UEFA Champions League se va schimba radical începând cu sezonul 2024-2025. Numărul formațiilor va crește de la 32 la 36, iar formatul fazei grupelor va fi total diferit față de cel din prezent.
Două dintre cele 36 de locuri vor fi ocupate de formații care nu au obținut calificarea pe baza clasamentului din campionatul intern. Primul plan al UEFA a fost să ofere aceste două locuri echipelor cu cel mai bun coeficient din precedentele 5 sezoane, care nu au ocupat un loc de Champions League în competițiile interne.
Citește și:
Liga Campionilor UEFA
Liverpool, în urna a 2-a pentru tragerea la sorți a grupelor Ligii, alături de alți granzi
31/05/2022 LA 04:51

UEFA va acorda două wild-card-uri odată cu restructurarea Champions League

Forul european a fost acuzat că prin această inițiativă nu face altceva decât să adopte principiile Superligii Europene, care prevedea doar participarea cluburilor de top, indiferent de locul ocupat în ligile interne. Astfel, cei de la UEFA au făcut un pas în spate, dar au găsit o soluție alternativă, prin care tot echipele din marile campionate sunt avantajate.
Conform The Times, cele două wild-card-uri vor fi oferite formații din campionatele care au avut cel mai bun coeficient în anul precedent. Spre exemplu, dacă s-ar trece la noul format în următorul sezon, Anglia și Olanda ar primi câte un loc în plus în Champions League, cele două țări având cel mai bun coeficient în actuala satagiune eruopeană. Se va păstra totuși limita de maxim 5 echipe din fiecare campionat care să fie în grupele Champions League.
O altă modificare importantă va fi numărul de meciuri din faza grupelor. UEFA ar fi dorit ca fiecare echipă să joace 10 meciuri înainte de fazele eliminatorii, dar s-a ajuns în cele din urmă la concluzia că este prea mult, astfel că cele 36 de echipe vor juca doar câte 8 partide fiecare.
Toate echipele urmează să se înfrunte între ele, cu o fază iniţială de 8 etape, la capătul căreia primele 8 clasate se vor califica direct în optimile de finală, în timp ce formaţiile de pe locurile 9-24 vor participa la un play-off pentru accederea în optimi.
Complexitatea acestei chestiuni i-a determinat pe cei de la UEFA să fie precauți, astfel că anunțul oficial ar urma să vină abia spre finalul acestei luni, înainte de finala Champiosn League dintre Real Madrid și Liverpool.
Liga Campionilor UEFA
Mane, întrebat ce ar alege între trofeul Champions League și Balonul de Aur. Răspunsul senegalezului
27/05/2022 LA 11:08
Liga Campionilor UEFA
Dudek a prefațat finala Champions League. Ce anticipează la Liverpool - Real Madrid
27/05/2022 LA 08:01