messi vs Maradona și multe alte subiecte.
Victimă a scandărilor rasiste în urmă cu 3 decenii, John Barnes consideră că acesta nu poate fi eradicat din fotbal până când nu este eliminat din societatea în care trăim.
Jucătorii nu pot face nimic. Societatea trebuie să facă ceva. Ce pot face jucătorii? Dacă ies de pe teren, se schimbă ceva? Societatea trebuie să analizeze problema. Este problema societății pentru că li s-a spus oamenilor că anumite grupuri sunt superioare celorlalte. De ce unii fani se simt superiori față de tine pentru că tu ești negru și eu sunt alb sau invers? Pentru că le-a arătat societatea.
Fotbal
Messi și Lewandowski au votat diferit la gala FIFA Best! Alegerile inexplicabile ale argentinianului
ACUM 12 ORE
Trebuie ca oamenii să fie educați pentru a nu mai simți așa. Un jucător este abuzat rasial, dar propriii fani pot spune: "te iubim pentru că joci bine". Dacă pleacă la alt club, acei fani vor abuza alt jucător. Trebuie să educi oamenii. Răspunsul nu este să ieși de pe teren. Poți interzice fanii de pe stadioane, îi poți amenda, dar asta nu va schimba percepția oamenilor. Asta trebuie schimbat.
La fel este din punct de vedere homofobic sau sexual, în ceea ce privește femeile. Trebuie să credem noi înșine în egalitate. Îi întreb pe oameni: "dacă crezi în egalitate, nu ești sexist, homofob sau rasist și ai de alis alături de cine mergi la război, bărbat sau femeie, pe cine alegi?". Pentru că se tem să fie criticați sau să-și piardă slujbele, vor spune că nu contează. Dar nu e adevărat. Trebuie să fii sincer și să spui: "nu da vina pe mine pentru că gândesc așa, dă vina pe mediul care m-a făcut să gândesc astfel"
Asta trebuie să schimbăm. Nu schimbi oamenii, schimbi mediul. De exemplu, Raheem Sterling a fost abuzat rasist de cei doi fani ai lui Chelsea. Dacă te gândești la ce au spus, nu i-au zis lui Sterling că: "îți suntem superiori". Au spus "grupul de oameni de care aparținem, albii, este superior grupului de oameni de care tu aparții". Și asta trebuie să schimbăm, nu indivizi, vreun idiot care aruncă o banană. De ce a aruncat-o, de ce se simte superior? Au fost 200 de ani de îndoctrinare pentru ca oamenii să gândească anumite lucruri despre alte grupuri de oameni. Trebuie să schimbăm asta.
Uitați-vă din punctul de vedere al Europei de Est și al Europei de Vest. Ce părere au despre est-europeni în Franța, Germania, Anglia? Ce părere au despre cei din fosta Yugoslavie, acum că s-a rupt? Gândiți-vă la Kosovo. Asta a fost prost învățat. Este prea simplist să spui "să-i interzicem din fotbal și așa scăpăm de rasism". "Să-i dăm afară de pe stadioane". Este o situație complexă și va dura mult până să fie rezolvată. Credem că este ceva ușor. Dar nu este
Fotbal
Gala The Best FIFA Football Awards. Lewandowski, cel mai bun jucător al lumii în 2021
IERI LA 12:22
Premier League
OFICIAL - Rafa Benitez, dat afară de Everton. Un fost jucător legendar, aproape să îi ia locul
16/01/2022 LA 15:11