Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Barcelona și Real Madrid, sancționate de La Liga, după ideea creării unei Superligi europene

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 09/02/2023 la 20:46 GMT+2

Barcelona și Real Madrid se află printre echipele care susțin crearea unei Superligi europene, iar La Liga a luat primele măsuri cu privire la cei doi granzi. Liga spaniolă a emis și un comunicat în care critică ideea, aducând și motive solide.

Karim Benzema (l./Real Madrid) and Robert Lewandowski (FC Barcelona)

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Dani Morar
Superliga Europei este din nou un subiect de prim plan în fotbalul mondial. Noul proiect se bazează pe membri care să nu fie permanenți în competiție, un format cu mai multe divizii în care să participe între 60 și 80 de cluburi și s-ar asigura cel puțin 14 meciuri europene pe sezon, dezvoltând astfel posibilitatea atragerii unor sponsori.
Se știe că Barcelona și Real Madrid sunt printre cele mai mari susținătoare ale acestei idei, iar cele două cluburi au primit și primele sancțiuni din partea La Liga. Javier Tebas, președintele Ligii Spaniole de Fotbal, a hotărât să îi excludă pe cei doi granzi din întâlnirile care au ca subiect drepturile TV, tocmai pe motiv că cele două cluburi se implică intens în dezvoltarea proiectului Superligii europene.
"La Liga dorește să își arate încă o dată opoziția față de Superliga, după anunțarea de astăzi a proiectului, în care se prezintă în mod fals un model de competiție aparent deschis, dar al cărui guvernare nu este democratică. Puterea de decizie va aparține cluburilor bogate, urmând ca cele mici și mijlocii să fie lăsate fără voce.
Ei spun că totul va fi transparent 100%, dar realitatea este că doar câteva dintre cluburile bogate ar beneficia de pe urma acestui model, care a fost deja prezentat și respins în 2019. Ligile interne riscă să dispară odată cu înființarea unui format al Superligii, care nu are în vedere că fiecare ligă furnizează echipe pentru elita europeană.
Dacă modelul se bazează pe mai multe divizii, cu un grup de elită care are asigurată prezența permanentă în top, atunci modelul prezentat nu este 100% real, așa cum ni s-a promis. La Liga se întreabă cum este posibilă crearea unei noi competiții cu mai multe echipe și cu mai multe jocuri, fără a se afecta actualul calendar.
Concluzia este că Superliga va ruina ligile interne și va scufunda cluburile mici și mijlocii de pe continent, ucigând fotbalul european, așa cum îl cunoaștem", a fost comunicatul emis de La Liga și citat de sport.es.

Superliga Europei, amenințare la adresa ligilor interne?

La început, în aprilie 2021, 12 mari cluburi din Europa anunțau cu surle și trâmbițe înființarea Superligii Europei, o competiție cu circuit închis care avea să ia locul Champions League. Amenințările primite de la UEFA și mai ales protestele în masă ale propriilor suporteri au făcut ca acest proiect să eșueze, 9 dintre aceste cluburi schimbâdu-și poziția în scurt timp.
UEFA a reacționat imediat, contestând vehement această idee și a decis ca Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Milano, Inter și Atletico Madrid să fie excluse din Asociația Europeană a Cluburilor, organizație condusă acum de președintele celor de la PSG, Nasser El Khelaifi, imediat după ce au semnat pactul de aderare la Superliga Europei. Ulterior, forul european a decis să ierte cluburile cu pricina, mai ales după ce acestea au anunțat că s-au retras din noul proiect.
Totuși, în ciuda amenințărilor primite din partea UEFA, Real Madrid, Barcelona și Juventus au continuat să susțină că proiectul Superligii Europei poate fi pus în practică.
Totodată, atât Real Madrid, dar mai ales Barcelona, au întâmpinat mari probleme finaciare odată cu apariția pandemiei de coronavirus, iar forța lor a fost impactată într-un mod negativ, astfel că au continuat să militeze pentru dezvoltarea acestui proiect care ar putea aduce mult mai mulți bani către echipele participante.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo