Presa engleză a dezvăluit recent că premierul britanic Boris Johnson s-a implicat personal și i-a cerut președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, să mute finala UEFA Champions League de la Istanbul la Londra, după ce Turcia a fost trecută de guvernul britanic pe lista roșie.
Se pare că UEFA înțelege situația și este de acord că, în condițiile pandemice serioase din Turcia, nu ar fi normal ca fanii celor de la Chelsea și City să călătorească acolo.
UEFA a exclus însă posiblitatea ca meciul să se dispute pe Tottenham Hotspur Stadium, St James Park (Newcastle) sau Villa Park (Birmingham). De asemenea, sunt mai multe probleme care trebuie depășite. Prima este reprogramarea finalei play-off-ului din Championship, care este programată să se dispute tot pe 29 mai pe Wembley.
Liga Campionilor UEFA
Misterul din spatele imaginii în care Ronaldo "antrenează" United a fost risipit
20/09/2021 LA 05:46
Dacă finala Champions League se va juca pe Wembley, pe stadion ar putea intra până la 22.500 de fani, conform planului UEFA.
UEFA cere și garanții de la guvernul britanic că toți jurnaliștii, sponsorii și persoanele care vor merge la lojele VIP vor putea călători la stadion fără să treacă prin carantină. De asemenea, forul european va cere cluburilor implicate în competiția din acest an să renunțe la o parte din banii acordați ca premiu pentru a acoperi costurile autorităților din Turcia (în jur de 20 de milioane de euro).

De ce o finală jucată la Istanbul ar complica situația

Orice cetățean britanic care este nevoit să călătorească într-o țară de pe lista roșie (doar în circumstanțe extreme) este obligat să stea 10 zile în carantină într-un hotel controlat de guvern la întoarcerea în marea Britanie. În general, sportivii profesioniști sunt exceptați și au voie să călătorească, dar sunt obligați să respecte perioada de carantină.
Finala UEFA Champions League se va juca pe 29 mai astfel că cel mai probabil loturile celor două echipe vor reveni în Marea Britanie pe 30 mai. Drept urmare, toți jucătorii ar fi nevoiți să stea în carantină până pe 9 iunie, în condițiile în care Euro 2020 va începe 11 iunie.
Turcia - care se află în carantină până pe 17 mai - are o rată a infectării de 12 ori mai mare decât Marea Britanie, cu 370 de cazuri la milion, față de 30 la britanici.
Liga Campionilor UEFA
Mbappe l-a evitat cât a putut pe Messi. Cifrele incredibile prezentate de L'Equipe
16/09/2021 LA 14:30
Liga Campionilor UEFA
Koeman, distrus: "Jucătorii știu că există un cadavru sportiv pe bancă"
15/09/2021 LA 08:58