Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Diferențele dintre "Calciopoli" și cazul Barcelonei, care a plătit un om de la Comitetul Arbitrilor

Nicu Savin

Publicat 15/02/2023 la 21:18 GMT+2

FC Barcelona se confruntă cu o lovitură cruntă de imagine, după ce s-a descoperit că gruparea catalană i-a achitat 1,4 milioane de € unui fost membru al Comitetului Tehnic al Arbitrilor din cadrul Federației Spaniole. Presa iberică a făcut o comparație între celebrul caz Calciopoli și situația de față, scoțând în evidență câteva diferențe majore, care anulează riscul unei sancțiuni pentru catalani

Joan Laporta (FC Barcelona)

Credit imagine: Getty Images

FC Barcelona este în mijlocul unui scandal imens în Spania, după ce a ieșit la iveală faptul că gruparea catalană a plătit 1,4 milioane de € către Enriquez Negreira, între 2016 și 2018. Fostul arbitru ocupa la vremea respectivă funcția de vicepreședinte al Comitetului Tehnic al Arbitrilor din cadrul Federației, ceea ce poate genera suspiciuni uriașe.
Negreira a fost deja audiat de procurori și a dezvăluit că a luat acei bani de la Barcelona pentru că a oferit servicii de consultanță referitoare la arbitraj clubului de pe Camp Nou. Acesta ar fi participat la mai multe ședințe, în care le explica jucătorilor cum să se comporte în diferite situații de joc. În plus, le-ar fi oferit informații despre stilul fiecărui arbitru din La Liga în parte.

Barcelona nu riscă deocamdată nicio sancțiune! Diferențele dintre cazul său și Calciopoli

Deși nu există nicio acuzație la adresa Barcelonei, catalanii ar putea fi suspectați că și-au asigurat arbitraje favorabile avându-l colaborator pe Negreira. În urmă cu 17 ani, fotbalul mondial a fost zguduit de dosarul Calciopoli, în urma căruia Juventus a fost retrogradată, iar Milan, Lazio sau Fiorentina sancționate dur.
Totuși, între Calciopoli și situația actuală a Barcelonei există mari diferențe, expuse în amănunt de Marca. În primul rând, scandalul din Italia din 2006 a scos la iveală că șefii cluburilor incriminate au cret un sistem de influență asupra numirilor arbitrilor, în timp ce Negreira nu era implicat în delegările din La Liga în perioada cât a încasat bani de la Barcelona prin firma sa.
În plus, cazul Calciopoli s-a derulat pe baza unor interceptări telefonice, care au demonstrat legăturile dintre șefii cluburilor și șefii arbitrilor. În schimb, faptul că Barcelona l-a plătit pe Negreira a ieșit la iveală după o inspecție fiscală a companiei pe care acesta o deține, pentru impozitarea celor 1,4 milioane de €.
Nu în ultimul rând, în scandalul din Italia de acum 17 ani Federația a deschis un proces de investigație care s-a terminat cu un proces sportiv. Deocamdată, Federația Spaniolă doar s-a oferit să ajute justiția dacă e nevoie în cazul Barcelonei.
Astfel, șansele ca clubul catalan să fie sancționat în vreun fel sunt nule, asta dacă nu vor apărea alte dovezi incriminatorii. Cert este că imaginea clubului este serios afectată și rămâne întrebarea de ce Barcelona nu a mai plătit servicii de consultanță pentru jucători în materie de arbitraj începând cu sezonul 2018-2019, când a fost introdus VAR-ul în La Liga.
Clasamentul din La Liga e aici
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo