Arbitrul român Sebastian Colțescu este acuzat de rasism, după ce a folosit cuvântul "negrul acela" la adresa unei persoane din staff-ul tehnic al echipei Istanbul Başakşehir. Partida de fotbal dintre PSG și Istanbul Başakşehir, contând pentru etapa a 6-a a Grupei H din Liga Campionilor, s-a întrerupt și va fi reluată azi, de la 19.55, cu o altă brigadă.
Aseară, totul a degenerat după 16 minute de joc, iar ambele echipe au părăsit terenul, în semn de protest față de arbitrul român Sebastian Colțescu. În timpul meciului oaspeții au protestat de mai multe ori față de deciziile arbitrului de centru, Ovidiu Hațegan, care l-a eliminat pe Pierre Webo, fost internaţional camerunez, antrenorul asistent al echipei turce. Dar centralul nu a știut cine este vinovat și a încercat să afle întrebându-l pe Colțescu, arbitrul de rezervă. Acesta a folosit sintagma "negrul acela" pentru a-l indica pe Pierre Webo, lucru care a dus la un scandal fără precedent.
Louis Saha nu e deranjat doar de derapajul lui Colțescu, ci și de faptul că centralul, Ovidiu Hațegan, a tratat remarca văzută drept rasistă a colegului său cu naturalețe. În plus, și UEFA a fost criticată de fostul vârf al lui Manchester United, în contextul în care forul continental ar fi făcut presiuni ca partida să se reia.
Fotbal
"Mbappe e noul Pele!" Arsene Wenger, convins că starul lui PSG va câștiga Balonul de Aur
26/01/2022 LA 16:48
"Ceea ce mă șochează este altceva: arbitrul îl aude spunând 'negru' și nu îi pasă. Mă deranjează că doar jucătorii au reacționat. UEFA nu a făcut asta și punea presiune pentru a relua jocul, ca și cum ar fi negat cele întâmplate. Nu există vreun semn că vor trata vreodată serios această problemă", a spus Saha, la RMC Sport.

Lionel Charbonnier, de partea lui Colțescu

Arbitrul român a încercat să explice faptul că remarca sa nu e una malițioasă. Pe microfoanele de fond, se aude cum Colțescu se justifică, punctând că "negru" în limba română nu este un cuvânt rasist.
Pus la zid de cei mai mulți oameni de fotbal și de presa occidentală, Colțescu și-a găsit un aliat în Lionel Charbonnier. Fostul portar al lui Auxerre, cu prezențe la naționala Franței, a antrenat-o în 2015 pe SM Sanga Balende, formație din Republica Democrată Congo. Acolo, el era "albul acela" și nimeni nu a considerat că acel apelativ are un caracter rasist.
"Lăsați-mă să spun ce am de spus. Am antrenat în Africa și întotdeauna s-a vorbit despre mine ca despre "albul acela". Nimeni nu s-a gândit vreodată că e rasism, nici măcar eu", a spus Lionel Charbonnier pentru RMC Sport.
Ligue 1
Neymar a recunoscut că a vrut să plece de la PSG în 2021! De ce a luat această decizie
26/01/2022 LA 11:58
Premier League
4 antrenori pe lista scurtă a lui Manchester United! Cine i-ar putea lua locul lui Ralf Rangnick
24/01/2022 LA 11:52