Înaintea introducerii VAR, greșelile de arbitraj au fost o constantă în lumea fotbalului chiar și la cel mai înalt nivel. O sumedenie de meciuri mari ar fi putut avea alte deznodăminte dacă arbitrii ar fi judecat corect anumite faze.
Un astfel de meci a fost și cel dintre Chelsea și Barcelona, disputat pe 6 mai 2009, în semifinalele Champions League. În turul de pe Camp Nou fusese 0-0, astfel că finalista s-a stabilit pe Stamford Bridge. Chelsea a deschis scorul în minutul 9, prin Essien, iar apoi a fost la câteva secunde distanță de calificarea în marea finală. Un gol al lui Iniesta din al 3-lea minut al prelungirilor a schimbat însă cu 180 de grade soarta acelei duble manșe, catalanii avansând în finală grație golului marcat în deplasare, regulă care nu mai este valabilă azi.
Pe parcursul partidei, Chelsea a cerut în mai multe rânduri lovitură de la 11 metri, dar suedezul Tom Ovrebo a lăsat de fiecare dată jocul să continue. Imaginile cu Drogba sau Ballack alergând după arbitru pe teren pentru a-i cere socoteală au făcut înconjurul lumii la acea vreme, iar reluările au demonstrat că londonezii aveau dreptate să protesteze.
Liga Campionilor UEFA
Fede Valverde, deranjat de ce a spus Mo Salah despre Real Madrid: "Lipsă de respect!"
23/05/2022 LA 09:01
Citește și:

Tom Ovrebo a recunoscut că a greșit în semifinala Chelsea - Barcelona

Majoritatea arbitrilor refuză să vorbească despre erorile de pe parcursul carierei, dar Ovrebo nu s-a ferit de acest lucru și chiar a avut puterea să recunoască faptul că a greșit în favoarea Barcelonei la acel meci.
"Sunt sigur că sfârșitul jocului ar fi fost mai ușor pentru noi, ca arbitri, dacă acel gol al lui Iniesta nu ar fi fost marcat. Chelsea ar fi ajuns în finală, iar fanii lor ar fi mers la cârciumă și ar fi spus: "Da, am fi trebuit să primim două-trei penalty-uri, dar asta nu contează în seara asta pentru că am ajuns în finală".
Nu cred că fanii lui Chelsea au dreptate când indică patru-cinci penaltyuri, dar cred că toți cei care cunosc fotbal și regulile jocului știu că ar fi trebuit să acord o lovitură de la 11 metri pentru Chelsea. Așa se întâmpla, mai ales înainte de VAR. Uneori ratezi un penalty, alteori ratezi un cartonaș roșu sau o decizie crucială.", a spus Ovrebo pentru Daily Mail.
Barcelona s-a calificat în finală și a trecut destul de clar de Manchester United, scor 2-0, trecându-și în palmares al 3-lea trofeu Champions League. În schimb, Chelsea a trebuit să mai aștepte 3 ani pentru a câștiga pentru prima dată în istorie "urecheata" (a făcut-o în finala din 2012, când a trecut la penalty-uri de Bayern, chiar pe Allianz Arena).
Liga Campionilor UEFA
UEFA a stabilit cum va acorda cele două wild-carduri în Champions League! Ligile de top, avantajate
10/05/2022 LA 12:49
Liga Campionilor UEFA
Exclusiv | 36 de ani de la Sevilla! Ștefan Iovan și Adrian Bumbescu, povești savuroase din 1986
06/05/2022 LA 21:06