Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Renașterea imperiului blaugrana

Eurosport
DeEurosport

Publicat 23/02/2023 la 09:54 GMT+2

Xavi a reușit să refacă din Barcelona o forță a Europei care sperie din nou marii granzi și care e foarte aproape de câștigarea La Liga, după o pauză de 4 ani.

Xavi lobt Robert Lewandowski

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Teo Drăghici
Se pare că echipa catalană a reușit să depășească complexul plecării lui Messi, iar reconstrucția atât de la nivel administrativ cât și de la nivelul jucătorilor dă roade și a închegat un colectiv ce amintește de anii de glorie ai clubului.
S-a mers pe o strategie alternativă ce a pus în valoare atât promovarea tinerilor (vezi cazurile lui Pedri, Balde, Gavi ș.a.m.d), cât și transferurile pe bani mulți ce au adus calitate și experiență în echipă, precum Lewandowski, Christensen sau Marcos Alonso, echipa, fiind completată de jucători veterani ca Busquets, Jordi Alba sau Sergi Roberto ce cunosc filozofia clubului.
S-a schimbat și antrenorul, unul mult mai potrivit pentru ce își dorește echipa, față de cel anterior, Ronald Koeman. A venit Xavi, pe un val de entuziasm generat de trecutul său ca jucator la Barcelona, dar și de amintirile fanilor catalani cu Pep Guardiola, antrenor venit la echipă cam în același moment al carierei cu Xavi, care nu dezamăgește și își pune filozofia în practică cu succes, dominând campionatul intern și visand la cucerirea celui de-al doilea trofeu continental, Europa League.
S-au facut schimbări și la nivelul conducerii, unde actualul președinte, Joan Laporta i-a luat locul lui Jose Bartomeu, considerat vinovatul principal al decăderii clubului. Acestea ar fi in linii mari principalele motive ale redresării Barcelonei, despre care vom vorbi în detaliu în următoarele rânduri.

Performanța cere calitate, atât pe bancă cât și în teren

Rare au fost situațiile în fotbal în care o echipă să atingă performanțe cu jucători fără nume sau slab cotați, cel mai la îndemana, fiind exemplul lui Leicester, însă chiar și acolo existau jucători talentați, peste nivelul echipei, ce au generat marea surpriză. Întorcându-ne la catalani, echipa era parcă de nerecunoscut în perioda lui Ronald Koeman.
Aceasta nu reușise să-și găseasca o identitate de joc, asta și pentru că nu avea un lider. Câștiga din inerție meciurile cu adversari mai slabi cotați, însă în meciurile și momentele cheie nu reușea să-și depășească condiția așa cum o făcea în alți ani, dovadă că nu a reușit să iasă din grupele Champions League, cu el pe bancă, în sezonul 2021/2022, pentru prima dată din anul 2004.
Avea un lot sărac în opțiuni, de pildă atacul ni-l propunea pe Luuk De Jong, Martin Braithwaite sau Yusuf Demir, iar transferuri nu se puteau face din cauza problemelor financiare. Singurul beneficiu al perioadei olandezului la Barcelona a fost promovarea unor tineri din propria pepinieră, utili pentru conturarea unui viitor strălucit al echipei.
Viitor strălucit care avea să vină odată cu instalarea lui Xavi, dar mai ales cu întoarcerea lui Joan Laporta în conducerea financiară a echipei, care a reușit să redreseze corabia și să permită Barcei să facă transferuri răsunătoare, pentru a creea un lot puternic.
Au venit în prima tranșă, de iarnă, Ferran Torres, Adama Traore, Aubameyang, Dani Alves, jucatori ce au ridicat cu mult nivelul jocului, Barca, fiind la un pas de finala Europa League, urmând mai apoi ca în vara să fie dată lovitura și să fie adus Lewandowski de la Bayern, pe lângă alte 7 adiții de top precum Kounde, Kessie sau Raphinha, în total, de la venirea lui Laporta, cheltuindu-se peste 200 de milioane de euro. Acum Barcelona este prima în La Liga, la o distanță considerabilă de rivala Real și vine după o Supercupă câștigată în fața acestora fără drept de apel.
Toate aceste lucruri nu puteau fi însă posibile fără Xavi care a venit cu o mentalitate fresh la echipa, imprimând echipei stilul combinativ, indrgostit” de balon, ce aduce aminte de vremurile în care acesta activa în gazon. Xavi pare că a găsit rețeta perfectă, însă rămâne de văzut dacă echipa se va ridica măcar la jumătate din performanțele pe care le-a avut Barca cu el căpitan. Bartomeu-imaginea deziluziei catalane Despre perioada lui Jose Maria Bartomeu la Barcelona se spune că a fost cea care a dus clubul pe o pantă din ce în ce mai descendentă.
Zvonuri sunt multe însă, Bartomeu era atât de dornic de mandate în șefia Barcelonei, încât acesta a angajat o companie digitală, plătită cu un milion de euro din conturile firmei pentru a apăra imaginea consiliului de administrație a lui FC Barcelona și totodată pentru a denigra foști președinți ai clubului, Juan Laporta sau Victor Font, dar și legende ale catalanilor precum Xavi Hernandez, Gerard Pique sau Leo Messi.
Tot în perioada aceasta s-a dat și marea lovitură prin vânzarea lui Neymar, bani de pe urma caruia au fost irositi in sume astronomice în cumpărarea lui Dembele, Coutinho sau Griezmann, printr-o administrare a bugetului și a sumelor de transfer mai mult decât defectuoasă.
Joan Laporta, actualul presedinte al Barcelonei, afirmă că perioada Bartomeu a lăsat în conturile clubului o gaură de peste un miliard de euro, fapt pentru care se zvonește că a plecat și Lionel Messi. Fanii catalani speră ca anul acesta, echipa lor va da din nou lovitura și că aceasta va câștiga toate trofeele puse în joc, la care are șanse evidente.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo