Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Scenariu SF în noul format din Champions League! 7 echipe din aceeași țară ar putea juca într-o ediție

Nicu Savin

Actualizat 11/05/2022 la 16:26 GMT+3

UEFA a anunțat marți noul format din Champions League, care va fi pus în aplicare începând cu sezonul 2024-2025. Faptul că două locuri la fiecare ediție vor fi acordate pe baza coeficienților din sezonul precedent creează premisele unui scenariu incredibil, prin care 7 echipe din aceeași țară ar putea participa în faza grupelor.

Chelsea will take on Manchester City in the Champions League final on May 29

Credit imagine: Getty Images

UEFA a finalizat proiectul de restructurare a formatului Champions League, care va fi aplicat începând cu sezonul 2024-2025. Astfel, competiția supremă din fotbalul european se va schimba radical. Numărul echipelor din faza grupelor va crește de la 32 la 36, dar nu vor fi grupe propriu-zise, ci se va juca în așa zisul "sistem elvețian", fiecare echipă urmând să aibă 8 meciuri, 4 acasă și 4 în deplasare. Se va face un clasament, iar primele 8 formații vor accede direct în optimi, iar ocupantele locurilor 9-24 vor juca un baraj pentru calificarea în faza eliminatorie.
O altă noutate este acordarea a două wild-card-uri la fiecare ediție. Forul european a decis ca acestea să fie oferite țărilor cu cel mai bun coeficient în stagiunea premergătoare. Spre exemplu, dacă noul sistem ar fi pus în aplicare din sezonul viitor, atunci Anglia și Olanda ar primi câte un loc în plus, Premier League și Eredivisie având cel mai bun coeficient în acest sezon.
Citește și:

Champions League ar putea alinia la start 7 echipe din același campionat

Aceste reglementări crează premisele unui scenariu uluitor și anume că 7 echipe din același campionat ar putea juca într-o ediție din Champions League. Anglia, Spania, Italia și Germania au asigurate câte 4 locuri în faza grupelor, dar șansele ca aceste țări să primească wild-card-uri sunt uriașe. Dacă în acest an Olanda e pe locul doi în clasamentul coeficienților, în precedentele 10 sezoane primele două poziții au fost ocupate de două dintre cele 4 ligi de top.
În plus, UEFA a păstrat regula că echipele câștigătoare din Champions League și Europa League au asigurat locul în cea mai tare competiție în sezonul ulterior. Făcând un exercițiu de imaginație, există șanse ca cele două câștigătoare să nu se claseze pe un loc de Champions League în campionatul intern.
O ligă care ar da câștigătoarele de Champions League și Europa League în același sezon se va clasa, în mod normal, pe unul dintre primele două locuri în topul coficienților din stagiunea respectivă, astfel că va primi și un wild-card pentru viitoarea campanie. Astfel, primele 5 echipe din respectivul campionat vor fi la startul următorului sezon, iar dacă cele două câștigătoare de cupă europeană se vor clasa mai jos, atunci numărul total al formațiilor participante din acel campionat va ajunge la 7.
Evident, există șanse minime ca acest lucru să se întâmple. De altfel, Giorgio Marchetti, secretarul general al UEFA, a subliniat că "este mai ușor ca un meteorit să cadă acolo unde ne aflăm decât să apară această posibilitate". Totuși, în teorie este posibil, iar forul european va avea mari bătăi de cap dacă se va ajunge la un asemenea scenariu.
Cele patru locuri suplimentare create prin creșterea de la 32 la 36 de echipe în "phase league" din Liga Campionilor vor fi alocate astfel:
  • Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației pe locul 5 în clasamentul federațiilor naționale UEFA.
  • Un loc va fi acordat unei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin așa-numitul "Traseul Campionilor".
  • Ultimele două locuri vor reveni asociațiilor cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de cluburi participante). Cele două asociații vor câștiga un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor de Liga Campionilor. "De exemplu, la sfârșitul actualului sezon, cele două asociații naționale care ar adaugă câte o echipă în Liga Campionilor, pe baza performanței colective a cluburilor, ar fi Anglia și Olanda", a precizat UEFA.
Comitetul Executiv al UEFA a confirmat încă o dată că toate meciurile dinaintea finalei se vor juca în continuare la mijlocul săptămânii, recunoscând importanța calendarului intern al jocurilor din Europa.
Programul Premier League - 10, 11, 12 mai 2022
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo