Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum se transformă Liga Campionilor din sezonul 2024/25. UEFA a oficializat totul

Andrei Nicolae

Actualizat 10/05/2022 la 18:09 GMT+3

UEFA a aprobat azi formatul final al Ligii Campionilor, începând din 2024/25 și lista de acces. Reforma cuprinde și Europa League și Conference League.

UEFA verabschiedet Europacup-Reform

Credit imagine: SID

Comitetul Executiv al UEFA a aprobat astăzi, la Viena, formatul final și lista de acces pentru competițiile europene de club din sezonul 2024/25, ca urmare a deciziei forului continental din 19 aprilie 2021 de a introduce așa-numitul "Sistem elvețian".
Amendamentele cheie se referă la reducerea de la 10 meciuri la 8 în faza preliminară în Liga Campionilor ("phase league") și schimbarea criteriilor pentru alocarea a două dintre cele patru locuri suplimentare în întrecerea supremă la nivel de cluburi în Europa. S-a eliminat accesul pe baza coeficientului de club. "Acest lucru confirmă angajamentul ferm al UEFA față de principiul competițiilor deschise și al meritului sportiv, recunoscând în același timp nevoia de a proteja ligile interne", după cum a anunțat UEFA.

Cum se transformă Liga Campionilor din sezonul 2024/25. UEFA a oficializat totul

Cele opt meciuri din Liga Campionilor în prima fază se vor juca pe parcursul celor zece săptămâni europene prevăzute de decizia luată în aprilie 2021. UEFA Champions League, UEFA Europa League și UEFA Europa Conference League se vor bucura toate de o săptămână de exclusivitate calendaristică.
Cele patru locuri suplimentare create prin creșterea de la 32 la 36 de echipe în "phase league" din Liga Campionilor vor fi alocate astfel:
  • Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației pe locul 5 în clasamentul federațiilor naționale UEFA.
  • Un loc va fi acordat unei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin așa-numitul "Traseul Campionilor".
  • Ultimele două locuri vor reveni asociațiilor cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de cluburi participante). Cele două asociații vor câștiga un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor de Liga Campionilor. "De exemplu, la sfârșitul actualului sezon, cele două asociații naționale care ar adaugă câte o echipă în Liga Campionilor, pe baza performanței colective a cluburilor, ar fi Anglia și Olanda", a precizat UEFA.
Comitetul Executiv al UEFA a confirmat încă o dată că toate meciurile dinaintea finalei se vor juca în continuare la mijlocul săptămânii, recunoscând importanța calendarului intern al jocurilor din Europa.
"Suntem convinși că formatul ales atinge echilibrul potrivit și că va îmbunătăți echilibrul competitiv. De asemenea, va genera venituri solide care pot fi distribuite cluburilor, ligilor și fotbalului de bază de pe întreg continentul nostru, crescând în același timp atractivitatea și popularitatea competițiilor noastre de club.
Sunt foarte mulțumit că a fost o decizie unanimă luată de Comitetulu Executiv al UEFA, Asociația Cluburilor Europene, Ligile Europene și Asociațiile Naționale. Toate au fost de acord cu propunerea făcută. O altă dovadă că fotbalul european este mai unit ca niciodată.
Deci, calificarea va fi bazată exclusiv pe performanța sportivă, iar visul de a participa în competiții va rămâne pentru toate cluburile", a declarat președintele UEFA, Aleksander Ceferin.

Rezumatul noului format în Liga Campionilor

Numărul de echipe crește de la 32 la 36 în Liga Campionilor. Cea mai mare schimbare va avea ca rezultat o transformare din faza tradițională a grupelor într-o fază gen mini-campionat desfășurat în sistem elvețian, care să includă toate echipele participante. Fiecărui club i se vor garanta acum un minim de 8 meciuri în "phase league" împotriva a 8 adversari diferiți (patru meciuri acasă, patru în deplasare). În prezent, fiecare club are în grupă șase meciuri împotriva a trei echipe, acasă și în deplasare.
Primele opt echipe se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce echipele care termină pe locurile 9-24 vor intra într-un play-off, tur / retur, pentru definitivarea optimilor de finală.
Modificări similare de format vor fi aplicate și pentru UEFA Europa League (8 meciuri în faza ligii) și UEFA Europa Conference League (6 meciuri în faza ligii). Ambele competiții vor include câte 36 de echipe în faza ligii.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo