Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Minunea Club Brugge. Punctaj maxim în Champions League, fără gol primit. Cum a ajuns aici

Cristian Mihală

Actualizat 05/10/2022 la 10:02 GMT+3

Club Brugge este marea surpriză din actualul sezon de Champions League. Campioana Belgiei e prima în grupă, cu 3 victorii din 3 și fără gol primit.

Pleite für Bayer Leverkusen in Brügge

Credit imagine: SID

Singura formație din Belgia care a jucat o finală de Cupa Campionilor Europeni (în 1978, pierdută în fața lui Liverpool), Club Brugge cunoaște acum din nou gloria europeană. Din 2018 a fost prezentă an de an în grupele UCL, reușind în 3 rânduri să termine pe 3 și să continue în primăvara Europa League.
Acum, însă, lucrurile par să fi ajuns la next level: belgienii au punctaj maxim după 3 etape și un golaveraj de 7-0 într-o grupă cu Atletico Madrid, Porto și Leverkusen. E adevărat, "nerazzurrii" nu au dat peste vreun "balaur" al fotbalului european, dar toate echipele mai sus menționate erau cotate mai bine la startul grupelor.
În consecință, Brugge are o șansă istorică să ajungă în optimile Champions League, lucru cu atât mai impresionant cu cât echipa se bazează în general pe foarte mulți jucători tineri.
Sowah (în două rânduri), Jutgla (în două rânduri), Sylla, Skov Olsen și Nusa sunt marcatorii lui Club Brugge în sezonul actual de Liga Campionilor. Niciunul dintre ei nu are mai mult de 23 de ani.

Transferuri de peste 100 de milioane € făcute de Brugge, în ultimii 2 ani

Formațiile din Belgia vând excelent, iar banii veniți în conturile cluburilor sunt reinvestiți în fotbaliști foarte tineri, cu un potențial imens.
Așa s-a întâmplat și cu Club Brugge în ultimii ani, la club ajungând o mulțime de tineri de mare valoare, care acum nu fac altceva decât să confirme. La adăpostul plecărilor lui Odilon Kossounou (23 de milioane de euro, la Leverkusen, în 2021) și a lui Charles De Ketelaere (32 de milioane de euro, la Milan, vara asta), oficialii belgieni au investit cum nu au făcut-o niciodată în istoria grupării.
Și în contextul banilor veniți de la UEFA pentru participările din Champions League, Brugge a cumpărat în ultimii doi ani jucători în valoare de peste 100 de milioane de euro. Astfel, în vara anului trecut, s-au cheltuit 54,66 de milioane de euro pe achizții, în timp ce în vară bugetul de transferuri a fost de 48,4 milioane de euro. Cel mai scump jucător adus a fost Roman Yaremchuk, atacantul de 26 de ani care impresionase la Benfica. Ucraineanul a făcut notă discordantă, ca vârstă, în general clubul belgian investind în fotbaliști mult mai tineri, pe care ulterior să îi vând pe prețuri enorme, în Vest.

Carl Hoefkens, un rol important la performanțele lui Club Brugge

Carl Hoefkens (43 de ani), actualul tehnician al belgienilor, e în acest rol doar din vară, dar anterior munca sa a fost una uriașă și se reflectă în rezultatele actuale.
Fost fundaș al lui Brugge în perioada 2009-2013, Hoefkens a devenit scouter după retragere, ocupând o poziție de acest fel la Knokke. Imediat, fostul său club l-a ofertat pentru o poziție similară, astfel că după doar 5 luni s-a întors la "prima dragoste".
A ocupat funcția de scouter al clubului mai bine de un an - 2018-2019 -, antrenând în paralel echipele U18 și U21. În iunie 2019 i s-a oferit șansa să facă parte din stafful tehnic al primei echipe, iar rolul său principal a fost să faciliteze trecerea și adaptarea jucătorilor tineri la echipa mare.
S-a descurcat admirabil cu puștii pe care îi antrenase la U21, urmărind în paralel și cei mai promițători tineri de la alte Academii din Belgia. Oficialii lui Club Brugge au fost atât de mulțumiți de modul său de lucru și de faptul că muncește enorm încât în mai, când Philippe Clement a acceptat provocarea numită Monaco, conducerea i-a oferit lui Hoefkens postul de principal.
Evident, fostul tehnician are un rol important la ceea ce înseamnă acum Club Brugge, dar fără îndoială că Hoefkens a contribuit substanțial la aducerea unor fotbaliști de mare perspectivă cărora ulterior le-a dat toate șansele să se remarce și să devină foarte importanți în primul "11". Foarte tânăr, Carl le vorbește jucătorilor franc și reușește să îi apropie foarte mult, creând o adevărată familie la clubul belgian.
Club's Ferran Jutgla celebrates after scoring during a soccer match between Club Brugge KV and KV Mechelen, Saturday 01 October 2022 in Brugge, on day 10 of the 2022-2023 'Jupiler Pro League' first division of the Belgian championship.

Ferran Jutgla, atacantul de care Xavi nu a avut nevoie, face istorie la Brugge

Club Brugge e dincolo de orice un tot unitar, în care fiecare rotiță e extrem de importantă. Chiar și așa, Ferran Jutgla se remarcă prin cifrele avute în acest sezon.
Aacantul spaniol de 23 de ani și-a făcut bagajele în această vară cu destinația Belgia, după ce s-a remarcat mai întâi la Academia de tineret a lui Espanyol și apoi la Barcelona . Sub comanda lui Xavi Hernández a lăsat o impresie bună sezonul trecut: a jucat în opt ​​meciuri și a marcat două goluri, unul în La Liga și altul în Copa del Rey. Dar apoi pe Camp Nou au sosit Ferrán Torres și Aubameyang (în iarnă) și Lewandowski și Raphinha (în această vară). În contextul în care în lot mai există fotbaliști precum Depay, Dembele sau Ansu Fati, Xavi nu a putut să îi garanteze minute, astfel că Jutgla a răspuns "prezent" la provocarea numită Brugge.
Iar adaptarea sa a fost una excelentă: 6 goluri și 3 pase decisive în campionat, în 10 meciuri și 2 goluri și 2 assisturi în 3 partide de Champions League.
Acum, mulți se întreabă cum nicio echipă din prima divizie spaniolă nu a pariat pe el și în presa din peninsula iberică se vorbește inclusiv de posibilitatea ca fotbalistul să fie inclus de Luis Enrique în lotul pentru Mondialul din Qatar.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo