articol scris de Valentin Nicola
Joi seară într-un meci decisiv pentru calificarea la Euro 2021, în semifinala play-off-ului, Islanda a practicat un fotbal realist, bazat pe un sistem de joc inspirat din istoria fotbalului scandinav. Erik Hamren, tehnicianul suedez al Islandei, a aliniat un sistem 4-4-2 mobil care a reprezentat principalul atu al nordicilor în obținerea calificării. Sistemul impus de către Erik Hamren la echipă a fost un hibrid între două mari echipe scandinave: Norvegia lui Egil Olsen, care utiliza un 4-4-1-1, și Danemarca lui Sepp Piontek în care perechea Laudrup - Elkjaer făcea furori în atac într-un sistem 3-1-4-2.
De cealaltă parte, România condusă de Mirel Rădoi a aliniat un 4-3-3 ofensiv în startul partidei, variantă pe care am analizat-o în prefața partidei. Sistemul de joc nu a dat roade, România nu a reușit să facă progresia balonului în zonele periculoase pentru adversar. Dispunerea pe teren a islandezilor a tăiat culoarele de pasă, a blocat construcția echipei, iar tricolorii s-au trezit prinși între liniile adverse. Nimic nu a funcționat, fotbaliștii tricolori au fost imobili, iar în rarele momente în care Islanda s-a deschis aceștia nu s-au demarcat la primire, drept opțiune de pasă în spațiile libere.
Romanian Liga I
Universitatea Craiova s-a calificat în Conference League, după o victorie cu FC Botoșani, cu 2-0
ACUM 3 ORE
După fluierul de final, posesia superioară a României - 61% - nu a însemnat nimic; a fost o posesie sterilă, cele 39 de procente ale Islandei au reprezentat ceea ce norvegienii numesc “gjennombruddshissi” termen patentat în nord de către Olsen: reprezintă fotbalul direct, eficient. Din 3 șuturi pe poartă, scandinavii au marcat 2 goluri, în timp ce România nu a avut vreun șut pe poartă, cu excepția penalty-ului. Lucruri care sintetizează perfect jocul prestat aseară pe Laugardalsvollur, din Reykjavik.

Islanda - România 2-1 | Cum a profitat Sigurdsson de slăbiciunile tricolorilor

Primul gol a fost o reușită tehnică de clasă a lui Gylfi Sigurdsson, însă marcajul lejer al lui Crețu, combinat cu o lipsă de dublaj în "zona 14", cea din fața careului de 16 metri, i-au permis islandezului să expedieze un șut imparabil spre poarta lui Tătărușanu.
Golul 2 este însă cel care expune cel mai bine eșecul sistemului folosit de Mirel Rădoi pentru partida de joi seara. România se afla într-un 4-3-3 ofensiv, cu Alexandru Crețu în rol de închizător, care, la nevoie, se putea insera între fundașii centrali pentru a acoperi culoarele de pătrundere. Prin această mutare, România a pierdut un om la mijloc, exact acolo unde avea nevoie de susținere pentru a menține la respect adversarul, Crețu coborând și între fundașii centrali pe fază de tranziție ofensivă. Calitățile jucătorilor nu au corespuns cu pozițiile din teren, într-un meci cu o asemenea presiune și în fața unui adversar determinat, de calibru. Stanciu nu a oferit sprijinul necesar pe faza de tranziție defensivă, iar Maxim a fost și el depășit de situație. Regulile sistemului 4-3-3 - fie el ofensiv, sau defensiv - au fost încălcate sau eronat utilizate, iar asta i-a costat pe tricolori calificarea.
Al doilea gol primit fusese anunțat de faza la care islandezii au avut un gol anulat, erorile fiind aproape identice din partea fundașilor centrali. Golul decisiv al partidei vine după ce Magnusson și Palsson (fundașii laterali islandezi) urcă în atac fixându-i pe Manea și pe Camora în flancuri. Zona centrală din fața careului rămâne complet neprotejată de interii Stanciu – Maxim, iar Crețu este depășit de situație. Întreaga fază descrie perfect un bloc median nefuncțional. Finnbogason face o mișcare de "9 fals" înainte de a pasa, îl scoate pe Bălașa din poziție, iar Burcă (identic cu faza golului anulat islandezilor) atacă decisiv; Rezultatul nu putea fi decât unul singur: Sigurdsson atacă culoarul liber și reușește dubla printr-un șut plasat. Se observă în imagine cum ambii fundași centrali încalcă o regulă de bază în organizarea defensivă și depășesc simultan linia imaginară trasată între cei doi apărători laterali, provocând astfel colapsul blocului defensiv.
https://i.eurosport.com/2020/10/09/2910506.jpg
Chiar și dupa schimbările de la pauză, România nu a arătat ca o echipă în stare să se califice la turneul final de anul viitor. A jucat haotic, dezorganizat și fără orizont. Golul lui Alexandru Maxim din penalty-ul obținut în minutul 63 nu a fost altceva decât o palidă consolare într-un meci în care tricolorii nu au contat.
Pentru naționala României urmează duminică meciul cu Norvegia din UEFA Nations League, un meci de care depinde soarta locului întâi în grupă; o partidă dificilă, contra unei echipe puternice, care, pe lângă super-starul Erling Haaland, îl are în atac și pe Alexander Sorloth. Nimeni altul decât fiul fostului mare atacant Goran Sorloth, cel care strălucea în egalul din 1992 obținut de norvegieni pe Wembley, la finalul unui meci în care străluceau tactic sub comanda lui Egil Olsen.
Fotbal
Reacția lui Klopp după zvonurile privind transferul lui Mane! "Nu mi-ar putea păsa mai puțin"
ACUM 7 ORE
Ligue 1
"Mbappe va face istorie!" Ronaldinho, convins că starul lui PSG este cel mai bun jucător din Franța
ACUM 8 ORE