Sfârșitul inedit de sezon al competiției de anul trecut a făcut ca oficialii UEFA să ia în calcul schimbarea formatului Champions League. Ca urmare a amânării sezonului, ultimele opt echipe rămase în competiție s-au adunat în Lisabona pentru un mini-turneu eliminatoriu, renunțându-se astfel la meciurile tur-retur.
Toate partidele s-au jucat pe două stadioane: Estadio Da Luz (Benfica) și Jose Alvalade (Sporting).
Fanii au fost extrem de încântați de noul format, iar acest lucru i-a pus pe gânduri pe oficialii europeni. ”După pandemie, am fost nevoiți să apelăm la acest format”, a declarat Alexander Ceferin, președintele UEFA, după încheierea competiției, în iulie.
Liga Campionilor UEFA
Liverpool şi Real Madrid au jucat 3 finale de Cupa/Liga Campionilor,acum sunt faţă în faţă în optimi
07/11/2022 LA 11:35
”A trebuit să jucăm așa, dar am observat că este un sistem interesant. Fanii vor meciuri captivante, vor ca toate meciurile să fie așa. Așa că este o variantă pe care o luăm în considerare pentru viitor”, a adăugat el.
Președintele lui Bayern a venit acum cu noi informații, declarând recent: ”UEFA consideră că ultima săptămână a competiției ca fiind o mare atracție în lumea fotbalului, la fel ca SuperBow-ul. Mie îmi sună bine acest format. Grupele Champions League sunt plictisitoare”.

Cum ar putea arăta noul format al UEFA Champions League?

Cei de la MARCA scriu că UEFA trebuie să ia exemplul altor competiții sportive informate și să își schimbe formatul.
Au existat discuții privind două grupe de câte opt echipe sau mai multe grupe de câte șase echipe. S-a luat în considerare, bineînțeles și formatul de la Lisabona.
Mai mult, unele persoane au sugerat un format similar cu cel din NBA, dar mulți fani consideră că un astfel de format ar ucide fotbalul. A existat, desigur, o perioadă în care Champions League s-a disputat cu două faze ale grupelor, dar acest format s-a schimbat definitiv în 2003/2004 și nu pare că ar exista doritori să revină la așa ceva.
Cert este că pentru prima oară după mult timp, oficialii UEFA se gândesc serios să schimbe formatul competiției pentru a o face mai atractivă pentru fani, mai ales în contextul discuțiilor tot mai dese privind o posibilă SuperLigă Europeană.
Liga Campionilor UEFA
Mbappe, record istoric în UCL, umbrit de ratarea incredibilă a locului 1 în grupă
03/11/2022 LA 07:13
Liga Campionilor UEFA
Antrenorului lui PSG nu i-a venit să creadă că a pierdut locul 1 în grupă: "E irațional ce trăim"
03/11/2022 LA 06:21