Până în urmă cu câțiva ani, când venea vorba despre echipe turcești toată lumea se gândea la cei 3 granzi din Istanbul: Galatasaray, Fenerbahce și Besiktas, poate pe alocuri și la Trabzonspor. Dar în ultimul timp, Istanbul Basaksehir a venit de nicăieri și s-a impus ca o forță în fotbalul turcesc într-un timp foarte scurt, iar sezonul trecut a reușit cea mai mare performanță din istorie: câștigarea titlului de campioană.
Istanbul Basaksehir este un club total atipic pentru fotbalul turcesc. Fără fani, fără o istorie în spate, dar mai ales susținut din umbră de puterea politică de pe Bosfor, Basaksehir a reușit să câștige un campionat și astfel a ajuns pentru ptima dată în istorie în Champions League.
https://i.eurosport.com/2020/07/27/2856473.jpg
Ligue 1
"Mbappe va face istorie!" Ronaldinho, convins că starul lui PSG este cel mai bun jucător din Franța
IERI LA 15:31

Istanbul Basaksehir = "FC Erdogan"

Pentru că este adversarul celor de la PSG în această seară, clubul turc a fost subiectul unor ample materiale în presa franceză, în care este prezentată istoria sa scurtă, dar mai ales se pune accentul pe asocierea sa cu puterea politică de la Istanbul.
"Acum 15 ani, era un club care nu exista pe harta fotbalului turcesc. Nu a avut suporteri și nu s-a vorbit despre el pentru că joacă pe un stadion îndepărtat. Nu există nicio comparație cu celelalte mari cluburi din Istanbul. În 2014 a fost cumpărat de șapte parteneri. Și între primii parteneri, îl găsiți pe Mesut Altan, care este un om de afaceri apropiat de AKP (nota editorului: Partidul Islamo-Conservator al președintelui Erdogan), Ahmet Ketenci, care este fiul cumnatului lui Erdogan, dar și Göksel Gümüșdağ, actualul proprietar al clubului, care este nepotul soției lui Erdogan.", a declarat pentru Eurosport.fr Pierre Raffard, un geograf francez specializat în Turcia.
Pentru a sublinia legăturile sale cu puterea politică, fanii celorlalte cluburi din Istanbul i-au denumit pe cei de la Basaksehir: "FC Erdogan". Iar aceste legături nu sunt deloc ascunse. Echipa joacă de obicei în echipament portocaliu, culoare partidului aflat la conducerea Turciei de ani buni.
Chiar dacă Basaksehir este un club cu susținere politică, succesul său din ultimii ani este și rezultatul decăderii vizibile a celorlalte mari cluburi din capitala Turciei. Fenerbahce, Galatasaray și Besiktas au dus o politică care s-a dovedit a fi falimentară în ultima vreme. Aceste cluburi au devenit un adevărat "cimitir al elefanților" din fotbalul european, unde mulți fotbaliști care s-au consacrat în Occident veneau pe final de carieră pe niște salarii astronomice, care erau mult peste randamentul acestora.
Basaksehir a aplicat oarecum aceeași metodă, dar a fost mai atentă în ultimii 2 ani, iar conjunctura le-a permis să lupte pentru titlu, reușind în cele din urmă să triumfe. Cu toate investițiile masive, Champions League e o masă prea mare chiar dacă vorbim de clubul susținut de una dintre cele mai controversate puteri politice din lume la ora actuală. Turcii au avut și ghinionul să pice într-o grupă cu PSG, Manchester United și Red Bull Leipzig, existând șanse mari să încheie prima lor aventură în Champions League fără niciun punct.

Basaksehir-PSG, meci cu tensiune ridicată

Meciul dintre Basaksehir și PSG vine într-un moment foarte tensionat între Franța și Turcia. Emmanuel Macron a acuzat recent islamul, ca fiind principala sursă a terorismului și a îngrădirii libertății de exprimare, ca urmare a unei crime pe considerent religios care a avut loc în Franța, iar Erdogan a reacționat imediat, ceea ce a dus la anumite disensiuni între cei doi lideri.
Evident, fotbalul (sportul în general) nu ar trebui să fie implicat în astfel de probleme și probabil că nici nu va fi, dar pentru turci cu siguranță ar fi un motiv enorm de mândrie dacă Basaksehir ar reuși un rezultat bun contra lui PSG. Șansele sunt destul de mici, mai ales că vicecampioana Europei vine după o înfrângere pe teren propriu în fața lui Manchester United în prima etapă, iar un rezultat negativ la Istanbul ar pune în pericol calificarea în primăvara Champions League.
https://i.eurosport.com/2020/10/26/2922886.jpg
Ligue 1
Un singur jucător a știut dinainte că Mbappe va rămâne la PSG! Pochettino "a dat tot din casă"
IERI LA 07:30
Liga
Suarez, surprins de despărțirea de Atletico! Ce a spus despre ideea de a juca din nou lângă Messi
26/05/2022 LA 18:33