16 august 2019. Pentru James Milner, al doilea căpitan al câștigătoarei UEFA Champions League, Liverpool, este o zi importantă, deși e posibil nici măcar să nu știe acest lucru. Englezul este născut pe 4 ianuarie 1986 iar jumătate din viață și-a petrecut-o în fotbalul profesionist.
Pe 16 august s-au împlinit 6.154 de zile de la debutul lui James Milner. Meci care a avut la 6.154 de zile de la nașterea fostul internațional englez! A câștigat în carieră toate trofeele interne pentru care s-a luptat. Două titluri cu Manchester City, Liga Campionilor cu Liverpool.
Nu este cunoscut ca un golgheter, însă Milner a deținut o perioadă destul de lungă recordul pentru cel mai tânăr marcator din istoria Premier League, la 16 ani și 346 de zile. I-a depășit atunci recordul lui Wayne Rooney, pentru ca în 2005 să fie depășit la rândul său de James Vaughan.
Premier League
"Credeam că am văzut toate accidentările, dar asta e ciudată rău". Klopp, şocat de ce a păţit Jones
19/11/2021 LA 05:59

Carieră impresionantă

Milner a început fotbalul la Leeds United, club care i-a pus pe masă un contract pe 5 ani după startul incredibil de carieră. Într-o perioadă în care Leeds renunța la cei mai buni jucători precum Robbie Fowler, Robbie Keane, Lee Bowyer sau Jonathan Woodgate, James Milner ar fi trebuit să aibă ocazia să strălucească.
Leeds l-a împrumutat la Swindon pentru a căpăta experiență. ”Amintirile mele despre el sunt la fel cum este el perceput acum. Un profesionist incredibil, cu o consistență impresionantă la antrenamente și în meciuri. Asta a rămas alături de el pe măsură ce s-a dezvoltat și a devenit mai puternic. Era mereu de nota 7 sau 8 din 10 la antrenamente și pe teren. La acea vârstă acest lucru arată ce caracter are” își amintește fostul atacant de la Swindown, Sam Parkin.
Milner s-a întors după un an și a devenit titular la Leeds. Nu avea să rămână foarte mult, fiind cedat la Newcastle. A fost o surpriză pentru el însă a acceptat deoarece Leeds era într-o situație dificilă din punct de vedere financiar. Acolo, Sir Bobby Robson i-a fost ca un tată și a avut alături nume uriașe ale fotbalului precum Alan Shearer sau Patrick Kluivert. ”Nu cred că îl timora acest lucru pentru că el nu făcea valuri oricum, nu era guraliv. Nu și-a schimbat abordarea față de cea de la Leeds și si-a spus că trebuie să își păstreze determinarea și seriozitatea. Erau acolo profesioniști adevărați și îi privea și voia să fie ca ei” spune Tony Caig, fost portar la Newcastle, pentru Liverpool Echo.
Din păcate, sezonul a început prost iar Robson a fost dat afară. A venit Graeme Souness iar acesta a decis să mizeze pe jucătorii cu experiență. Milner a fost împrumutat la Aston Villa unde a impresionat deși echipa din Birmingham a avut un sezon dezamăgitor. Villa a încercat să-l transfere definitiv pe Milner însă, din rațiuni financiare, transferul a avut loc abia în 2008. În acea vară s-a aflat și pe lista lui Rafa Benitez care îl dorea la Liverpool, însă a ales-o pe Villa.
https://i.eurosport.com/2016/05/18/1857222.jpg
Cu Martin O'Neill la Villa, James Milner a devenit un nume important în fotbalul englez. O semifinală de Cupa Angliei și o finală de Cupa Ligii în 2010 au reprezentat o performanță impresionantă pe Villa în condițiile în care lupta cu granzii din Premier League era mai dură ca niciodată.

Model pentru toată lumea

Milner a fost convocat pentru prima dată la naționala Angliei de către Fabio Capello. Au urmat 61 de apariții pentru Albion, alegând să se retragă în 2016 pentru a putea juca încă mulți ani la nivel de club.
Manchester City l-a cumpărat pe Milner în 2010 de la Villa și a petrecut 5 ani la echipă, reușind să câștige 2 titluri și o Cupă a Angliei. ”Cred că lumea a fost surprinsă de cât de bun jucător este. Toți vorbeau despre talentul lui David Silva și starurile de acest fel, însă City era o echipă mai bună când James era pe teren. Muncea din greu și avea și momente în care lua mingea și o ducea în față. Felul său de a fi era un model pentru străini. Mereu îți dorești jucători care setează un standard pe teren. Care sunt dispuși să facă primul tackling și orice e necesar. E mereu unul dintre ei. Nu caută pe nimeni altcineva să facă treaba asta” spune Neil Warnock.
A ajuns la Liverpool ca jucător liber de contract la 7 ani distanță după ce a fost dorit prima dată de ”cormorani”. A reușit din nou să impresioneze: în sezonul 2016/2017 a fost prima opțiune pentru postul de fundaș stânga. Un post pe care nu mai jucase niciodată. ”Știe ce se așteaptă de la el. A jucat ca mijlocaș dreapta sau stânga, așa că atunci când a trebuit să fie fundaș lateral știe ce trebuie să facă. Este necesară însă multă inteligență în joc. Când se mută în centru la mijloc are energia și abilitatea cu mingea. Tactic este foarte inteligent și știe unde să se poziționeze” mai spune Warnock.
La 33 de ani, Milner rămâne unul dintre jucătorii preferați ai lui Jurgen Klopp la Liverpool. Când vine vorba de anduranță, Milner nu are competiție: la testul de lactoză de după pauza de vară, Milner și-a depășit fără probleme coechipierii. Testul implică alergări în jurul terenului cu creșterea vitezei pe final. La finalul fiecarui tur, jucătorilor le este luată o mostră de sânge. Dacă acidul lactic depășește un nivel, jucătorul nu mai poate continua. James Milner și Joe Gomez, 22 de ani, au fost ultimii rămași. Tot Milner a fost triumfător, ajungând primul la linia de sosire.
Premier League
Liverpool - Arsenal, Live Video pe Eurosport 1. Super-derby în Premier League (sâmbătă, ora 19:30)
18/11/2021 LA 11:27
Premier League
Scene incredibile pe Anfield. Un secund al lui Pep, scuipat în timpul partidei cu Liverpool
04/10/2021 LA 05:10