Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Analiză Eurosport | Campioanele Europei care au ajuns să se zbată în ligile secunde

Nicu Savin

Actualizat 17/05/2021 la 06:57 GMT+3

Astăzi am ales să facem o analiză asupra unor echipe ce au scris istorie în trecut, câştigând marile competiţii europene, dar care astăzi sunt în ligile secunde, fără perspective majore de a reveni la gloria din trecut.

Hamburg-Nottingham Forest

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Romeo Ene
Este binecunoscut faptul că echipe precum Hamburg sau Nottingham Forest au reprezentat nume mari în istoria fotbalului european, dar în momentul de faţă cele două echipe se află în ligile secunde din Germania, respectiv Anglia. În plus, cele două echipe nu par că vor mai reveni vreodată la perioada de glorie a anilor ’80.

Hamburg, de la performanţe europene la o retrogradare istorică

Hamburg a retrogradat în anul 2018 în liga a doua germană, fiind singurul club german care nu reuşise această contraperformanţă. Porecla echipei era chiar ‘’Dinozaurul’’, ca urmare a rezistenţei echipei în Bundesliga. Un obiect reprezentativ pentru club era ceasul istoric amplasat pe stadionul nemţilor, care indica secundele, minutele, orele, zilele şi anii de când Hamburg evolua în prima ligă germană. În urmă cu 3 ani, Hamburg a retrogradat pentru prima dată în istorie, iar ceasul s-a oprit.
Suporterii au fost extrem de nemulţumiţi şi i-au apostrofrat pe jucători la acea vreme, însă aveau speranţa că echipa va reveni pe prima scenă a fotbalului german foarte repede. 3 ani mai târziu, Hamburg se află pe locul 4, cu 55 de puncte, la 3 de ocupanta locului 3, Furth, un loc care garantează doar prezenţa la baraj. Pentru Hamburg, apogeul din punct de vedere fotbalistic a venit între anii 1976 şi 1987, echipa având un stil de joc specific, bazat pe posesie. Ernst Happel, tehnicianul austriac al germanilor, a reuşit să construiască o echipă capabilă să se dueleze cu orice club din Europa. Cu el pe bancă, Hamburg a reuşit cea mai importantă performanţă din istoria clubului, câştigarea Cupei Campionilor Europeni, după o finală cu Juventus.
A fost o perioadă extraordinară pentru Hamburg, care a reuşit să câştige 3 titluri, două cupe ale Germaniei, două supercupe, precum şi o Cupă a Cupelor. 1987 a însemnat încheierea unui ciclu fantastic la Hamburg, clubul traversând o perioadă financiară destul de grea. Happel a părăsit şi el clubul, iar declinul nemţilor s-a accentuat extrem de mult, echipa nereuşind să mai câştige vreun trofeu important în următorii 30 de ani, ba chiar să retrogradeze în anul 2018. De remarcat faptul că Hamburg a ajuns în grupele Ligii Campionilor de două ori, precum şi în semifinalele Cupei UEFA, însă a fost prea puţin pentru un club care era obişnuit cu performanţa la cel mai înalt nivel fotbalistic.

Retrogradarea, iminentă în ultimii ani

De la un club care impresiona în cupele europene, Hamburg a ajuns o echipă mediocră din Germania, obişnuită cu subsolul clasamentului, fiind implicată foarte mult în lupta pentru evitarea retrogradării. În sezonul 2016-2017, Hamburg a fost foarte aproape să retrogradeze, reuşind să se salveze în ultimele minute ale ultimei etape din Bundesliga.
Sezonul 2014-2015 a fost şi mai dificil, Hamburg a disputat un baraj de menţinere în Bundesliga, pe care l-a câştigat după prelungiri, cu mari emoţii. Asemănător cu 2013-2014, acolo unde ‘’dinozaurul’’ a reuşit să scape după două rezultate de egalitate, 0-0 şi 1-1, cu Greuther Furth. Astfel, Hamburg a încheiat practic un ciclu în care s-a salvat pe final de la retrogradare şi nu a mai avut scăpare în anul 2018, prezentul fiind la fel de sumbru, fără vreo perspectivă de revenire pe prima scenă a fotbalului din Germania.
Hamburg nu a retrogradat din cauza problemelor financiare, ci strict pe plan sportiv. Nemţii au investit în ultimele sezoane din Bundesliga peste 100 de milioane de euro în transferuri, aducând jucători precum van der Vaart, van Nistelrooy, Behrami sau Kostic, care nu au reuşit să o readucă pe Hamburg în topul fotbalului din Germania. Deşi în primul sezon a mers pe o politică bazată pe jucătorii tineri, din propria academie, Hamburg se bazează în prezent pe mai mulţi jucători cu experienţă, însă va mai juca cel puțin un an în în liga a doua din Germania.
Brian Clough e l'inseparabile Peter Taylor ai tempi del Nottingham Forest

Nottingham Forest, o echipă de senzaţie la sfârşitul anilor ‘70

Nottingham Forest reprezintă un alt club important care era recunoscut pentru performanţele europene din trecut, dar care în prezent nu se regăseşte. Fără a fi considerat un colos al fotbalului european, englezii au reuşit o performanţă senzaţională în anii 1979 şi 1980, mai exact au câştigat de două ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni.
Echipă care în acest secol nu a evoluat în Premier League, Nottingham a avut perioada sa de glorie în anii ’70. Palmaresul echipei este reprezentat de un titlu, două cupe FA şi 4 Cupe ale Ligii. Brian Clough este omul care a contribuit decisiv la ascensiunea lui Nottingham pe plan european, care a devenit manager al echipei în 1975. Clough a reuşit să-i imprime lui Nottingham un stil de joc specific, care a impresionat fotbalul de la acea vreme. 1977 a reprezentat primul semn al performanţei, echipa a promovat în Premier League, iar încă din sezonul viitor a câştigat titlul şi Cupa Ligii. 1979 a fost un an de vis pentru ‘’The Reds’’, atunci când au cucerit în mod incredibil Cupa Campionilor Europeni, după o finală cu Malmo. Englezii au repetat sezonul fabulos şi au ajuns din nou în finala Cupei Campionilor Europeni, pe care au câştigat-o în faţa lui Hamburg, un alt club care se zbate în liga secundă în prezent.
Brian Clough a făcut o treabă extraordinară la Nottingham, dar odată cu plecarea lui, în 1993, clubul a luat-o către o pantă descendentă, retrogradând în Championship, în 1999, iar de atunci echipa nu îşi revine şi nu reuşeşte să promoveze din nou pe prima scenă a fotbalului englez, performanţele din trecut reprezentând doar un vis frumos al fanilor care le-au trăit pe viu. De remarcat faptul că Nottingham Forest a devenit primul club din istorie care a cucerit mai multe Cupe ale Campionilor decât titluri în competiţia internă.
18 ani a stat Clough pe banca lui Nottingham, cucerind 12 trofee, fiind considerat de foarte mulţi specialişti unul dintre cei mai buni antrenori de la acea vreme, care a creat una dintre cele mai frumoase echipe ale fotbalului. În prezent, Nottingham se află doar pe locul 17 în Championship, cu 52 de puncte, iar viitorul nu pare foarte încurajator pentru echipa care a impresionat Europa în urmă cu 40 de ani.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo