Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

City nu va putea purta pe tricou insigna dedicată câștigătorilor Ligii Campionilor, deși a cucerit trofeul. Motivul

Andrei Nicolae

Actualizat 11/06/2023 la 11:35 GMT+3

Manchester City a cucerit sâmbătă seara Liga Campionilor, după ce a învins-o pe Inter Milano în ultimul act de la Istanbul, scor 1-0. Cu toate acestea, jucătorii lui Guardiola nu vor avea șansa să poarte pe tricou pe unul dintre umeri emblema UEFA dedicată câștigătorilor Champions League, precum alte echipe.

Manchester City wygrał Ligę Mistrzów

Credit imagine: Getty Images

Gruparea din Manchester a obținut aseară o victorie mare, care nu doar că i-a garantat succesul în Liga Campionilor, ci și o "triplă" istorică. City a devenit cea de-a opta echipă care reușește să câștige într-un singur sezon Campionatul, Cupa și Liga Campionilor.
Echipa din Premier League are lumea la picioarele ei, însă trupei de pe Etihad îi va lipsi un aspect onorific sezonul viitor, deși a cucerit Champions League. City nu va putea să poarte pe mâneca tricourilor de la anul emblema UEFA, pe care sunt trecute numărul de Ligi ale Campionilor, sau Europa League cucerite. Motivul pentru care "cetățenii" nu au această șansă este că nu îndeplinesc un criteriu stabilit în momentul în care insignele respective au fost introduse.
Ideea emblemelor a fost adusă în sezonul 2000/01, iar UEFA a decis că pentru a purta o insignă pe mâneca tricoului, o echipă trebuie să cucerească acea competiție europeană de minim cinci ori sau de trei ori la rând. Astfel, sunt doar șase echipe care pot purta emblema UEFA pe umăr în urma succeselor din Champions League, și anume Real Madrid (14 titluri), AC Milan (7 titluri), Bayern Munchen, Liverpool (6 titluri), Barcelona (5 titluri) și Ajax (4 titluri, 3 cucerite la rând). Și Sevilla poate purta emblema, pentru cele șapte succese din Europa League.
De aceea, City va mai avea de așteptat cel puțin doi ani pentru a-și putea adăuga acest detaliu onorific pe tricou, asta dacă trupa din Manchester va mai putea cuceri încă două trofee la rând.
Citește și:

PEP GUARDIOLA, FELICITAT DE LEGENDARUL SIR ALEX FERGUSON PENTRU TRIPLA CÂȘTIGATĂ CU MANCHESTER CITY

Pep Guardiola a devenit primul antrenor din istorie care a cucerit tripla Campionat-Cupă-Liga Campionilor cu două echipe difereite. Managerul reușise această performanță la cârma Barcelonei, în sezonul 2008-2009. City este a doua echipă engleză care bifează un asemenea succes, după rivala Man United (1998-1999). Guardiola a dezvăluit că legendarul Sir Alex Ferguson l-a felicitat imediat după finala de la Istanbul. Antrenorul catalan le-a mulțumit jucătorilor, dar și conducătorilor de la City, spunând că la orice alt club l-ar fi dat afară dacă nu câștiga Champions League atâția ani la rând.
"Vreau să mulțumesc directorului meu sportiv și CEO-ului meu, adică șefilor mei. În mod normal, când nu câștigi Liga Campionilor la un club ca acesta, te dau afară. Nu a fost cazul meu.Acum exact 14 ani azi am câștigat tripla cu Barcelona și 14 este numărul lui Cruyff. S-au întâmplat multe lucruri deodată. Am avut un mesaj de la Ferguson în această dimineață, pe mobil. Este o mândrie pentru mine să-l pot egala. Să vezi toate cele trei trofee împreună va fi uimitor.", a spus Guardiola la conferința de presă.
Manchetser City este a 8-a echipă europeană care a cucerit tripla Campionat-Cupă-Liga Campionilor în același sezon. Doar Bayern Munchen și Barcelona au atins această performanță de câte două ori.
Lista echipelor care au cucerut tripla
  • 1966/67: Celtic Glasgow
  • 1971/72: Ajax Amsterdam
  • 1987/88: PSV Eindhoven
  • 1988/99: Manchester United
  • 2008/09: Barcelona
  • 2009/10: Inter Milano
  • 2012/13: Bayern Munchen
  • 2014/15: Barcelona
  • 2019/20: Bayern Munchen
  • 2022/23 Manchester City
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo