Presa engleză a dezvăluit recent că premierul britanic Boris Johnson s-a implicat personal și i-a cerut președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, să mute finala UEFA Champions League de la Istanbul la Londra, după ce Turcia a fost trecută de guvernul britanic pe lista roșie.
Se pare că UEFA înțelege situația și este de acord că, în condițiile pandemice serioase din Turcia, nu ar fi normal ca fanii celor de la Chelsea și City să călătorească acolo.
UEFA a exclus însă posiblitatea ca meciul să se dispute pe Tottenham Hotspur Stadium, St James Park (Newcastle) sau Villa Park (Birmingham). De asemenea, sunt mai multe probleme care trebuie depășite. Prima este reprogramarea finalei play-off-ului din Championship, care este programată să se dispute tot pe 29 mai pe Wembley.
Liga Campionilor UEFA
UEFA a stabilit cum va acorda cele două wild-carduri în Champions League! Ligile de top, avantajate
10/05/2022 LA 12:49
Dacă finala Champions League se va juca pe Wembley, pe stadion ar putea intra până la 22.500 de fani, conform planului UEFA.
UEFA cere și garanții de la guvernul britanic că toți jurnaliștii, sponsorii și persoanele care vor merge la lojele VIP vor putea călători la stadion fără să treacă prin carantină. De asemenea, forul european va cere cluburilor implicate în competiția din acest an să renunțe la o parte din banii acordați ca premiu pentru a acoperi costurile autorităților din Turcia (în jur de 20 de milioane de euro).

De ce o finală jucată la Istanbul ar complica situația

Orice cetățean britanic care este nevoit să călătorească într-o țară de pe lista roșie (doar în circumstanțe extreme) este obligat să stea 10 zile în carantină într-un hotel controlat de guvern la întoarcerea în marea Britanie. În general, sportivii profesioniști sunt exceptați și au voie să călătorească, dar sunt obligați să respecte perioada de carantină.
Finala UEFA Champions League se va juca pe 29 mai astfel că cel mai probabil loturile celor două echipe vor reveni în Marea Britanie pe 30 mai. Drept urmare, toți jucătorii ar fi nevoiți să stea în carantină până pe 9 iunie, în condițiile în care Euro 2020 va începe 11 iunie.
Turcia - care se află în carantină până pe 17 mai - are o rată a infectării de 12 ori mai mare decât Marea Britanie, cu 370 de cazuri la milion, față de 30 la britanici.
Liga Campionilor UEFA
Exclusiv | 36 de ani de la Sevilla! Ștefan Iovan și Adrian Bumbescu, povești savuroase din 1986
06/05/2022 LA 21:06
Liga Campionilor UEFA
Jurgen Klopp consideră că Real Madrid merită să fie în finala UCL! Germanul, săgeți către UEFA
06/05/2022 LA 16:17