Mircea Lucescu și-a început cariera de antrenor în 1979 la Corvinul Hunedoara, pe când avea doar 34 de ani, îndeplinind funcția de antrenor-jucător la echipa hundoreană timp de 3 sezoane. Rezultatele excelente obținute la micuța echipă din Ardeal i-au convins pe șefii de atunci ai fotbalului românesc să dea pe mâna lui Lucescu echipa națională în 1981.
În mandatul de 5 ani la cârma reprezentativei, Lucescu a avut rezultate satisfăcătoare cu naționala țării noastre, toate culminând cu prima calificare din istorie la un campionat european. România a fost eliminată încă din grupe la europeanul francez din 1984, dar Lucescu a rămas în continuare selecționer. Ratarea calificării la mondialul din Mexic din 1986, a dus la plecarea acestuia în acel an, iar de atunci Lucescu nu s-a mai întors niciodată la timona primei reprezentative.
https://i.eurosport.com/2017/11/10/2207249.jpg
Ligue 1
Dorit acum câteva luni de Rapid, a semnat cu campioana Franței
ACUM O ORĂ

Mereu primul pe listă, niciodată selecționer

De fiecare dată când șefii Federației Române de Fotbal erau în căutarea unui selecționer, numele lui Mircea Lucescu apărea în prim plan. Întotdeauna Lucescu era prima variantă la care se gândeau oficialii, sau cel puțin asta se întâmpla la nivel declarativ. Inclusiv antrenorul și-a manifestat deseori dorința de a reveni pe banca echipei naționale, dar de fiecare dată contractele de care era legat au împiedicat acest lucru.
În perioada în care Mircea Sandu era președintele FRF s-a spus de multe ori că acesta nu îl dorește pe Mircea Lucescu la națională, cei doi nefiind în cele mai bune relații. "Nașul" a dezmințit de fiecare dată aceste zvonuri și mereu a afirmat că și-ar fi dorit să îl aducă pe Lucescu selecționer, dar faptul că avea angajament sau bugetul limitat al federației nu au permis acest lucru.
La un moment dat fostul șef de la Casa Fotbalului a declarat că l-a propus pe Il Luce antrenor în anii '90, dar că au existat niște frâne în Comitetul Executiv al Federației și s-a renunțat la idee.
După plecarea lui Răzvan Lucescu de la echipa națională în vara anului 2011, perioadă în care echipa era angrenată în calificările pentru Euro 2012 , Mircea Lucescu a făcut o declarație în care a afirmat că echipa avea în continuare șanse foarte mari de a ajunge la turneul final.
Acest lucru l-a scos din sărite pe Mircea Sandu care i-a propus public lui Il Luce să preia naționala și a declarat că el este dispus să renunțe la conducerea federației dacă echipa va ajunge la turneul final: "Am văzut declarațiile lui Lucescu, potrivit cărora avem 80% șanse de calificare la Euro 2012. Dragă familia Lucescu, români get-beget, veniți, luați echipa națională, calificați-o și apoi mă retrag de la federație. Dar faceți-o fizic, nu doar declarativ. Dacă nu, lasați-l pe cel care vine să își facă treaba."
Răspunsul lui Mircea Lucescu a venit imediat: "Mă surprinde că un om la maturitatea lui să facă o astfel de afirmație. Nu vin la națională pentru a nu-l face pe Mircea Sandu să plece de la Federație. Apreciez ceea ce a făcut pentru fotbalul românesc.''
De atunci, șansele ca marele antrenor să preia echipa națională au devenit tot mai mici, dar acestea păreau să fi crescut semnificativ odată cu schimbarea conducerii FRF în 2014.
https://i.eurosport.com/2020/07/28/2857007.jpg

Mircea Lucescu, doar o unealtă de campanie electorală

În 2014, Răzvan Burleanu devenea noul președinte al Federației Române de Fotbal, iar una dintre cele mai răsunătoare promisiuni din campania electorală a fost aducerea lui Mircea Lucescu pe banca naționalei. Au trecut 6 ani de atunci și între timp Burleanu a câștigat un nou mandat de președinte, dar aducerea lui Il Luce la echipa națională rămâne doar o promisiune.
Până în 2016 acest lucru era cu adevărat imposibil deoarece antrenorul era sub contract cu Șahtior Donetsk, iar despre o activitate paralelă la club și națională nu putea fi vorba. În schimb, vara anului 2017 părea cel mai potrivit moment pentru aducerea lui Lucescu pe banca naționalei. Despărțirea de Christoph Daum era iminentă, iar antrenorul român era în sfârșit disponibil.
Lucescu tocmai fusese demis de la Zenit după un sezon în care nu a convins în Rusia și era fără angajament, chiar dacă avea nenumărate oferte. Deși se pare că au avut loc mai multe discuții între reprezentanții federației și antrenorul român, nu s-a ajuns la nici un acord. Demiterea lui Daum a fost amânată, iar Lucescu nu a mai așteptat și a semnat în august 2017 cu naționala Turciei.
S-au scris zeci de pagini despre motivele pentru care Lucescu nu a ajuns atunci selecționer.
Răzvan Lucescu a spus la un moment dat că tatăl său a așteptat în zadar să fie contactat pentru preluarea echipei naționale, iar Mircea Lucescu a lăsat să se înțeleagă din declarațiile sale că nu a fost dorit cu adevărat de cei de la federație.
Vor rămâne în continuare o enigmă motivele reale pentru care Il Luce nu a mai ajus niciodată selecționer și nu putem ști dacă drumul echipei naționale ar fi fost diferit cu el la conducere.
https://i.eurosport.com/2020/07/28/2856972.jpg

Mircea Lucescu, prea scump pentru națională?

De fiecare dată când s-a pus problema aducerii lui Lucescu la cârma naționalei primul lucru de care s-a vorbit au fost banii. În mintea opiniei publice s-a întipărit ideea că Lucescu este un antrenor foarte scump, iar federația nu și-ar permite sub nici o formă să-i satisfacă pretențiile salariale ale antrenorului.
Zecile de milioane de € pe care el le câștiga la echipele de club au creat probabil această idee, însă atât Lucescu, cât și alți oameni din fotbal au afirmat în repetate rânduri că nu banii au stat în calea numirii sale pentru funcția de selecționer.
Chiar actualul președinte al FRF, Răzvan Burleanu, a afirmat în 2016 că banii ar fi ultima problemă în realizarea acestui lucru: "În niciun moment al discuţiilor cu domnul Lucescu nu s-a pus problema financiară, banii pe care ar fi trebuit să vină. Punctul de vedere al domniei sale a fost că vine gratis la echipa naţională şi că vine din interes naţional, animat de ceea înseamnă prima reprezentativă şi proiectul în faţa căruia ne aflăm''.
Lucescu a repetat deseori când a fost întrebat despre echipa națională că nu se gândește la bani și că ar fi dispus să antreneze gratis doar pentru a elimina speculațiile din jurul acestei probleme.
Dacă privim în urmă, putem vedea că atât Lucescu, cât și majoritatea oamenilor din fotbal au dorit cel puțin la nivel declarativ ca cel mai titrat antrenor din istoria fotbalului românesc să conducă din nou echipa națională. Paradoxal, acest lucru nu s-a întâmplat până acum și e foarte greu să ne închipuim că în calea numirii sale ca selecționer al primei reprezentative nu au stat anumite dedesupturi care nu au fost dezvăluite.
Mircea Lucescu a ajuns la 75 de ani, dar este în continuare dornic de performanță, așa cum a declarat zilele trecute când a semnat cu Dinamo Kiev, iar speranța că Il Luce va sta din nou pe banca echipei naționale rămâne vie în rândul suporterilor români.
Romanian Liga I
Dinamo "respiră" după transferul lui Sorescu! Cum va folosi banii încasați
ACUM 2 ORE
Cupa Mondială FIFA
FIFA a pus în vânzare biletele pentru Cupa Mondială 2022! Cât costă un bilet la marea finală
ACUM 2 ORE