Articol scris de Radu Florea
Dacă la începutul acestui secol, Mourinho și Ancelotti erau cei mai buni antrenori ai Ligii Campionilor, a urmat perioada în care Guardiola a dominat această competiție cu Barcelona, pentru ca apoi Zidane să câștige cu Real Madrid 3 trofee Champions League în trei ani consecutivi.

Carlo Ancelotti

La Liga
Lionel Messi, așteptat înapoi la Barcelona de Cruyff! "Trebuie să fie din nou împreună"
ACUM 18 ORE
Antrenorul italian a ajuns cu Real Madrid și AC Milan în 4 finale de Champions League, câștigând 3 dintre acestea. În anul 2003, Milanul lui Kaka, Pirlo și Shevchenko juca prima finală de Liga Campionilor în mandatul lui Ancelotti. Chiar dacă a fost un meci echilibrat, Milan a reușit să se impună în fața lui Juventus la loviturile de departajare.
Antrenorul italian a declarat câțiva ani mai târziu că evoluția Milanului din acea partidă a fost cea mai bună evoluție a unei echipe pe care a antrenat-o, în primul rând datorită fundașilor care au fost de netrecut în acel meci. În 2005, Milanul a pierdut una dintre cele mai spectaculoase și dramatice finale ale Ligii Campionilor în fața lui Liverpool.
După ce echipa italiană a condus-o pe Liverpool cu 3-0 la pauză, "cormoranii" au revenit miraculos, reușind să câștige partida la penalty-uri. După numai doi ani, echipa lui Ancelotti avea să-și ia revanșa împotriva echipei de pe Anfield, câștigând finala din 2007 cu 2-1, pentru ca în 2014 "Don" Carlo să aducă pe Bernabeu La Decima, a 10-a Ligă a Campionilor din istoria lui Real Madrid, după ce "galacticii" nu mai ajunseseră în finala UCL din 2002.

Zinedine Zidane

Zidane a preluat-o pe Real Madrid în iarna anului 2016, într-un moment în care echipa părea afectată de scandalurile dintre jucători și fostul antrenor al clubului, Rafa Benitez. Chiar dacă puțini erau cei care le dădeau șanse la repetarea performanței din 2014, Zidane a reușit ceea ce era considerat de mulți specialiști imposibilul, și anume câștigarea a trei ediții consecutive de Liga Campionilor.
În 2015, "galacticii" i-au învins la penalty-uri pe cei de la Atletico, pentru ca în 2016 și 2017 să-i învingă pe Juventus și Liverpool cu 4-1, respectiv 3-1. După finala din 2018, Zidane a plecat de la Real, pentru a reveni la clubul din capitala Spaniei un sezon mai târziu.
Din cauza faptului că Real a fost afectată de accidentări primăvara trecută, Zidane nu a mai reușit să repete performanțele din sezoanele precedente și să-și păstreze procentajul foarte bun de triumfuri (100%) din Champions League, fiind eliminat de Chelsea în semifinale.

Sir Alex Ferguson

Sir Alex Ferguson este, probabil, cel mai important om din istoria lui Manchester United. Scoțianul a reușit să joace cu echipa engleză 4 finale de Liga Campionilor, câștigând două dintre acestea. Primele două finale câștigate de Ferguson au fost cele din 1999 și 2008. Ambele meciuri au fost dramatice.
Dacă în 1999, "diavolii roșii" au reușit să câștige împotriva lui Bayern în urma a două goluri înscrise în prelungiri, în 2008 United s-a impus la penalty-uri în fața lui Chelsea, după ce John Terry și Nicolas Anelka au ratat pentru "albaștrii" la loviturile de departajare.
Următoarele două finale au fost cu ghinion pentru Ferguson, deoarece antrenorul scoțian a întâlnit-o în drumul său spre glorie pe una dintre cele mai bune echipe din toate timpurile, Barcelona lui Guardiola, pierzând atât finala din 2009, cu 2-0, cât și finala din 2011, cu 3-1.
Ferguson avea să declare după ultima sa finală că echipa lui Guardiola din 2011 a fost cea mai bună echipă cu care s-a confruntat în întreaga sa carieră de antrenor, afirmând că era imposibil să-i învingi.

Ceilalți antrenori mari ai Ligii Campionilor

Printre marii antrenori cu performanțe notabile în Liga Campionilor se numără și celebrul Jose Mourinho. Deși antrenorul portughez a avut multe contraperformanțe în ultimii ani, cariera sa urmând o pantă descendentă, la începutul acestui secol Mourinho era unul dintre cei mai buni antrenori din lume, reușind să ajungă cu Porto și Inter în două finale de Champions League, câștigându-le pe ambele.
Ceilalți antrenori care au reușit să câștige de două ori Liga Campinilor sunt: Vicente Del Bosque cu Real Madrid (2000 și 2002), Ottmar Hitzfeld cu Dortmund și Bayern (1997 și 2001), Jupp Heynckes cu Real Madrid și Bayern (1998 și 2013) și Guardiola cu Barcelona (2009 și 2011).
Vedem cum, deși în trecut Liga Campionilor a fost o competiție câștigată și dominată de antrenori cu naționalități diferite, prezentul pare să aparțină în exclusivitate antrenorilor germani, Klopp, Flick și Tuchel fiind ultimii manageri care au câștigat ultimele trei ediții de Champions League.
Viitorul se anunță a fi promițător pentru un alt antrenor german, tânărul Julian Nagelsmann, care, după ce a ajuns cu Leipzig în semifinalele Ligii Campionilor în anul 2020, pare să aibă la Bayern toate atuurile pentru a câștiga Champions League în viitorul apropiat.
Premier League
Scouterii lui Liverpool, pe urmele unui star de la Cupa Mondială! Klopp, mare fan al fotbalistului
28/11/2022 LA 14:38
Cupa Mondială FIFA
Tensiune în lotul Belgiei, după eșecul cu Maroc! De Bruyne, ținta unor săgeți din partea unul coleg
27/11/2022 LA 16:16