Articol scris de Răzvan Dragomirescu
Pepiniera clubului FC Barcelona a luat naștere în anul 1979, moment în care președintele grupării "blaugrana" era Josep Lluis Nunez. Camerele jucătorilor care locuiau în afara orașului catalan erau într-o fosta clădire rurală construită în anul 1702. Imediat ce Camp Nou a fost inaugurat în 1957, locația a fost modificată și extinsă pentru a putea fi utilizată ca sediu social al clubului. În anul 2011, clădirea a încetat să mai găzduiască tinerii jucători, iar în prezent Ciutat Esportiva Joan Gamper este centrul rezidențial pentru tinerele talente. Practic, academia funcționează în regimul unui internat de liceu. La Masia are directori, profesori, psihologi, doctori, bucătari. O dată cu trecerea timpului, academia s-a extins. Zona dispune de 9 suprafețe de joc, 4 cu iarba și 5 sintetice.
Liga
Lewandowski i-a spus lui Xavi ce își dorește pentru a semna cu Barcelona! Ce pretenții are polonezul
20/05/2022 LA 07:40

Filozofia La Masia

La începuturile ei, în cadrul La Masia erau 3 categorii de vârstă. Astăzi sunt 13. Vârste copiilor sunt cuprinse între 7 și 13 ani. Din cei 200 de copii, aproximativ 70 la sută sunt catalani. Restul copiilor din afara granițelor Barcelonei li se asigura cazare și chiar deplasarea cu taxiul. Oficialii clubului informează că tinerii selecționați pot fi de orice naționalitate și că important este potențialul tehnic al tinerilor. Este cel puțin la fel de important comportamentul din afara gazonului. Filosofia practicată la echipele de juniori este simetrică cu cea de la echipa seniorilor. De când sunt mici li se repetă două cuvinte: pasă și control. Toate grupele de juniori utilizează formația de joc 4 3 3 pentru ca tinerii jucători să fie obișnuiți cu un stil de joc ofensiv. Regulamentul acesta a fost implementat în momentul în care, la cârma echipei mari se afla olandezul Cruyff cel care a reușit să aducă pe Camp Nou în anul 1992 Cupa Campionilor Europeni. Tot el este cel care a insistat să se investească în tineri.
https://i.eurosport.com/2019/11/27/2725261.jpg

Selecția

În fiecare an, aproximativ 1000 de băieți încercă sa fie admiși, dar dintre aceștia doar 200 sunt selectați. Pe lângă procesul clasic de selecție, clubul caută mereu tinere talente de pe tot globul cu ajutorul scouterilor împrăștiați în diverse locații. Pentru a extinde operațiunile în afara Cataloniei, Barcelona a deschis 5 școli în Mexic și una în Egipt. Fostul jucător și antrenor al Barcelonei, Pep Guardiola a reorganizat La Masia în 3 etape. Astfel, juniorii au avansat de la academie la Barcelona B, iar după acest pas la prima echipă a Barcei. Guardiola spune că apartenența la această comunitate este extrem de important.
Jucătorul care a trecut prin La Masia are ceva diferit de restul, are un plus doar din faptul că a jucat într-un tricou de la Barcelona de când era copil.
https://i.eurosport.com/2015/09/12/1688559.jpg

Costuri

Costurile unei astfel de fabrici de talente sunt considerabile. Barcelona cheltuiește anual 15 milioane de euro însă, este o investiție care necesită timp, iar timpul a arătat rezultatul acestei investiții. Lionel Messi este primul produs al academiei catalane care a reușit să câștige Balonul de aur. Naționala de fotbal a Spaniei a reușit în anul 2010 să câștige titlul mondial cu 7 jucători de la Barcelona. În 2012, Barcelona s-a impus într-un un meci de campionat cu 11 jucători titulari care au venit din academie: Víctor Valdés, Jordi Alba, Carles Puyol, Gerard Piqué, Montoya, Busquets, Xavi, Iniesta, Cesc Fàbregas, Pedro, Messi.
În ultimii ani, politica clubului s-a schimbat, iar Barcelona a început o campaniei a transferurilor pe bani mulți. Neymar, Luis Suarez, Dembele sau Coutinho au venit pe Camp Nou. Acest fapt a diminuat șansele jucătorilor tineri de a promova la echipa mare. Chiar și așa, identitatea catalană a unor jucători ca Sergi Roberto,Rafinha sau Carles Aleñá se manifestă puternic în primul 11 al echipei mari.
https://i.eurosport.com/2018/09/02/2411279.jpg

Absolvenți

De-a lungul timpului, La Masia a dat jucători fotbalului mondial ca Xavi,Andrés Iniesta, Lionel Messi, Carles Puyol, Sergio Busquets, Gerard Piqué, Jordi Alba. Primul produs autentic al pepinierei clubului a fost Ángel Pedraza cel care a ratat al doilea penalti împotriva Stelei în finala Cupei Campionilor din anul 1986.
Investițiile, răbdarea și încrederea acordate tinerilor, duc Barcelona în fruntea școlilor de fotbal alături Ajax Amsterdam, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Benfica Lisabona.
Premier League
3 cluburi din Premier League, pe urmele unui jucător de la Barcelona! Cine a demarat discuțiile
19/05/2022 LA 07:21
Liga
Barcelona își poate aduce întăriri de la o rivală din La Liga! Jucătorii care i-au fost oferiți
17/05/2022 LA 17:00