Chelsea este noua campioană a Europei, după ce s-a impus cu 1-0 în finala cu Manchester City. Singurul marcator al meciului de la Porto a fost Kai Havertz, jucătorul aflat la primul sezon la gruparea de pe Stamford Bridge.
Havertz a costat-o pe Chelsea aproape 100 de milioane de € în vara anului trecut, dar investiția a meritat. Deși nu a dat randamentul așteptat încă de la primele sale meciuri pentru Chelsea, germanul a găsit momentul ideal pentru a ieși în evidență și primul său gol din carieră în Champions League a fost echivalentul cu un trofeu la care fanii londonezi nu îndrăzneau să spere în urmă cu câteva luni.
Povestea lui Havertz este una deosebit de interesantă. Deși nu a împlinit încă 22 de ani (o va face pe 11 iunie), internaționalul german este deja un star la nivel mondial, mai ales după ce s-a întâmplat în această seară.
Liga Campionilor UEFA
Carvajal, replică pentru Xavi, după ce acesta a pus sub semnul întrebării succesul lui Real în UCL
ACUM 8 ORE
"Nu ştiu ce să spun. Nu am cuvinte. Am aşteptat mult. Acum vreau să le mulţumesc familiei mele, părinţilor mei, bunicii mele şi iubitei mele. Nu ştiu ce să spun. Am aşteptat 15 ani acest momment şi iată că a venit”, a spus Havertz, citat de bbc.com.

Kai Havertz, omul care i-a adus lui Chelsea un nou trofeu Champions League

Havertz a ajuns la Bayer Leverkusen de la o vârstă foarte fragedă, iar progresul său a fost unul imens, într-un timp foarte scurt. În 2017, pe când avea numai 17 ani, Kai a fost aruncat pe teren într-un meci din Bundesliga, unul foarte dificil pentru Leverkusen, în deplasare la Ingolstadt, partidă care avea implicații serioase în lupta pentru evitarea retrogradării.
La precedentele meciuri ale "aspirinelor" Havertz nu putuse să ajungă din cauza unor examene pe care le avea de susținut. La meciul cu Ingolstadt însă a fost liber, iar antrenorul interimar de la Bayer, Tayfun Korkut, a riscat să-l introducă pe teren, lăsând pe bancă nume mai importante.
Gazdele au condus cu 1-0, iar pariul lui Korkut părea unul pierdut. Havertz a reușit însă să marcheze golul egalizator, care a adus liniștea mult așteptată în tabăra lui Leverkusen în privința retrogradării.
"Uneori, ultimul antrenament de dinaintea unui meci nu înseamnă mare lucru. Cu o zi înainte de meci am făcut un joc școală, iar Havertz m-a impresionat prin felul în care atingea mingea. A fost fantastic. Parcă se eliberase după o perioadă cu examene și făcea totul cu o mare lejeritate. L-am lăsat pe Karim Bellarabi pe bancă.L-am preferat pe Kai în fața celorlalte nume mari. În cel mai dificil moment, am avut încredere într-un jucător tânăr. Faptul că era atât de tânăr nu m-a făcut să dau înapoi. Era clar. Era evident că urma să fie un mare jucător și că trebuia să joace. Totul pentru că mi-a dat acel sentiment cu doar o zi înainte.", a spus Korkut, conform Sky Sports.
Timpul i-a dat dreptate lui Korkut. În acel final de sezon, Havertz a marcat o dublă într-un meci cu Hertha Berlin, iar din stagiunea care a urmat a început să prindă tot mai multe minute pe teren, chiar dacă antrenorul echipei s-a schimbat.
Transferul la Chelsea a venit ca urmare a unor evoluții fascinante în Bundesliga, care i-au adus și selecționarea la prima reprezentativă a Germaniei, pentru care a adunat deja 12 meciuri și 3 goluri.
Golul marcat de Havertz în această finală de Champions League este astfel doar apogeul unui parcurs cu adevărat incredibil. Tânărul care o salva pe Leverkusen de la retrogradare la numai 17 ani a ajuns să marcheze un gol cât un trofeu pentru una dintre cele mai prestigioase echipe europene din ultimii 15 ani. Și totul într-un interval de 4 ani.
"Când am părăsit clubul, îmi amintesc că i-am spus lui Rudi Voller, directorul sportiv al lui Leverkusen, să aibă grijă de Kai pentru că va unul dintre cei mai buni jucători din lume. Avea 17 ani la acel moment, dar asta este ceea ce am spus. Am văzut mulți jucători cu talent, dar el este foarte, foarte special.
Kai nu este un jucător care joacă pentru bani. Cred că pentru a fi un mare jucător trebuie să iubești jocul. Cred că Havertz face parte dintre aceștia. Este inteligent, un băiat drăguț, dintr-o familie bună, nu un copil nebun. Este foarte stabil. Nu cred că se va gândi vreodată la. Îi place jocul și vrea să joace.", spunea fostul antrenor al germanului acum ceva timp.
Liga Campionilor UEFA
Champions League | Inter - Barcelona, capul de afiș al zilei! Toată acțiunea e aici
ACUM 13 ORE
Liga Campionilor UEFA
Simone Inzaghi își joacă viitorul pe banca lui Inter, cu Barcelona. 2 antrenori, contactați deja
IERI LA 11:49