Totuși, formația din Amsterdam a reușit o performanță fantastică, iar dragostea publicului l-a făcut pe sârb să treacă peste cel mai greu moment al carierei.
Într-o competiție în care PSG și City, de exemplu, au investit miliarde fără a reuși o prezență în finală, Ajax a prezentat în stagiunea trecută un nou proiect. Cu mulți jucători din propria pepinieră și cu fotbaliști aduși pe sume extrem de mici, judecând după ce se întâmplă în campionatele tari ale Europei, echipa lui Ten Hag a scris istorie.
Olandezii au eliminat în fazele finale pe Real Madrid și Juventus, deși nimeni nu le dădea vreo șansă, pentru ca apoi să fie la doar câteva secunde de ultimul act. Lucas Moura a înscris golul de 3-2 în deplasare în minutul 90+6, după ce "lăncierii" au condus după trei reprize din dubla manșă cu 3-0.
Liga Campionilor UEFA
Dominația formațiilor britanice continuă în Champions League și în 2021/2022
21/12/2021 LA 10:21
https://i.eurosport.com/2019/05/08/2582770.jpg
Dușan Tadic, jucătorul care anul trecut a fost cel mai prolific marcator al lui Ajax, a oferit un amplu interviu în presa engleză, în care a explicat cât de mare a fost dezamăgirea provocată de eliminarea în fața lui Spurs.
"Acel meci încă mă bântuie. Am încercat să mă uit la finală, dar am schimbat imediat canalul. A fost probabil cea mai urâtă finală din istoria Champions League pentru noi. Cei mai mulți de la Ajax nici nu au putut să privească partida. Nu au putut suporta. Eu, personal, mă gândeam la un singur lucru: că am jucat mai bine decât Spurs.
Sunt convins că le-am fi făcut viața grea celor de la Liverpool, în finală. Dar asta nu m-a ajutat să mă vindec. A fost cel mai greu moment al carierei mele, mi-a luat foarte mult timp să îmi revin. Săptămâni întregi după acea partidă m-am întrebat <cum a fost posibil așa ceva?>. Am avut totul în mâna noastră, am câștigat primul meci cu 1-0, apoi am condus la pauză cu 2-0. Ok, Spurs merită tot creditul pentru că nu a încetat să spere niciun moment în șansa ei, însă pentru noi a fost extrem de dificil", a spus Tadic pentru The Telegraph.

Ajax, campioana inimilor

În ciuda faptului că a întâlnit formații mult mai bine cotate, Ajax a impresionat cu filosofia sa de joc. Sub comanda lui Ten Hag, formația din Amsterdam a arătat din nou ca la mijlocul anilor '90, când reușea să câștige Champions League practicând un fotbal total.
Ajaxul varianta 2018-2019 a propus un fotbal spectacol, jucătorii fiind mereu mai interesați de construcție decât de stoparea atacurilor adverse. Din punct de vedere estetic, formația batavă a fost fără doar și poate cea mai atrăgătoare echipă din ediția precedentă de Liga Campionilor, iar acest lucru le-a adus simpatia tuturor, indiferent de meridian.
"Lucrul care mă bucură și care m-a ajutat e faptul că am simțit că suntem o echipă iubită. Peste tot în Europa, am simțit simpatia publicului. Oamenii nu simpatizează foarte mult Ajax, mai ales în Olanda. Dar când au văzut cum jucăm, ce stil abordăm, tinerii pe care îi avem, cum să nu fie impresionați și să nu ne susțină? Cred că toată lumea a vrut ca noi să ajungem în finala Champions League.
Acest lucru m-a făcut să mă simt mândru și m-a ajutat să trec peste dezamăgirea ratării calificării în finală. Nu a fost să ne luptăm pentru un trofeu, dar am câștigat inimile celor care iubesc fotbalul. Și asta e extrem de important, câte echipe se pot mândri cu așa ceva? Am învins Real Madrid și Juventus și ar fi trebuit să câștigăm cu Spurs. Dar, mai important, am schimbat percepția oamenilor despre Ajax. Multe echipe ajung în fazele finale ale Champions League practicând un joc extrem de defensiv, bazându-se pe o bună organizare. Noi i-am atacat pe toți, asta e filosofia noastră", a concluzionat golgheterul lui Ajax din stagiunea trecută.
Dușan Tadic are din nou un sezon de excepție, în primele 5 meciuri din campionatul Olandei marcând de 5 ori și dând 5 pase decisive. În stagiunea trecută, fostul jucător al lui Southampton a marcat în 34 de meciuri de campionat de 28 de ori, trimițând 14 assisturi pentru coechipierii săi.
Ajax debutează în această seară împotriva lui Lille, în Champions League, într-o grupă din care mai fac parte Chelsea și Valencia. Chiar dacă și-a pierdut doi jucători importanți, formația lui Ten Hag pare favorita grupei, în condițiile în care va arăta același fotbal din sezonul trecut.
Liga Campionilor UEFA
Dortmund a confirmat interesul unui club uriaș pentru Haaland. Pleacă din iarnă pentru a câștiga UCL
19/12/2021 LA 12:23
Liga Campionilor UEFA
Messi e extrem de încrezător, după ce PSG a căzut cu Real Madrid, în optimile Champions League
15/12/2021 LA 11:26