Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum să cheltui 3 miliarde de € pentru un vis interzis! PSG și City, bogații fără glorie din UCL

Nicu Savin

Actualizat 28/09/2021 la 22:24 GMT+3

Paris Saint Germain și Manchester City sunt echipele care au investit cel mai mult în jucători în ultimii 10 ani, dar nici măcar așa nu au reușit să pună mâna pe cel mai râvnit trofeu din fotbalul european.

Neymar y Mahrez en un duelo entre PSG y Manchester City

Credit imagine: Getty Images

PSG - Manchester City este punctul de atracție al etapei a 2-a din faza grupelor Champions League. Sorții au decis ca cele 2 echipe care s-au confruntat în semifinalele ediției precedente să fie în aceeași grupă, astfel că își vor putea măsura din nou forțele, prima dată la Paris și apoi la Manchester.
Parcursul celor 2 grupări în fotbalul european este extrem de asemănător, la fel care și performanțele acestora când vine vorba despre competiția supremă la nivel de cluburi. Ambele echipe au fost preluate în urmă cu mai bine de un deceniu de câte o familie regală din cea mai bogată zonă a lumii: Manchester City de șeicii din Emiratele Arabe Unite, iar PSG de cei din Qatar.
Transformarea acestor formații din unele mediocre în Franța și Anglia în adevărate forțe ale continentului s-a făcut relativ repede, însă cu sacrificii financiare uriașe. Atât, PSG, cât și City au doborât record după record în fiecare campanie de achiziții și rezultatele s-au văzut în competițiile interne, nu însă și la nivel european.
Citește și:

PSG și City, au 0 trofee internaționale, deși au cheltuit peste 3 miliarde de € în ultimii 10 ani

În fotbal, investițiile enorme nu garantează succesul, iar ceea ce s-a întâmplat cu PSG și City în Champions League este relevant în acest sens. Conform eurosport.it, City a investit 1,7 miliarde de € în fotbaliști în ultimii 10 ani, în timp ce PSG a cheltuit 1,42 miliarde de €.
Nicio altă formație de pe "Bătrânul Continent" nu a investit mai mulți bani în ultimii 10 ani în transferuri, dar chiar și așa, rezultatele pe plan european ale luin PSG sau City au lăsat de dorit.
PSG a jucat doar o finală de Champions League, pierdută în 2020 contra lui Bayern, scor 0-1. Performanța lui City este similară, echipa de pe Etihad având tot o finală jucată, pierdută în urmă cu câteva luni contra lui Chelsea, o altă echipă transformată peste noapte de investiții uriașe, dar care are un palmares net superior la nivel european.
Acest sezon va reprezenta o nouă provocare pentru fiecare dintre cele 2 echipe, iar șansele ca una dintre ele să câștige în sfârșit Champions League sunt semnificative. Pe lângă loturile valoroase pe care le au la dispoziție, PSG și City ar putea profita de perioadele de decădere ale unor forțe ale continentului care le-au curmat visul în ultimii ani.
Barcelona, Real Madrid, Juventus sau Atletico Madrid nu mai sunt echipele din urmă cu câteva sezoane, astfel că City și PSG speră că își vor îndeplini marele obiectiv. Bayern Munchen, Chelsea, Manchester United sau Liverpool vor fi însă adversari redutabili și nimic nu poate garanta că una dintre PSG și City va reuși să rupă blestemul Champions League la finalul sezonului.
Chiar dacă a realizat o campanie de achiziții de răsunet, PSG și-a arătat limitele chiar în primul meci din Champions League, contra lui Brugge. De partea cealaltă, City nu a stat deoaparte în perioada de mercato, realizând cel mai scump transfer din istoria clubului (Grealish), dar începutul de sezon în Premier League nu a fost satisfăcător.
Astfel, PSG și City sunt cele mai bune dovezi că nu banii joacă pe teren, cu atât mai puțin în Champions League, acolo unde e nevoie de mult mai mult decât fotbaliști scumpi pentru a ridica trofeul. City și PSG sunt în aceeași grupă în acest sezon și teoretic s-ar putea întâlni și în finală. Chiar și în acest scenariu, în care cele 2 forțe ar avea un sezon reușit, una dintre ele va rămâne în continuare cu aceeași etichetă, aceea de echipă care a cheltuit o avere pentru un vis interzis.
Program Premier League etapa 7 - Eurosport 1
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo