Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Un fost idol de pe Camp Nou a decis să se retragă! Anunțul a fost făcut de Gerard Pique

Tibi Munteanu

Actualizat 22/03/2023 la 17:59 GMT+2

Bojan Krkic e hotărât să își încheie cariera exact în locul în care a început-o, pe Camp Nou, urmând să aibă loc mâine o festivitate în care fotbalistul spaniol să-și ia adio de la fanii catalani și să își anunțe oficial faptul că renunță la activitatea de fotbalist profesionist.

Lionel Messi, Bojan Krkic, FC Barcelona, 2010

Credit imagine: Getty Images

Deși era văzut ca un viitor star atât pentru FC Barcelona, cât și pentru naționala Spaniei, Bojan Krkic nu a reușit niciodată să treacă peste momentele dificile din carieră, iar forma sa ulterioară nu a mai fost niciodată ca la începuturile sale în fotbalul profesionist la seniori, când generase un nivel ridicat de entuziasm printre fanii catalanilor.
Cu o carieră măcinată de accidentări, cu toate că părea să aibă toate elementele necesare unui parcurs de succes în fotbal, Bojan Krkic nu se poate lăuda cu performanțe foarte mari decât în tricoul Barcelonei, echipă pe care a reprezentat-o până în 2011. Printre altele, a câștigat 3 campionate în Spania, două trofee ale Ligii Campionilor, un Campionat Mondial al Cluburilor și era considerat unul dintre cei mai talentați tineri fotbaliști de pe planetă, însă problemele medicale și-au spus cuvântul.

Bojan Krkic se retragere din activitate

Poreclit "Noul Messi" în tinerețe, datorită faptului că părea să aibă sclipirile starului argentinian, fiind un oarecare idol al tribunelor pe Camp Nou, Bojan Krkic nu a putut trece niciodată peste accidentările care i-au marcat cariera și a rămas întotdeauna cu statutul de "speranță", deși anii au trecut peste fotbalistul spaniol.
A prins o singură selecție în naționala Spaniei, pe 10 septembrie 2008 într-un meci cu Armenia, când a jucat doar 25 de minute pe teren, iar viitorul său a apus ușor, odată cu transferul la AS Roma, club care a plătit 12 milioane de euro în schimbul său în vara anului 2011. Nu a mai fost niciodată fotbalistul care impresiona în tricoul "blaugrana" și chiar dacă a mai jucat pentru AC Milan, Stoke, Ajax Amsterdam, Montreal Impact, Alaves, Mainz și Vissel Kobe, apogeul carierei sale tot la Barcelona a fost, acolo unde a jucat în 163 de partide și a izbutit 41 de goluri și 19 pase decisive.
Începuturile sale la Barcelona au fost extrem de apreciate, astfel că a fost inclus în lotul Spaniei la ediția din 2008 a Campionatului European, însă situația sa s-a schimbat la 180 de grade.
La 17 ani, viața mea s-a schimbat complet. Corpul meu mi-a spus să mă opresc”, povestea Krkic.
În momentul actual, cota sa de piață este de 500 de mii de euro conform site-ului de specialitate Transfermarkt, însă în urmă cu aproximativ 13 ani valora de 30 de ori mai mult, 15 milioane de euro, pe vremea când avea doar 19 ani.
Pe 1 februarie s-a despărțit de formația japoneză Vissel Kobe, acolo unde a fost coleg cu o altă legendă a catalanilor, Andres Iniesta, iar acum se pare că e hotărât să își agațe ghetele în cui, la 32 de ani.
Anunțul a fost făcut de Gerard Pique în cadrul unui stream, spunând că Bojan va fi celebrat cum se cuvine pe Camp Nou, joi, pe 23 martie.
Așadar, cariera lui Bojan Krkic se va încheia în fața fanilor care au avut atât de multe speranțe în privința sa în urmă cu mai bine de un deceniu și va rămâne în amintirea tuturor ca "noul Messi", eticheta pe care nu a agreat-o niciodată.
Citește și:

Bojan Krkic se regăsește în situația actuală a lui Ansu Fati

FC Barcelona este genul de club care produce anual noi vedete, fie din rândul tinerelor talente legitimate din străinătate de la vârste fragede, fie chiar din La Masia, celebra academie a catalanilor. Totuși, nu mulți dintre ei reușesc să se ridice cu adevărat la nivelul așteptărilor, în ciuda faptului că o dată cu promovarea lor la prima echipă, speranțele devin foarte mari, iar presiunea asupra lor trebuie gestionată cu atenție.
Bojan Krkic s-a aflat exact în această situație, nu a reușit niciodată să rupă gura târgului, în principal din cauza accidentărilor suferite și transmite că înțelege perfect situația prin care trece acum Ansu Fati, jucător care a fost etichetat la rândul său cu "Noul Messi", ba chiar a ajuns și să poarte tricoul cu numărul 10 după plecarea argentinianului de pe Camp Nou.
Krkic a explicat de ce această etichetare este una complet greșită, pentru că pune o uriașă presiune pe umerii unui tânăr fotbalist, iar în momentul în care acesta traversează o perioadă mai delicată, fie din cauza formei, fie din cauza accidentărilor suferite, cum este și cazul lui Fati, devine brusc un jucător banal sau chiar se dorește îndepărtarea sa de la echipă pentru că nu mai are eficiența de la început și nu se mai bucură de acel nivel de entuziasm din rândul fanilor Barcei.
"Am trăit pe propria piele cazul lui Ansu Fati. Generezi mult entuziasm într-o perioadă în care clubul are nevoie de un 'produs' din La Masia. Nu îmi place să spun asta pentru că nu îmi place să o aud, însă așa suntem tratați.
Când începi să joci foarte bine, totul merge bine, însă când trebuie să te confrunți cu ceva ce face parte din sport, precum accidentările, atunci trebuie să muncești din greu din punct de vedere emoțional și mental. Trebuie să ai calitățile necesare pentru a depăși provocarea.
Ești tratat total diferit atunci când ești subiectul unei iluzii generate de alții și atunci când lucrurile nu se adeveresc. Jucătorii devin dintr-o persoană un personaj.Când aveam 17 ani, a trebuit să mă lupt cu eticheta de 'noul Messi'. Am învățat să ignor asta și să îmi accept limitele, dar a fost foarte greu de gestionat.
Din fericire, lucrurile s-au schimbat în bine când am început să merg la psiholog. Ar trebui să schimbăm modul în care privim jucătorii", a declarat Bojan Krkic.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo