Partida dintre Manchester City și Real Madrid, din manșa tur a semifinalelor Champions League, a fost arbitrată de Istvan Kovacs, care a avut o prestație impecabilă. Românul a lăsat jocul liber, ceea ce a dus la fluidizarea duelului, și a luat decizii excelente. Printre ele, se remarcă avantajul lăsat senzațional la golul lui Bernardo Silva și penalty-ul văzut la Aymeric Laporte.
Ca urmare a evoluției sale de clasă mondială, Istvan Kovacs a fost lăudat de mai multe voci importante ale fotbalului mondial. Foștii arbitri Mark Clattenburg și Eduardo Iturralde Gonzalez s-au arătat impresionați de modul în care românul a condus partida.
Într-o analiză publicată pe site-ul Daily Mail cu titlul "Superb avantaj", englezul a mărturisit că nu a mai văzut de multă vreme un arbitru care să ia decizii atât de bune cum a făcut-o Istvan Kovacs pe Etihad.
UEFA Europa Conference League
Cât a câștigat Istvan Kovacs pentru prezența în finala Conference League
26/05/2022 LA 09:45
"Aceasta a fost o dovadă de arbitraj extraordinar la Istvan Kovacs. Zincenko a fost împiedicat clar și ar fi fost atât de ușor pentru Kovacs să dea lovitură liberă. Dar a așteptat și acțiunea s-a încheiat cu fantasticul gol al lui Bernardo Silva.
Pregătirea fizică a lui Kovacs și luarea hotărârilor au fost cele mai bune văzute de mine de mult timp la un arbitru.
Anterior, Pep Guardiola primise un cartonaș galben, reacționând rău și urlând la oficial. El ar fi trebuit să-i mulțumească după reușita lui Silva", a notat Mark Clattenburg.
Citește și:

"Kovacs a făcut o partidă excelentă!"

La rândul său, Eduardo Iturralde Gonzalez a analizat prestația lui Istvan Kovacs pentru publicația As. Într-un material intitulat "Excelent arbitrajul lui Kovacs", fostul arbitru spaniol l-a lăudat pe centralul român, explicând și de ce l-au delegat cei de la UEFA pe Kovacs la această partidă din semifinalele Champions League.
"La golul de 4-2, unii jucători ai Madridului s-au oprit la avantajul lui Kovacs după faultul lui Kroos la Zincenko. La acest nivel, fotbalistul se oprește doar când aude fluierul arbitrului, nu când crede că acesta va fluiera.
Fundașul a atins mingea cu capul, apoi a ținut brațul sus și a lovit-o cu mâna. Kovacs a considerat că nu a fost o degajare cu capul, ci o acțiune forțată cu brațul ridicat într-o poziție deloc naturală. De aceea a decis lovitură de pedeapsă.
Mi-a atras atenția această delegare. Românul nu era în cărți pentru semifinale, dar venea după meciuri bune, UEFA a avut încredere în el și a făcut o partidă excelentă. Trebuia să dea avantaj la 4-2, iar penalty-ul trebuia să-l fluiere", a declarat Eduardo Iturralde Gonzalez.
UEFA Europa Conference League
Istvan Kovacs va arbitra o finală de cupă europeană! Cine va fi la centru în ultimul act din UCL
11/05/2022 LA 15:57
Liga Campionilor UEFA
Nu toată lumea a fost cucerită de Kovacs! Nota mică dată de jurnaliștii englezi pentru arbitraj
27/04/2022 LA 11:07