articol de Romeo Ene
Nevoit să aducă anumite schimbări în rândul echipelor pe care le-a antrenat, cum ar fi Barcelona, Bayern München sau Manchester City, unele dintre ideile adoptate de Pep au conferit o nouă latură fotbalului, iar colegii de la Eurosport Franța prezintă câteva dintre cele mai revoluţionare dintre ele.

INFLUENŢĂ ÎN JOCUL DE PICIOR AL APĂRĂTORILOR

Premier League
Englezii anunță că Guardiola ar putea prelua o națională cu nume, după ce va pleca de la City
23/01/2022 LA 15:18
Vara lui 2008, biroul lui Pep Guardiola, o cameră de 20 mp, fără ferestre şi un mobilier specific, fiind amplasat în interiorul stadionului Camp Nou. În acea zi, Victor Valdés s-a întors din vacanță și a fost convocat pentru prima dată de noul antrenor al Barcelonei. Pe o tablă, 3 jetoane. Una se afla în centru, celelalte 2 fiind în jurul ei: ‘’Ştii cine sunt aceşti jucători?’’, întreabă profesorul. Valdés clatină din cap. El nu înțelege niciun cuvânt din ceea ce i se spune. ‘’Ei sunt fundaşii centrali.’’, răspunde Guardiola.‘’Când ai mingea la picior, vreau să joci aici, le vei da mingea şi vom începe să jucăm de acolo.’’
”Am continuat să cred că tipul ăsta e nebun’’, își amintește Victor Valdés. ‘’Dar şi eu sunt un pic nebun, m-am identificat cu el”, a povestit Valdes.
Într-un dialog, Pep Guardiola și Victor Valdés stabilesc un pact care va schimba modul de a juca fotbal pentru totdeauna. ‘’Cel mai important lucru este să ieșim bine din apărare. Vom ataca bine doar dacă începem jocul bine din spate", a spus fostul căpitan al spaniolilor. La 13 ani de la această inovație, a avea un portar bun a devenit esențial.
Pep Guardiola a abordat un alt subiect interesant în 2017. Când tânărul Pep a fost antrenat de Cruyff, acesta din urmă i-a cerut întotdeauna să lase un om mai avansat. Dacă am putea ajunge la zona de atac cu o singură pasă, atunci de ce nu? Deci, imediat ce Ederson ajunge la Manchester, tehnicianul îi cere să-l caute pe cel mai îndepărtat om. Practic, Guardiola i-a solicitat portarului ca în momentul în care prinde mingea, să o degajeze către cel mai îndepărtat om pentru a ajunge la poarta adversă. În acest mod, apărarea adversarului ar putea fi depăşită de situaţie. În returul împotriva Realului din sezonul trecut, 24 din cele 25 de pase decisive trimise de Ederson au fost lungi.

Cea mai neaşteptată idee: rolul numărului 9

Guardiola începe să alcătuiască echipa din postura de antrenor al Barcelonei: Messi în dreapta, Henry în stânga, Eto’o în centru. În cinci minute, argentinianul a avut timp să primească mingea de trei ori în zona laterală, semănând deja panică în apărarea Realului. În minutul 10, însă, Eto’o trece în partea dreaptă, iar Messi în centru, în poziţia de 9 fals. Departe de a fi o improvizație, schema fusese pregătită cu o zi înainte de Clásico. Închis în biroul său, Guardiola caută defectele din jocul adversarului său, neînvins de 17 partide. Și acolo, apare ceea ce Guardiola numește ‘’efectul eureka’’. Imediat, acesta pune mâna pe telefon şi îl sună pe Messi. ‘’Pep m-a sunat cu o zi înainte de Clásico și m-a făcut să vin la centrul de antrenament ca să-mi spună că o să ne schimbăm poziția din teren.’’
Mijlocașii madrileni presează puternic, dar nu sunt niciodată însoțiți de mijlocaşul central. Mai mult, aceştia sunt destul de lenţi. Drept urmare, se creează un spațiu între fundași și mijlocași. Cheia va fi să profiți de acest spațiu prin introducerea lui Messi ca fiind un 9 fals. ‘’Pep a observat că centrul lor nu a venit niciodată să-l preseze pe numărul 9 de la echipa adversă. Am creat o superioritate numerică cu acest 9 fals. Am avut un jucător în plus la construcţie.’’, detaliază Xavi.
‘’Am avut o libertate mai mare pe teren, iar Eto’o şi Henry au profitat de spaţiile libere.’’, a adăugat Messi. ‘’Ce facem? Atacăm centrul terenului sau rămânem mai retraşi?.’’
Guardiola nu a inventat un ‘’9 fals’’, ci l-a perfecţionat. Spaletti îl folosise deja pe Totti în acest rol, Real și Ungaria în anii ‘50 aveau un 9 în fals în echipele lor, în timp ce Eduardo Ustáriz, un autor columbian, a identificat, la rândul său, ’’existența acestui rol în echipa Uruguayului din 1930’’. ‘’Ideile aparțin tuturor, am furat cât mai multe” relatează Pep răutăcios.

Cea mai mare polemică: Lahm la mijlocul terenului

Acesta este al doilea joc al lui Pep Guardiola la cârma lui Bayern. În această după-amiază din iunie 2013, gigantul bavarez joacă împotriva lui TSV Regen, un club din divizia a șaptea dintr-un sat cu aproximativ 10.000 de suflete. Pe hârtie, întâlnirea pare câştigată dinainte, neimportantă. Acesta este doar un joc banal dinaintea sezonului. Cu toate acestea, va fi scena unei reconversii majore: pe stadionul municipal din Regen, noul antrenor al germanilor l-a folosit pe Philipp Lahm la mijlocul terenului.
La întoarcere, Pep este entuziasmat. Are cuvinte de laudă pentru căpitanul său. În câteva minute, acesta din urmă și-a convins pe deplin superiorul. ‘’Philipp Lahm este cel mai inteligent jucător pe care l-am antrenat în cariera mea”, avea să spună el mai târziu. Cu toate acestea, mulți observatori nu au împărtăşit acest entuziasm. ‘’Alături de Dani Alves, Lahm este cel mai bun fundaș dreapta din lume. De ce l-ai muta? Schimbările poziţiilor din teren sunt frecvente în fotbal, dar le schimbi atunci când este ceva de schimbat. Nu când totul este bine.’’, au comentat specialiştii de la acea vreme.

Cea mai neaşteptată idee: Cancelo număr 10

Poate părea surprinzător, însă Guardiola urăşte tiki-taka. Înainte de a se referi la tipul de fotbal prestat de Barcelona, termenul avea caracter peiorativ. Inventat de antrenorul basc Javier Clemente, un fan al fotbalului dur, tiki-taka s-a referit la un stil de joc care implică o trecere foarte scurtă şi precisă a balonului, precum şi un accent pe menţinerea posesiei, inutil, plictisitor, pretenţios.
Ideea lui Guardiola, de a avea încredere în Cancelo pentru a-l utiliza la centrul terenului, s-a dovedit a fi una excelentă pentru City. Dacă în trecut trecerea fundașilor la mijlocul terenului i-a permis, mai presus de toate, lui Guardiola să aibă o securitate foarte bună (Rafinha, Delph, Zinchenko), de data aceasta este vorba de a profita de creativitatea mijlocașului său. În noul său rol, Cancelo evoluează mai bine ca niciodată. Reuşeşte să ofere foarte multe pase periculoase, decisive, driblează foarte mult, creează mai multe şanse de gol, astfel el a devenit esenţial în jocul ‘’cetăţenilor’’.
‘’Este un rol complet diferit, iar Guardiola are toate meritele pentru că s-a gândit la asta și m-a ajutat să mă dezvolt într-o poziție diferită pe teren, alături de Rodri și Fernandinho” recunoaște jucătorul. City a renunţat la tiki-taka, spre satisfacţia lui Pep Guardiola.
Premier League
Manchester City vrea să-l convingă pe Erling Haaland să vină pe Etihad!
22/01/2022 LA 05:59
Fotbal
Gala The Best FIFA Football Awards. Lewandowski, cel mai bun jucător al lumii în 2021
17/01/2022 LA 12:22