În urmă cu fix 36 de ani, Steaua București devenea campioana. Cea mai titrată echipă din fotbalul românesc trecea atunci în finală de Barcelona, după executarea loviturilor de departajare.
Helmuth Duckadam a fost eroul finalei, apărând 4 penalty-uri, dar fiecare dintre jucătorii Stelei și-a pus amprenta asupra unei performanțe pe care fotbalul românesc nu o va mai atinge vreodată. Ștefan Iovan și Adrian Bumbescu au fost piese de bază în acea campanie de vis, iar cei doi au depănat amintiri și au povestit lucruri emoționante într-un interviu exclusiv pentru eurosport.ro.
"Amintirile sunt întotdeauana plăcute, pentru că am realizat un lucru extraordinar câștigând Cupa Campionilor Europeni și făcând milioane de oameni fericiți", a spus Ștefan Iovan în startul interviului.
Liga Campionilor UEFA
Mane, întrebat ce ar alege între trofeul Champions League și Balonul de Aur. Răspunsul senegalezului
IERI LA 11:08
"Rămânem cu o amintire plăcută, extraordinară, care nu cred că se va mai repeta. Ne-am dori, dar performanțele pe care le-am făcut în perioada aceea sunt greu de egalat. Acest sentiment mă face să-mi aduc aminte cu mare plăcere, când vine 7 mai, că n-am jucat fotbal întâmplător. Împreună cu colegii mei am scris istorie și acea performanță va rămâne pururea în inima suporterilor steliști și a românilor în general", a adăugat Adrian Bumbescu.
Barcelona era o echipă mare la acea vreme, chiar dacă nu câștigase vreodată Cupa Campionilor. Adrian Bumbescu a recunoscut că el și colegii săi s-au temut înaintea finalei de la Sevilla: "Sincer, ne-a fost teamă, vorbeam și cu Fane, că am stat mereu în cameră cu el, ne temeam chiar să nu luăm multe. Dar odată ce am echilibrat jocul am văzut și din partea lor o anumită teamă".
Marea victorie a Stelei a venit la penalty-uri, iar Ștefan Iovan a povestit un moment savuros, recunoscând că i-a fost frică să execute și s-a scuzat spunând că are o problemă la genunchi: "Și pe mine m-au rugat să execut, de ce să nu recunosc, dar am zis că am probleme la genunchi. Îmi era frică, trebuie să fii responsabil, iar eu dacă nu am executat niciodată un penalty în 10 ani cât mai jucat la Steaua, m-am gândit să nu mă apuc să bat exact într-o finală de Cupa Campionilor, să stric toată munca depusă de colegii mei".
Mai jos puteți urmări întreg interviul cu cele două legende ale Stelei, care au avut de spus și alte povești intersante despre acel moment de glorie.

Interviu exclusiv cu Ștefan Iovan și Adrian Bumbescu

Steaua București, campioana Europei în 1986

Anul 1986 rămâne unul de referință pentru fotbalul românesc. Steaua reușea să se încoroneze campioana Europei după o campanie în care trecuse pe rând de Vejle (Danemarca), Honved Budapesta (Ungaria), Kuusysi Lahti (Finlanda) și Anderlecht (Belgia), înainte de marea finală cu Barcelona.
Emeric Ienei a fost regizorul acelui succes istoric, formând o echipă care băga spaima în toți adversarii pe care îi întâlnea. Victor Pițurcă a fost golgheterul echipei din Ghencea în acea campanie, cu 5 reușite, dar apărarea a fost principalul atu al roș-albaștrilor. În cele 9 meciuri jucate până la cucerirea trofeului, Steaua a primit doar 5 goluri. Patru dintre ele au fost încasate în primele două tururi și doar unul începând din faza sferturilor.
Deși pentru mulți surprinzătoare, acea performanță a Stelei din 1986 nu a fost întâmplătoare. Cea mai bună dovadă sunt sezoanele care au urmat, echipa bucureșteană ajungând în semifinale în 1988 (a pierdut cu Benfica: 0-0 la București și 0-2 la Lisabona) și a jucat finala în 1989 (0-4 cu marea echipă a Milanului).
Liga Campionilor UEFA
Dudek a prefațat finala Champions League. Ce anticipează la Liverpool - Real Madrid
IERI LA 08:01
Liga Campionilor UEFA
Fede Valverde, deranjat de ce a spus Mo Salah despre Real Madrid: "Lipsă de respect!"
23/05/2022 LA 09:01