Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

UEFA a stabilit cum va acorda cele două wild-carduri în Champions League! Ligile de top, avantajate

Nicu Savin

Publicat 10/05/2022 la 15:49 GMT+3

UEFA lucrează la definitivarea noului format al Champions League, iar una dintre cele mai delicate probleme este legată de acordarea a două wild-card-uri la fiecare ediție.

Champions League trophy

Credit imagine: Getty Images

UEFA Champions League se va schimba radical începând cu sezonul 2024-2025. Numărul formațiilor va crește de la 32 la 36, iar formatul fazei grupelor va fi total diferit față de cel din prezent.
Două dintre cele 36 de locuri vor fi ocupate de formații care nu au obținut calificarea pe baza clasamentului din campionatul intern. Primul plan al UEFA a fost să ofere aceste două locuri echipelor cu cel mai bun coeficient din precedentele 5 sezoane, care nu au ocupat un loc de Champions League în competițiile interne.
Citește și:

UEFA va acorda două wild-card-uri odată cu restructurarea Champions League

Forul european a fost acuzat că prin această inițiativă nu face altceva decât să adopte principiile Superligii Europene, care prevedea doar participarea cluburilor de top, indiferent de locul ocupat în ligile interne. Astfel, cei de la UEFA au făcut un pas în spate, dar au găsit o soluție alternativă, prin care tot echipele din marile campionate sunt avantajate.
Conform The Times, cele două wild-card-uri vor fi oferite formații din campionatele care au avut cel mai bun coeficient în anul precedent. Spre exemplu, dacă s-ar trece la noul format în următorul sezon, Anglia și Olanda ar primi câte un loc în plus în Champions League, cele două țări având cel mai bun coeficient în actuala satagiune eruopeană. Se va păstra totuși limita de maxim 5 echipe din fiecare campionat care să fie în grupele Champions League.
O altă modificare importantă va fi numărul de meciuri din faza grupelor. UEFA ar fi dorit ca fiecare echipă să joace 10 meciuri înainte de fazele eliminatorii, dar s-a ajuns în cele din urmă la concluzia că este prea mult, astfel că cele 36 de echipe vor juca doar câte 8 partide fiecare.
Toate echipele urmează să se înfrunte între ele, cu o fază iniţială de 8 etape, la capătul căreia primele 8 clasate se vor califica direct în optimile de finală, în timp ce formaţiile de pe locurile 9-24 vor participa la un play-off pentru accederea în optimi.
Complexitatea acestei chestiuni i-a determinat pe cei de la UEFA să fie precauți, astfel că anunțul oficial ar urma să vină abia spre finalul acestei luni, înainte de finala Champiosn League dintre Real Madrid și Liverpool.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo