Unul dintre cei mai doriți tehnicieni din lume, Nagelsmann avea 16 ani când Mourinho câștiga Champions League pentru prima dată, în 2004, la cârma lui Porto. În ciuda faptului că are o vârstă care i-ar permite să joace la cel mai înalt nivel ca jucător, tehnicianul arată o maturitate impresionantă și a devenit unul dintre cei mai curtați antrenori din lume. Povestea lui e una specială și vom încerca să o creionăm mai jos.

Cine e Julian Nagelsmann

În vârstă de doar 32 de ani, Julian Nagelsmann nu a avut un drum tocmai ușor în drumul spre recunoașterea pe plan tehnic, într-o lume a antrenoratului înconjurată de nume importante aflate la cel mai înalt nivel.
Liga Campionilor UEFA
Fede Valverde, deranjat de ce a spus Mo Salah despre Real Madrid: "Lipsă de respect!"
23/05/2022 LA 09:01
Produs al lui 1860 Munchen, Nagelsmann a făcut pasul la nivel de seniori pentru echipa secundă clubului, dar a suferit o accidentare gravă la genunchi la vârsta de 21 de ani; aceasta i-a pus capăt, în mod prematur, carierei de jucător. Odată cu retragerea din activitate, Nagelsmann a urmat cursurile unei facultăți de business, înainte de a urma studiile universitare de master pe știința sportului.
Pregătindu-și terenul pentru cariera ca antrenor la nivel profesionist, Julian Nagelsmann a fost cooptat în staff-ul tehnic al lui Augsburg, condus la acea perioadă de Thomas Tuchel. Sub tutela sa, Nagelsmann a primit o educație fotbalistică adecvată, trecând prin structura juvenilă la diferite grupe de copii și juniori, înainte să fie împuternicit în funcția de antrenor secund al lui Augsburg. Nu puține au fost momentele în care tânărul tehnician german a elogiat filosofia celor de la FC Barcelona în ceea ce privește sportul cu balon rotund, dar și stilul ofensiv impus de catalani încă din academia clubului, La Masia, și până la nivelul primei echipe.
În luna ianuarie a anului 2013, Hoffenheim, aflată în lupta pentru evitarea retrogradării în Bundesliga, îl instalează în funcția de antrenor principal pe Frank Kramer, actualul selecționer al reprezentativei U20 a Germaniei, iar în staff-ul său îl aduce pe tânărul Julian Nagelsmann, în vârstă de 25 de ani la acel moment, în rolul de antrenor secund. O victorie extrem de importantă, împotriva Borussiei Dortmund, pregătită de Jurgen Klopp, scor 1-2, în ultima etapă a sezonului, avea să salveze echipa de la retrogradare, însă aceasta avea să fie și ultima experiență petrecută de Kramer pe banca lui Hoffenheim în calitate de interimar, Markus Gisdol preluând, oficial, frâiele echipei odată cu startul sezonului 2013-14.
Într-un interviu acordat în 2013, Julian Nagelsmann a detaliat modul în care a făcut tranziția din cariera petrecută pe ”dreptunghiul verde” către cea ca tehnician.
Să antrenezi e mai plăcut decât să joci. În calitate de jucător, doar te antrenezi, în timp ce ca antrenor te gândești ce poți face ca să îmbunătățești echipa sau anumite secvențe ale jocului. Vei face asta pe teren iar, după antrenament, vei spune ceea ce a fost corect sau greșit | Julian Nagelsman

Nagelsmann, principal la Hoffenheim la 28 de ani

După alte trei sezoane petrecute ca antrenor asistent pentru Markus Gisdol, respectiv Huub Stevens, ultimul lăsând-o pe Hoffenheim pe loc retrogradabil în sezonul 2015-16, Julian Nagelsmann a fost promovat în calitate de principal al clubului din micuțul oraș; iar misiunea sa era foarte dificilă, în raport cu ceea ce Hoffenheim oferise după mai bine de jumătate de sezon parcurs. La momentul numirii lui Nagelsmann, Hoffenheim se afla pe locul 17 al clasamentului din 18 echipe, la șapte puncte distanță de locul 15, ce asigura menținerea în Bundesliga, însă în cele 14 partide disputate în campionat pentru restul sezonului 2015-16, Hoffenheim a obținut șapte victorii și astfel și-a asigurat rămânerea în Bundesliga, cu doar un punct peste echipa clasată pe locul de play-off al retrogradării, Eintracht Frankfurt.
https://i.eurosport.com/2019/10/16/2696978.jpg
Locul patru obținut în următoarea stagiune din Bundesliga i-a asigurat lui Julian Nagelsmann o prelungire de contract până în vara anului 2021, iar colectivul construit pe durata mandatului său a făcut din Hoffeheim o participantă în grupele celei mai importante competiții intercluburi din lume, UEFA Champions League.
În luna iunie a anului trecut, conducerea lui Hoffenheim a confirmat faptul că sezonul precedent va fi ultimul pe banca echipei pentru Julian Nagelsmann, Leipzig profitând de acest moment și anunțând faptul că tehnicianul german va prelua banca tehnică odată cu startul sezonului 2019-20. O mutare cel puțin controversată, dat fiind faptul că Nagelsmann încă se afla sub contract cu Hoffenheim, dar și prin prisma faptului că numirea sa a avut loc chiar înainte de startul de sezon. Astfel, Nagelsmann o lăsa pe Hoffenheim pe locul al nouălea al clasamentului din Bundesliga și se pregătea de o nouă provocare ambițioasă a carierei, la cârma celor de la RB Leipzig. Unde rescrie istoria fotbalului: se bate la titlu, în Bundesliga și este cu un pas în sferturile Champions League, după 1-0 la Londra, cu Tottenham.
Nagelsmann a devenit cel mai tânăr manager din istoria Champions League care să câștige un meci în fazele eliminatorii. A fost primul meci din istoria formației germane în această fază a competiției.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, insa ele se regasesc in continuare la principalii operatori de pe piata. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Liga Campionilor UEFA
UEFA a stabilit cum va acorda cele două wild-carduri în Champions League! Ligile de top, avantajate
10/05/2022 LA 12:49
Liga Campionilor UEFA
Exclusiv | 36 de ani de la Sevilla! Ștefan Iovan și Adrian Bumbescu, povești savuroase din 1986
06/05/2022 LA 21:06