Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Julian Alvarez a stabilit un record istoric, deși nu a jucat vreun minut în finala Champions League

Nicu Savin

Publicat 11/06/2023 la 13:29 GMT+3

Julian Alvarez a fost uitat pe banca de rezerve de Pep Guardiola în finala Champions League dintre Manchester City și Inter, dar argentinianul a primit medalie de campional Europei. Astfel, atacantul a devenit primul argentinian din istorie care a cucerit Cupa Mondială și Liga Campionilor în același sezon. Doar 11 fotbaliști au mai atins această performanță, numai unul fiind sud-american.

Julian Alvarez cieszył się z triumfu w Lidze Mistrzów

Credit imagine: Getty Images

Julian Alvarez a jucat 10 meciuri și a dat 3 goluri în campania în care Manchester City a câștigat primul trofeu Champions League din istoria clubului. Chiar dacă a fost util de fiecare dată când s-a apelat la el, argentinianul a fost rezervă neutilizată în finala cu Inter.
Chiar dacă nu a jucat la Istanbul, Julian Alvarez este creditat cu trofeul în palmares, ceea ce-l face primul argentinian din istorie care a cucerit cupa Mondială și Liga Campionilor în același sezon. De asemenea, este primul om din lume care își adjudecă Cupa Mondială și tripla Campionat - Cupă - Champions League într-un singur sezon. Atacantul de 23 de ani a fost și primul fotbalist din țara sa care a pus în vitrină atât trofeul Copei America (2021), cât și cel al Copei Libertadores (2018, cu River Plate).

Julian Alvarez, al 12-lea jucător din istorie care câștigă Cupa Mondială și Champions League în același sezon

Până la Alvarez, doar 11 fotbaliști se puteau lăuda că au triumfat la Mondial și în Champions League în același sezon. Primii 7 au fost germanii Sepp Maier, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness și Jupp Kapellmann, care au câștigat Cupa Campionilor cu Bayern Munchen în 1974 (4-0 cu Atletico Madrid, la rejucare - în primul meci a fost 1-1) și în același an au devenit campioni mondiali cu Manncshaft-ul (3-1 cu Olanda).
A urmat o pauză de 24 de ani până la o nouă performanță similară. În 1998, Christian Karembeu a realizat dubla, câștigând finala Champions League în tricoul lui Real Madrid (1-0 cu Juventus) și Cupa Mondială în tricoul Franței (3-0 cu Brazilia). În 2002, Roberto Carlos a devenit primul sud-american care a atins această bornă. Fostul mare fundaș a triumfat cu Real Madrid în competiția supremă din Europa (2-1 cu Leverkusen în finală) și a devenit și campion mondial cu Brazilia (2-0 cu Germania).
Au urmat alți 12 ani de secetă în acest sens, iar Sami Khedira a îngroșat numărul germanilor de pe această listă selectă în 2014. Mijlocașul a câștigat Champions League cu Real Madrid, după finala dramatică cu Atletico Madrid (4-1, după prelungiri, după ce Ramos egalase la unu în minutele suplimentare ale timpului reguilamentar). La câteva luni distanță, Khedira ridica și trofeul Cupei Mondiale, după finala câștigată de Germania în fața Argentinei, în prelungiri (1-0).
Pe lista completată în acest an de Julian Alvarez și-a făcut loc și Raphael Varane, care în 2018 devenea campion al Europei cu Real Madrid (3-1 cu Liverpool în finală) și campion mondial cu naționala Franței (4-2 în finală cu Croația). Interesant este că numărul fotbaliștilor cu acest palmares impresionant se mărea indiferent de cine câștiga finala Champions League din acest an. Dacă Inter s-ar fi impus, Lautaro Martinez i-ar fi luat locul lui Julian Alvarez.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo