Chiar și pentru un club bogat precum Chelsea, suma câștigată după ce a cucerit Liga Campionilor este una importantă.

Ce sumă de bani primește Chelsea pentru câștigarea Champions League

Liga Campionilor UEFA
Al-Khelaifi continuă războiul cu Real Madrid."Mi se pare ciudat că celebrează Champions League"
24/09/2022 LA 17:46
Kai Havertz a marcat singurul gol al finalei și nu prea le-a dat șanse campionilor din Premier League. Astfel, londonezii au cucerit al doilea trofeu Champions League din istoria clubului, care vine și cu un premiu consistent în bani.
Banii care vin din Liga Campionilor sunt împărțiți în funcție de cât de mult progresează fiecare echipă în competiție și câte meciuri câștigă pe parcurs.
Pentru intrarea în grupe, fiecare echipă primește 13,14 milioane de lire sterline, în timp ce fiecare victorie e răsplătită cu câte 2,32 milioane de lire, iar un egal aduce 770 000 de lire.
Calificarea în rundele eliminatorii aduce alți bani. Pentru calificarea în optimi fiecare club primește 8,16 milioane de lire, pentru sferturi 9 milioane de lire, iar semifinalele aduc 10,3 milioane.
Cucerirea trofeului Champions League aduce câștigătoarei încă 16 milioane de lire, în timp ce cealaltă finalistă primește 13 milioane.

Duelul Chelsea vs City la nivel financiar

Manchester City a câștigat 5 meciuri în grupe și a remizat o dată. Până la momentul finalei, echipa lui Guardiola a câștigat peste 50 de milioane de lire, iar cu premiul din finală ajunge la peste 60 de milioane.
De partea cealaltă, Chelsea în grupe a câștigat de 4 ori și a obșinut 2 egaluri, iar până la finala de sâmbătă au adus în visteria clubului peste 50 de milioane de lire. Câștigarea trofeului însă a mărit suma adunată de Chelsea la aproape 70 de milioane de lire.
UEFA răsplătește cluburile în funcție de performanță, dar participantele aduc bani și pe baza market pool, în funcție de dimensiunea pieței lor de televiziune.

Diferențele față de Europa League

Premiile din Champions League sunt mult mai consistente decât cele din Europa League.
De exemplu, Manchester United a câștigat doar 8,5 milioande de lire din fazele eliminatorii din Europa League, dar "diavolii" au primit 23 de milioane și din participarea în grupele Champions League.
Există însă păreri și rapoarte contradictorii cu privire la faptul că premiile vor fi afectate în viitor din cauza efectelor pandemiei.
În octombrie 2020, The Times anunța că UEFA va reduce premiile în bani în următorii 5 ani, în timp ce L'Equipe spunea că premiile vor crește suprinzător.
Liga Campionilor UEFA
LIVETEXT Champions League | Au început cele mai tari dueluri de azi! Victorii pentru Zagreb și BVB
06/09/2022 LA 07:22
Liga Campionilor UEFA
Reacția lui Dan Petrescu după tragerea la sorți a duelurilor din primul tur preliminar al UCL
14/06/2022 LA 14:23