Articol scris de Radu Florea
În vara anului 2008, Jose Mourinho era numit în funcția de antrenor principal al lui Inter. Portughezul era unul dintre cei mai buni manageri ai acelui moment, cucerind în trecut Champions League cu Porto și Premier League în doi ani consecutivi cu Chelsea. La acea vreme, Mourinho reprezenta garanția succesului pentru orice club care reușea să-i satisfacă pretențiile financiare uriașe – atât în ceea ce privește salariul pe care portughezul îl cerea, cât și în ceea ce privește sumele de transferuri pentru aducerea marilor vedete.
După marile performanțe avute în Portugalia și Anglia, antrenorul portughez a impresionat încă de la început în Serie A, cucerind Campionatul Italiei și Supercupa Italiei la finalul sezonului 2008-2009. În vara anului 2009, The Special One și-a demonstrat încă o dată geniul, transferându-i pe Sneijder de la Real Madrid, Eto’o de la Barcelona, Diego Milito de la Genoa și Lucio de la Bayern pentru un total de 94 de milioane de euro. Toți acești fotbaliști au fost titulari de drept într-o echipă care în primăvara anului 2010 cucerea pentru prima oară în istorie tripla: Campionatul Italiei, Cupa Italiei și Liga Campionilor. Chiar dacă Mourinho a plecat după acel sezon la Real Madrid, antrenorul care a adus succesul suprem în captitala modei a rămas pentru totdeauna în inimile fanilor interiști.
Premier League
Cum va arăta Manchester City în sezonul viitor și ce impact va avea transferul lui Haaland
ACUM 4 ORE
Pentru Mourinho au urmat 10 ani problematici în fotbal, ultimele mari performanțe avute de portughez fiind cucerirea campionatului Spaniei în 2012 cu Real Madrid și a campionatului Angliei cu Chelsea în 2015. Din 2015 și până în vara anului 2021, singurele trofee câștigate de charismaticul antrenor au venit în anul 2017, pe vremea când se afla la Manchester United: Supercupa Angliei, Cupa Ligii Angliei și Europa League.

Jose Mourinho s-a întors în Serie A să o transforme și pe AS Roma într-o echipă de titlu

După demiterile de la Manchester United și Tottenham, demiteri care au venit la sfârșitul unor mandate pline de insuccese, șansa i-a surâs din nou portughezului. În vara anului 2021, AS Roma i-a oferit un contract pe trei ani lui The Special One. Fostul antrenor al lui Inter a acceptat. Astfel, Mourinho revenea după o pauză de 11 ani în Serie A. Chiar dacă cariera de antrenor a portughezului a urmat o pantă descendentă, dezamăgind în repetate rânduri la echipele pe care le-a antrenat în ultimii 10 ani, fanii fotbalului sperau ca AS Roma să fie echipa la care Mourinho va începe din nou să-și etaleze calitățile de mare antrenor. Faptul că portughezul a avut mari performanțe cu echipe care porneau de multe ori cu șansa a doua la cucerirea trofeelor, pus cap la cap cu faptul că Mourinho cunoștea foarte bine fotbalul italian, au creat premise că dublul câștigător al Ligii Campionilor va repeta la echipa din capitala Italiei o parte din performanțele avute în trecut.
https://i.eurosport.com/2021/12/17/3273501.png
Însă, după 21 de etape din actualul sezon, AS Roma se clasează pe poziția a 7-a, la nouă puncte distanță de Atalanta, echipa care ocupă ultimul loc care asigură prezența în grupele Ligii Campionilor din sezonul viitor. Cu doar un punct cucerit și un total de 8 goluri încasate în ultimele trei etape, echipa lui Mourinho pare din ce în ce mai departe de a termina în top 4 la finalul sezonului și a obține astfel calificarea în Liga Campionilor.
Este timpul ca Jose Mourinho să admită faptul că este depășit de tendințele fotbalului modern și să se retragă din fotbalul de cel mai înalt nivel? După rezutatele slabe avute în acest sezon, pare că portughezul nu mai poate reprezenta o variantă viabilă pentru echipele mari ale Europei, echipe cu obiective îndrăznețe și pare a fi o greșeală în a-i mai satisface antrenorului portughez pretențiile salariale exagerate, un antrenor care pare să se fi transformat din „The Special One” în „The Average One”.
Liga
Ce opțiuni mai are Real Madrid pentru postul de atacant după ce a rămas fără Mbappe și Haaland
ACUM 11 ORE
Liga Campionilor UEFA
Benzema, după ce Mbappe a refuzat Real Madrid: "Nu e momentul să vorbim despre lucruri mărunte"
ACUM 12 ORE