Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Legenda Realului, Valdano recunoaște "Doi fotbaliști ai Barcelonei sunt genii inconstestabile"

Ion Alexandru

Actualizat 18/06/2023 la 08:27 GMT+3

Campionul mondial Valdano a jucat 120 de meciuri la Real, a antrenat echipa de pe Bernabeu și a fost conducător al clubului madrilen. Asta nu-l împiedică să recunoască evidența. Barcelona a avut doi oameni care au influențat în ultimii 30 de ani traiectoria fotbalului mondial.

Jorge Valdano

Credit imagine: Getty Images

Valdano scrie pentru cotidianul spaniol El País. Fostul jucător, antrenor și conducător al Realului recunoaște că a trăiește o "situație incomodă", dar trebuie să se înline în fața măreției lui Leo Messi și a geniului pe care Pep Guardiola îl demonstrează de peste 30 de ani.
Sub titlul "Madrid, Leo, Pep" , Valdano l-a elogiat pe fotbalist și pe antrenor care au marcat nu doar istoria Barcei, ci și pe cea a fotbalului.
"Până acum în secolul 21 avem două genii incontestabile: Guardiola și Messi. Cer un efort din partea tuturor oamenilor care iubesc fotbalul pentru a le recunoaște măreția"
2012 Barcelona, Leo Messi, Pep Guardiola (LaPresse)
Marele Valdano își recunoaște admirația pentru doi oameni care au marcat ascensiunea rivalilor de la Barcelona, dar care au fost în primul rând ambasadori ai fotbalului soectacol și al inovației într-un sport care s-a transformat într-un fenomen social.
"Exista jucători slabi, care se chinuie. Ușor de descoperit. Apoi sunt cei de nivel mediu (...). În sfârșit sunt genii, dominatori ai jocului, indivizi predestinați să marcheze un înainte și un după în istoria fotbalului. La fiecare douăzeci de ani se naște unul și cine nu află sau nu recunoaște, are o problemă, mai ales psihologică”, spune el. Fără să numească pe nimeni, Valdano devoalează totul. "Ne-am confrunta cu un fanatic care permite doar anumitor obsesii să intre în mentalul său", subliniază el. „Până acum în secolul XXI (...) avem două genii incontestabile: Pep Guardiola și Leo Messi, personaje foarte reprezentative ale celei mai bune Barcelone din istorie”. Și continuă: „Noi cei din Madrid am suferit, dar...
"L-am iubit și îl iubesc pe Messi cu vinovăția unui adulter, dar fără intenția de a mă corecta"

Laude la adresa lui Florentino Perez

Valdano este convins că fără nebunia lui Florentino Perez nici barcelona nu progresa. Meritul legedarului președinte madrilen este că nu a renunțat în fața unei echipe catalane care a sugrumat fotbal în 2009, atunci când a cucerit 6 trofee. Ce a făcut Perez? I-a semnat pe Cristiano Ronaldo, Benzema și Kaka. "Cinel iubește pe Messi este anti Real Madrid" era o frază pe care fanii Realului au propagat-o periculos în acea perioadă, dar Valdano este un opozant vehement al cestei idei.
"Cine nu-l iubeste pe Messi, urăște fotbalul" este replica dură pe care argentinianul o să fanilor fanatici de pe Bernabeu.
Citește și:

Guardiola primește laude din partea rivalului istoric

Valdano este fascinat de versatiletatea lui Pep Guardiola. Antrenorul catalan a revoluționat fotbalulul și și-a convins toți angajatorii că metoda lui este singura care funcționează, asta în condițiile unor culturi diferite de la Barcelona la Munchen și mai apoi la Manchester. Filozifia de la joc a lui Guardiola a schimbat paradigmele sportului pe care miliarde de oameni îl iubesc fără regrete zi de zi.
"Pep dă o altă dimensiune fotbalului pentru că ideile sunt mai ușor de infirmat decât acțiunile. Deciziile antrenorului sunt mereu discutabile, dar când se adaugă 35 de titluri într-o carieră de 15 ani, este greu să o ataci din perspectivă pragmatistă. Când inovațiile mai întâi surprind și apoi devin o referință, este imposibil să nu recunoaștem că ne aflăm în fața celui mai influent antrenor al acestui secol. Ne place sau nu ne place, Guardiola a schimbat, schimbă și va schimba fața sportului pe care-l iubim cu pasiune" spune Valdano în editorialul manifest din El Pais.
Fostul star de la Real Madrid lansează un apel către fanii contemporani cu aceste genii din fotbal.
"Nu le voi cere celor care infirmă legendele să „ducă la culcare” așa cum a făcut Thierry Henry, ci mai degrabă să fac un efort pentru a-i recunoaște pe cei care ridică fotbalul la rang de artă, pentru că ne fac pe toți mai buni" conchide Valdano în El Pais.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo