Senegalezul a devenit primul portar african care câștiga trofeul în era Champions Legue. Ultima dată o făcuse fostul jucător al lui Liverpool, din Zimbabwe, Bruce Gorbbelaar, care a câștigat Cupa Campionilor cu cormoranii, în 1984.

Povestea impresionantă a lui Edouard Mendy

Liga Campionilor UEFA
Al-Khelaifi continuă războiul cu Real Madrid."Mi se pare ciudat că celebrează Champions League"
24/09/2022 LA 17:46
În 9 dintre cele 12 meciuri jucate în Liga Campionilor, Mendy nu a primit gol. În Premier League, goalkeeperul a menținut poarta intactă în 16 partide.
Mendy a fost transferat de Chelsea din Ligue 1, de la Rennes, pentru 22 de milioane de lire. Londonezii voiau mai multă siguranță în poartă, după erorile făcute de Kepa, un portar pe care Chelsea a plătit mult mai mult.
Transferul lui Mendy s-a dovedit unul inspirat. Senegalezul a ajutat-o pe Chelsea să termine pe locul 4 în Premier League.
5 ani i-au trebuit lui Mendy pentru a trece de la un jucător care nu mai avea niciun angajament până la a câștiga Champions League.
Portarul de 28 de ani a debutat la Chelsea într-o înfrângere în Cupa Ligii, la penalty-uri, în fața lui Tottenham.
„De la primul joc în care a intrat, a jucat bine. El a arătat siguranță și pentru asta ne străduim”, spunea Lampard, după o victorie cu Burnley.

Cum se putea pierde Mendy

La 22 de ani, Edouard Mendy era șomer și aproape se lăsase de fotbal după ce a fost refuzat de o echipă din League One.
Portarului african îi expirase contractul cu Cherbourg, o echipă din liga a patra franceză și la 22 de ani a rămas fără angajament.
Mendy primisese câteva oferte și un agent i-a promis contract în Anglia, doar că nu era nimic real.
"Mi-a garantat că voi merge la un club în Anglia. Trebuia doar să am răbdare. Dar a trecut luna iulie, a trecut august, am încercat să dau de el, dar nu mai răspundea.", povestea Mendy pentru Le Parisien.
Mendy se vedea șomer și stând departe de fotbal pentru aproape un an se gândea să-și caute altceva de făcut. Un prieten îi propusese să se ocupe de magazinul lui de haine, în orașul natal.
Mendy a mers să se antreneze totuși cu Le Havre, dar nu era plătit. Un coechipier i-a spus că Marseille caută un portar și africanul a mers la un trial.
Mendy a fost selectat pentru a fi al patrulea portar la Marseille, dar a fost trimis la echipa a doua a clubului.
Pentru că își dorea să joace, Mendy a reușit să-și găsească un club în liga a doua și a mers la Reims. După ce titularul fusese eliminat într-un meci, Mendy a primit șansa lui. 7 meciuri de la acest moment, dintre care 3 fără gol primit, Mendy era văzut deja un portar de mare viitor.
Mendy a promovat cu Reims în sezonul 2017/2018 și api Rennes plătea pentru el 4 milioande de euro. De acolo a urmat toata ascensiunea africanului care ieri a câștigat Liga Campionilor cu Chelsea.
Liga Campionilor UEFA
LIVETEXT Champions League | Au început cele mai tari dueluri de azi! Victorii pentru Zagreb și BVB
06/09/2022 LA 07:22
Liga Campionilor UEFA
Reacția lui Dan Petrescu după tragerea la sorți a duelurilor din primul tur preliminar al UCL
14/06/2022 LA 14:23