Villarreal a obținut un 1-1 istoric aseară, la Munchen, reușit a doua calificare a sa în semifinalele UCL. O performanță pe care nimeni nu o anticipa, chiar dacă spaniolii veneau din postura de câștigători ai Europa League. Totuși, diferențele de bugete dintre granzii Europei și "Submarin" erau atât de mari, încât nici cel mai optimist fan nu îi vedea pe Gerard Moreno&Co în "careul de ași" al celei mai importante competiții inter cluburi din lume.
Interesant e că foarte probabil Villarreal nu ar fi ajuns aici dacă la cârma echipei nu se afla Unai Emery. Atât de hulit pe vremea când antrena pe Arsenal, spaniolul a creat un grup fantastic în micuțul orășel iberic, organizarea ireproșabilă a jocului fiind cheia acestor rezultate uimitoare. În toamnă, însă, tehnicianul a fost la un pas să părăsească echipa, după ce Newcastle i-a făcut o ofertă ce părea de nerefuzat.
CITEȘTE ȘI:
Liga Campionilor UEFA
UEFA a stabilit cum va acorda cele două wild-carduri în Champions League! Ligile de top, avantajate
10/05/2022 LA 12:49
MIRACOLUL VILLARREAL: SEMIFINALISTĂ DE CHAMPIONS LEAGUE CU UN PRIM "11" CARE A COSTAT CÂT MAGUIRE

De ce a refuzat Unai Emery pe Newcastle

Până ca Villarreal să obțină calificarea în primăvara Champions League, Unai Emery a fost curtat insistent de miliardarii arabi de pe St.James'Park, iar presa engleză a dat mult timp mutarea ca și făcută. Inclusiv tehnicianul iberic a admis că a discutat despre această posibilitate.
"Mi-au transmis că sunt interesați de mine, dar nu există vreo ofertă concretă, astfel că mă concentrez pe următorul meci al lui Villarreal. Dacă va veni o ofertă, trebuie și clubul să fie de acord cu plecarea mea. Voi vorbi cu Fernando Roig (n.r. președintele clubului) dacă va fi cazul, pentru că trebuie rezolvate anumite lucruri", a spus tehnicianul spaniol la conferința de presă de după succesul din grupele Champions League, cu Young Boys.
Totuși, la o zi distanță după declarația de mai sus, fostul antrenor al lui Arsenal și PSG a decis să refuze oferta lui Newcastle, iar Marca explica, la vremea respectivă, de ce. Patronii englezilor îi ofereau un salariu superior celui avut în La Liga și promisiuni ferme că echipa va fi întărită, astfel încât să devină o forță în Premier League. În plus, se angajaseră să îi plătească și clauza de reziliere, în valoare de 6 milioane de lire.
Sursa citată nota că, după partida cu Young Boys, Emery a purtat o discuție de 50 de minute cu președintele lui Roig Negueroles, iar la finalul acesteia i-a promis că va rămâne la Villarreal. Dincolo de faptul că face deja parte din istoria formației iberice, ducând-o spre primul titlu european din istorie (finala Europa League), Emery are o legătură excelentă cu fotbaliștii din lot.
De partea cealaltă, s-ar fi expus enorm, în contextul în care Newcastle era penultima în campionat, fără victorie în 10 etape. Până în ianuarie, nu ar fi putut transfera pe nimeni, astfel că misiunea era una teribil de ingrată, în contextul lotului extrem de slab.
Dar, cel mai mult pe tehnicianul spaniol se pare că l-a nemulțumit faptul că totul a fost făcut public în presă. I s-a părut că oficialii lui Newcastle au pus o presiune enormă pe el, dând dovadă de lipsă de profesionalism: Emery avea nevoie de liniște pentru a pregăti partida cu Young Boys, însă lucrurile au stat cu totul altfel, după ce în presa engleză au apărut toate informațiile despre discuțiile avute de părți.
"Emery a trăit cu o presiune sufocantă, iar ceea ce i-a displăcut cel mai mult au fost scurgerile constante de informații dinspre Newcastle. Acestea au venit înainte de un joc cheie în sezonul european al lui Villarreal. De altfel, dacă rezultatul cu Young Boys nu ar fi fost unul pozitiv, imaginea antrenorului ar fi suferit enorm în rândul fanilor spanioli. Antrenorul a fost extrem de supărat că o parte a presei engleze anunța că va semna joi, în timp ce altele vorbeau deja despre cum va pregăti partida cu Brighton, în contextul în care el avea în cap un singur lucru: meciul cu Young Boys, din UCL. Informațiile au ajuns la urechile fotbaliștilor lui Villarreal și cu siguranță că nici aceștia nu s-au putut concentra 100% pe partida din UCL", nota Marca.
Decizia lui Emery de a refuza Newcastle și de a continua la Villarreal a fost cum nu se poate mai inspirată, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimele luni cu "Submarinul", în UCL. Cu toate că, la vremea respectivă, nu mulți au înțeles de ce ibericul refuză cel mai puternic campionat al lumii și un proiect de sute de milioane de euro pentru a rămâne la o formație ce nu părea să aibă mari perspective pentru performanțe.
În penultimul act din Champions League, Villarreal o va înfrunta pe Benfica sau pe Liverpool. "Cormoranii" sunt ca și calificați în semifinale, după ce în tur, la Lisabona, s-au impus cu 3-1.
Turneul ATP de la Monte Carlo e în direct, în fiecare zi, pe Eurosport 2 și Eurosport Player.
Liga Campionilor UEFA
Exclusiv | 36 de ani de la Sevilla! Ștefan Iovan și Adrian Bumbescu, povești savuroase din 1986
06/05/2022 LA 21:06
Liga Campionilor UEFA
Jurgen Klopp consideră că Real Madrid merită să fie în finala UCL! Germanul, săgeți către UEFA
06/05/2022 LA 16:17