UEFA este conștientă de faptul că modelul competițiilor europene, atât economice, cât și sportive, trebuie să se schimbe. Formatul competițiilor în sine se va schimba în 2024, dar încă sunt așteptate modificări la ceea ce a fost deja prezentat, îndreptate spre creșterea numărului de meciuri între echipele mari, dar fără a neglija restul. Superliga este la baza tuturor mișcărilor, după cum a relatat publicația spaniolă Marca.
În ceea ce privește modelul economic, care va intra în vigoare și în 2024, adică noi reguli ale fair-play-ului financiar, Asociația Cluburilor (ECA) și-a dat acordul. Cu toate acestea, unele cluburi pun la îndoială așa-numitul control asupra "echipelor anti-Stat": "De îndată ce proprietarilor cluburilor li se permite să fie sponsori, capcana va continua să existe".
Pentru a evita astfel de mișcări și pentru o igienă totală a competiției, UEFA intenționează să consolideze așa-numita Licență UEFA. Cheia va sta în valoarea veniturilor nete ale cluburilor.
Liga Campionilor UEFA
Emoții pentru Jurgen Klopp înaintea finalei Champions League! Ce a spus despre starea lui Thiago
IERI LA 06:23

Fiecare club va putea cheltui cel mult 70% din venituri pe salariile jucătorilor și antrenorilor

În viitor, fiecare club va putea cheltui cel mult 70% din venituri pe salariile jucătorilor și antrenorilor. Acest lucru va afecta serios forțele continentului, existând în acest moment numeroase cluburi care cheltuie mai mult de 90% din venituri pe salarii.
În așa-numitele Standarde de Sustenabilitate, care vor ține loc de Fair Play Financiar, se vor calcula următoarele: Venituri Relevante minus Cheltuieli Relevante, iar balanța trebuie să fie pozitivă sau cu o abatere minimă. Se permite acoperirea deficitului de 60 de milioane în trei sezoane, acoperit cu aporturi de capital sau capital propriu.
În teorie, sunt reguli aplicabile împotriva așa-ziselor cluburi de stat, dar regula nu convinge pe toată lumea. "Este un model de control care privilegiază veniturile, deschis la a fi dribat în continuare", subliniază surse Marca. Diferite rapoarte indică faptul că Manchester City este clubul care a avut cele mai multe venituri în acest an, dar toți sponsorii pe care îi au sunt de fapt proprietarii clubului.
În anul calendaristic 2020, Manchester City, conform datelor chiar de la UEFA, a avut 330 de milioane în venituri și 433 de milioane în cheltuieli salariale Cea mai mare diferență a fost însă în cazul echipei Manchester United, care a avut 215 milioane în venituri și a plătit salarii de 323 milioane de euro.
Cheltuielile de personal (brute), amortizarea, cheltuielile de intermediere trebuie să fie mai mici de 70% din venituri (bilete, abonamente, sponsorizări, drepturi TV, fonduri rezultate din transferuri și cesiuni). Cheltuielile și veniturile se calculează cu sumele celor 12 luni anterioare datei de 31 decembrie ale sezonului de participare a clubului la competiția UEFA corespunzătoare.
Pe de altă parte, este încorporat "simțul economic" al operațiunilor. Adică City și PSG nu vor putea intra în sponsorizări fictive sau umflate. Toate calculele se vor face la valoarea de piață în ceea ce privește limita salarială.
Liga Campionilor UEFA
Mbappe a semnat prelungirea contractului cu PSG, iar jucătorii de la Real Madrid au răspuns
22/05/2022 LA 05:37
Liga Campionilor UEFA
Rafael Nadal speră să poată ajunge la finala UEFA Champions League: "Am biletele pregătite"
20/05/2022 LA 14:16