Mihai Neșu a împlinit astăzi 38 de ani, vârstă la care mulți fotbaliști încă performează. La tipul de jucător care a fost Neșu, la felul în care se antrena, cu siguranță că astăzi am fi vorbit doar despre un fotbalist care se pregătește să agațe ghetele în cui.
Din nefericire, soarta lui Neșu a fost una cumplită, dar acesta a înfruntat-o ca un adevărat luptător și a trecut peste cele mai crunte încercări peste care poate da un om. La fel cum zburda pe partea stângă a terenului pe vremea când activa ca jucător, așa a călcat Mihai Neșu în picioare greutățile pe care a fost nevoit să le îndure.
În plin apogeu al carierei, pe când juca în Olanda la Utrecht, un banal duel de la un simplu antrenament a fost aproape să-i fie fatal celui care pe atunci avea doar 28 de ani. În fatidica zi de 10 mai 2011, Neșu a rămas nemișcat pe gazon după o ciocnire cu Alje Schut, colegul său de la Utrecht. A fost repede transportat la spital, dar diagnosticul medicilor a fost crunt: fractură de vertebră cervicală. Neșu a fost operat, dar viața sa era în pericol, să nu mai vorbim de șansele care i se dădeau să mai poată vreodată să se miște singur.
Cupa Mondială FIFA
"Aeroportul, în direcția aia! Hehe". Un fan al Marocului a mers la autocarul Spaniei, după meci
ACUM 19 MINUTE
Așa s-a încheiat cariera de jucător a lui Mihai Neșu, dar coșmarul abia începea pentru omul care strânsese 3 tituluri de campion în Liga 1 și 8 meciuri pentru echipa națională. Au urmat ani infernali pentru Mihai, cu mii de ore de agonie prin clinici de recuperare, dar și cu alte evenimente triste în viața sa.
Părăsit de soție și pierzându-și ambii părinți în ani ulteriori accidentului, Neșu a continuat să lupte, spirit pe care nimic nu a reușit să il zdruncine, chiar dacă el însuși afirma că au fost momente când a vrut să renunțe.
https://i.eurosport.com/2021/01/05/2965948.png

La mulți ani, Mihai Neșu

Au trecut 10 ani de la cumplitul accident, iar Neșu nu doar că a înfruntat toate obstacolele și dintr-un om imobilizat total a ajuns unul care se poate alimenta singur, ci a reușit să-i ajute și pe alții să o facă. Dintr-un scaun cu rotile, Neșu a înființat o fundație care finanțează recuperarea a sute de copii cu dizabilități din România.
În interviurile acordate recent, Neșu a uimit pe toată lumea spunând că nu se poate plânge de nimic, lucru care ar trebui să dea mult de gândit oricărui om, nu doar sportivilor de performanță.
"Sunt bine, nu pot să mă plâng de nimic. Am un program zilnic de vreo patru ani care este foarte puțin modificabil. Mișc ambele mâini, dar nu mă pot ajuta de ele 100%. Mâna dreaptă este mai puternică și cu ea pot să beau apă cu o cană adaptată, dar nu mai mult de 100 grame. Mâna stângă e mai bine ca înainte, dar încă mai lucrăm. Nu am de ce să nu fiu mulțumit de starea mea de sănătate.", spunea Mihai Neșu cu aproximativ o lună în urmă.
Ajuns la 38 de ani, Mihai Neșu este un exemplu pentru orice fotbalist sau sportiv în general. Atunci când întâmpină dificultăți în carieră sau în viața personală, aceștia ar trebui să se gândească la drama trăită de Neșu și aproape orice problemă va deveni una minoră.
Din nefericire pentru el, sintagma des folosită de "a-ți da viața pe teren" a fost transpusă în realitate. Neșu nu și-a pierdut viața pe teren, dar a pierdut ceva ce nu mai poate recupera niciodată. Chiar și așa, a reușit să o ia de la început, iar în 10 ani a reușit să atingă cele mai înalte culmi ale ambiției și perseverenței, devenind, dintr-un scaun cu rotile, un model pentru o întreagă generație.
Cupa Mondială FIFA
Scenă incredibilă: cum a fost surprins Ronaldo, în timp ce toți colegii săi se bucurau, cu fanii
ACUM O ORĂ
Cupa Mondială FIFA
Ronaldo, la "cuțite" cu Fernando Santos? Anunțul făcut de selecționer, după setul dat fără CR7
ACUM O ORĂ