Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Statistică uluitoare! Care e timpul efectiv de joc în cele mai tari 5 campionate din Europa

Nicu Savin

Publicat 24/06/2023 la 17:40 GMT+3

Problema timpului efectiv de joc în fotbalul actual este una serioasă, iar o statistică realizată de Marca arată că și în cele mai tari campionate mai bine de o treime din fiecare meci jocul este întrerupt. La Liga a fost pe ultima poziție în Top 5 ligi europene în stagiunea trecută, în timp ce în Ligue 1 s-a jucat cel mai mult.

Vinícius Jr. lamenta una acción durante el partido que enfrentó a su equipo y al Girona

Credit imagine: Eurosport

Fotbalul modern se confruntă cu o problemă majoră din cauza faptului că meciurile sunt întrerupte foarte des, din varii motive. Se pierde timp la celebrarea golurilor, la repunerea mingii în joc după faulturi sau auturi, la schimbări sau mai nou pentru ca arbitrii să consulte reluările pentru a lua decizii.
Asta face ca în majoritatea partidelor timpul efectiv de joc să fie de maxim 60 de minute, ceea ce reprezintă doar două treimi din total. Mai marii fotbalului au încercat să vină cu soluții pentru stoparea acestui fenomen, iar la Cupa Mondială din Qatar am asistat la partide care au avut mai mult de 10 minute de prelungire pentru fiecare dintre reprize.

În La Liga s-a jucat cel mai puțin fotbal în sezonul trecut, dintre primele 5 campionate ale Europei

Jurnaliștii de la Marca au făcut o statistică pentru a vedea cum stau lucrurile în principalele campionate din Europa, iar rezultatul este îngrijorător. În sezonul trecut, în meciurile din Ligue 1 s-a jucat cel mai mult, media fiind de 55 de minute și 55 de secunde pentru fiecare confruntare. La polul opus este La Liga, unde timpul efectiv de joc a fost de doar 53 de minute și 21 de secunde.
Timpul efectiv de joc în Top 5 campionate al Europei
  • 1.Ligue 1 - 55 de minute și 55 de secunde (56:18 în sezonul 2021-2022)
  • 2.Premier League - 55 de minute și 7 secunde (57:54 în sezonul 2021-2022)
  • 3.Serie A - 54 de minute și 53 de secunde (54:40 în sezonul 2021-2022)
  • 4.Bundesliga - 54 de minute și 5 secunde (54:07 în sezonul 2021-2022)
  • 5.La Liga - 53 de minute și 21 de secunde (53:21 în sezonul 2021-2022)
Pierluigi Collina , președintele Comisiei de Arbitri din cadrul FIFA, a recunoscut că la nivel înalt s-a discutat de introducerea timpului efectiv de joc în fotbal, pe modelul baschetului sau handbalului, dar a subliniat că momentan nu este posibil așa ceva. Unii specialiști consideră totuși că aceasa ar fi soluția ideală pentru a se evita tragerile de timp și se ia în calcul în continuare introducerea acestei reguli, cel puțin pentru finalurile de meci (ultimele 10 sau 20 de minute). Până la luarea unei decizii radicale, arbitrii sunt sfătuiți să acorde cât mai multe minute de prelungire, pentru a se recupera timpul pierdut în diferite etape ale partidelor.
"S-a vorbit despre posibilitatea opririi cronometrului, dar nu este o variantă posibilă în acest moment. Adevărul este ca se pierde mult timp la faulturi, cornere, auturi de poartă, celebrarea golurilor. Arbitrii trebuie să măsoare timpul care se pierde de la început până la sfârșit, mai ales la penalty-uri sau la celebrarea golurilor, care uneori durează două minute. Ar trebui adăugate mai multe minute de prelungire atât în prima cât și în a doua repriză", a spus Collina.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo