Planurile care ar permite cluburilor să se califice în Liga Campionilor pe baza performanțelor istorice și nu în urma poziției lor în ligile interne sunt din nou pe masă, la un an după prăbușirea Superligii Europene, anunță publicația britanică The Guardian.
Membrii Asociației Cluburilor Europene (ECA), o organizație care include 10 echipe din Premier League, vor face lobby la UEFA pentru a permite a două cluburi să se califice în competiția europeană de elită pe baza coeficientului lor. Mai exact, în funcție de performanța continentală din precedentele cinci sezoane.
Liga Campionilor UEFA
Mbappe a semnat prelungirea contractului cu PSG, iar jucătorii de la Real Madrid au răspuns
ACUM 18 ORE
Această propunere ar avea în vedere cluburile care termină în afara locurilor din Liga Campionilor în competițiile interne, dar se califică în Europa League sau câștigă o cupă națională. Iar acestea să concureze pentru două locuri, care să fie decise pe baza coeficienților.

Cluburile de top din Europa au înaintat deja planul către UEFA

Propunerile au fost deja înainte către UEFA și sunt dezbătute în cadrul Comisiei de Competiții. Forul continental își propune să restructureze competițiile la nivel de cluburi începând cu 2024.
Permiterea cluburilor să se califice în Liga Campionilor și prin intermediul coeficienților a făcut parte din planurile inițiale de extindere a competiției aprobate de UEFA anul trecut, după cum mai spune sursa citată. La vremea respectivă, acest criteriu permitea cluburilor mari să aibă garantat un loc în competiție, chiar dacă nu reușeau să se califice pe merit după pozițiile ocupate în întrecerile interne.
În urma prăbușirii Superligii Europene și a preocupărilor publice cu privire la păstrarea "integrității sportive", UEFA a anunțat că reformele ar putea fi ajustate.
De coeficienți ar urma să beneficieze cel mai probabil cluburile din ligi europene mai mari. Marile campionate din Europa au la dispoziție mai multe locuri, iar cluburile din topul națiunilor tind să domine ultimele faze ale competițiilor. Un club dintr-o ligă mare poate chiar să-și vadă propriul coeficient crescut, dacă alte grupări din întrecerea internă au succes în Europa.
Propunerile nu sunt însă acceptate de toată lumea. Organizația Ligilor Europene, care reprezintă competițiile interne de pe tot continentul, este împotriva calificării după coeficient, la fel ca și o serie de organizații de fani.
În Premier League, toate cluburile importante sunt membre ECA. Dar celelalte cluburi vorbesc din ce în ce mai mult despre dezechilibrul competitiv din cadrul competiției, unul pe care îl consideră a fi promovat de reformele Uefa.
Pe de altă parte, planurile de anul trecut pentru înființarea Super League au fost conduse de președintele de atunci al ECA, Andrea Agnelli, care a demisionat ulterior din rolul său. Președintele ECA este acum Nasser Al-Khelaifi (Paris Saint-Germain). Surse apropiate ECA au confirmat că discuțiile cu UEFA privind reforma Ligii Campionilor au rămas în desfășurare, dar au insistat că orice decizie finală va fi luată de organul de conducere.
Liga Campionilor UEFA
Rafael Nadal speră să poată ajunge la finala UEFA Champions League: "Am biletele pregătite"
20/05/2022 LA 14:16
Liga Campionilor UEFA
"Mbappe sau un nou trofeu Champions League?". Ce a răspuns Carlo Ancelotti
19/05/2022 LA 13:33