Octavian Șovre a oferit o primă reacție, după ce a fost criticat dur de UEFA pentru gestul său din finalul meciului Manchester City - Borussia Dortmund, din turul sferturilor Champions League.
Tușierul român a mers la Erling Haaland pe tunelul stadionului Etihad și i-a cerut autograful pe două cartonașe. Gestul lui Șovre a surprins foarte multă lume, ținând cont că, în general, interacțiunea dintre arbitri și jucători este aproape inexistentă în afara terenului.
Șovre a fost criticat aspru de UEFA, însă adevăratul motiv, aflat ulterior, a schimbat complet datele problemei. Tușierul român i-a cerut autograful lui Haaland în scop caritabil. Șovre a donat cele două cartonașe semnate de starul norvegian unui centru care ajută persoanele care suferă de autism. Obiectele respective vor fi scoase la licitație, iar banii vor merge direct către fundația din Bihor, "SOS Autism", la fel ca multe alte articole sportive donate de Șovre de-a lungul timpului.
Liga Campionilor UEFA
Thomas Muller, jefuit în timpul meciului Bayern - Barcelona! Hoţii au plecat cu o avere din casa lui
14/09/2022 LA 10:48
Până să se afle motivul gestului său, Șovre a fost criticat de Roberto Rosetti, șeful arbitrilor UEFA, și chiar a fost exclus temporar de la delegări de Kyros Vassaras, șeful CCA.
"Sunteți responsabili de comportamentul vostru și al echipei voastre atunci când arbitrați în competițiile UEFA. UEFA s-a străduit să vă facă respectați la fel de mult ca jucătorii, iar voi ați contribuit la asta prin modul în care arătați, prin atitudine, respect și profesionalism.
Dacă vă doriți la fel de mult respect ca jucătorii, de ce le cereți autografe sau tricouri? Ei vă cer vouă? Este complet inacceptabil și e vorba de de demnitate. Nu uitați de numărul camerelor TV de la meciurile UEFA, ele văd totul.", a spus Roberto Rosetti, șeful arbitrilor UEFA.

Reacția lui Șovre, după ce a fost criticat de UEFA pentru că i-a cerut autograful lui Haaland

Astăzi, Șovre a oferit o primă reacție după decizia luată de CCA și criticile primite din partea UEFA. Arbitrul român a povestit cum a început să se implice în cadrul organizației respective și cum a decis să-i ceară autograful lui Haaland:
"Povestea începe cu câțiva ani în urmă, atunci când împreună cu alți arbitri din județul Bihor și cu colegi din brigăzi internaționale am decis să sprijinim o asociație care se îngrijește de persoanele care suferă de autism, dar și alte acțiuni caritabile. Una dintre contribuții a fost oferirea unor suveniruri din sport, în special autografe, cu fotbaliști și sportivi, pentru a fi scoase la licitație și a aduna fondurile necesare desfășurării activității.
Cu acest gând l-am rugat pe Haaland să-mi semneze cartonașele care, între timp, au ajuns la directoarea asociației respective. Acestea vor fi scoase la licitație, sper să fie valorificate la maxim și să îi ajute pe cei care au nevoie. Am avut șansa de a intra în contact cu mari sportivi, mari fotbaliști, atât cu ocazia Jocurilor Olimpice, cât și la alte competiții internaționale. Astfel am reușit să adun autografe în acest scop.", a spus Octavian Șovre, pentru site-ul oficial al FRF.

Șovre, mesaj către UEFA: "Sunt conștient că acțiunea mea nu s-a încadrat în normele impuse arbitrilor"

Șovre a dezvăluit că este conștient de faptul că "acțiunea lui nu s-a încadrat în normele impuse arbitrilor UEFA" și speră ca viitorul său în arbitrajul internațional să nu fie influențată de gestul său:
"În primul rând, aș dori să le mulțumesc și eu celor care, după ce au aflat de această poveste, au ales să sprijine activitatea asociației în diferite feluri. Am văzut articole sportive donate în scop caritabil și nu numai, iar acest lucru m-a bucurat.
Apoi, sunt conștient că acțiunea mea nu s-a încadrat în normele impuse arbitrilor UEFA. Ceea ce îmi doresc însă este ca prestația mea și a brigăzii din care fac parte să primeze în luarea oricărei decizii privind cariera mea internațională.", a mai declarat arbitrul român.
Liga Campionilor UEFA
Barcelona îşi strigă disperarea, după "nedreptatea" cu Bayern: "Îi puteam distruge, dar i-am iertat"
14/09/2022 LA 09:03
Liga Campionilor UEFA
Nagelsmann a explicat cum a învins-o pe Barcelona. Ce a spus de Lewandowski
14/09/2022 LA 07:31