Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Probleme pentru FC Barcelona! Eliminarea din Champions League poate fi o mare gaură în buget

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 13/10/2022 la 10:15 GMT+3

FC Barcelona are nevoie de un miracol pentru a avansa în optimile UEFA Champions League, după ce a obținut doar un punct în "dubla" cu Inter. În caz contrar, catalanii vor avea o mare problemă financiară, pentru că au bugetat inclusiv suma obținută din accederea în sferturi.

Lewandowski en el Barcelona-Inter

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Probleme mari pentru FC Barcelona după egalul obținut aseară pe Camp Nou cu Inter Milan, pentru că pe lângă factorul sportiv, catalanii vor pierde o sumă importantă de bani dacă nu vor continua în primăvara UEFA Champions League, scenariu foarte previzibil, având în vedere situația actuală din clasamentul grupei din care face parte. Mai mult, Barcelona și-a bugetat pe sezonul 2022/23 inclusiv o sumă de bani pe care ar obține-o din participarea în faza sferturilor de finală, însă se pare că nici țelul optimilor nu le poate fi atins, spre frustrarea fanilor echipei din întreaga lume.

Barcelona, cu un pas și jumătate în Europa League

Deși s-au făcut investiții masive în perioada de transferuri din vară, Barcelona nu pare să fie momentan echipa pe care fanii se așteptau să o vadă din nou în fazele finale ale celei mai tari competiții inter cluburi din lume. 7 jucători au bătut palma cu formația catalană în vară, alături de alți doi tineri fotbaliști promovați de la echipa secundă. În total, Barcelona a plătit 153 de milioane de euro în sumele de transfer, echipa pare foarte bună de la mijloc în sus, însă problemele din compartimentul defensiv tot nu au fost rezolvate, cu toate că 4 din cei 9 fotbaliști sunt fundași.
Xavi Hernandez s-a confruntat în ultimul timp cu o criză a accidentărilor printre fotbaliștii cu profil defensiv, iar acest lucru s-a simțit cel mai tare la partida de aseară de pe Camp Nou, unde echipa gazdă a încasat 3 goluri de la Inter Milan. Cu Araujo, Christensen, Bellerin și Kounde accidentați, Xavi s-a bazat pe cuplul de fundași centrali Gerard Pique-Eric Garcia, pe Sergi Roberto în flancul drept și Marcos Alonso în stânga, iar echipa a dovedit din nou că suferă mult din punct de vedere defensiv, cu toate că Marc Andre Ter Stegen a făcut o partidă mare, salvându-și echipa în momente grele.
Deși a deschis scorul și a condus la pauză, Barcelona s-a văzut condusă cu 2-1 și 3-2, însă a scos în minutele de prelungiri ale partidei o remiză grație celei de-a doua reușite ale polonezului Lewandowski. Rezultatul a fost un semi-eșec pentru catalani, pentru că sunt pe locul 3 în grupa C a UEFA Champions League, cu 4 puncte după 4 etape. Bayern e lider autoritar cu victorii pe linie și e urmată de Inter care are 7 puncte. Șansa vicecampioanei Spaniei ar fi ca formația italiană să nu obțină 3 puncte din următoarele două etape, când va juca pe Meazza cu lanterna-roșie Viktoria Plzen și apoi în deplasare la Bayern. Totodată, în ipoteza puțin probabilă ca Inter să se încurce acasă cu Plzen, catalanii au nevoie să bată atât campioana Germaniei, cât și Viktoria Plzen în ultima etapă, cu speranța că Inter va obține, de asemenea, cel mult o remiză pe Allianz Arena.
Scenariul calificării Barcelonei în optimile Ligii este puțin probabil, iar dacă va termina pe poziția a 3-a, va continua în cea de-a doua competiție europeană ca importanță, UEFA Europa League, așa cum s-a întâmplat și în sezonul precedent.
Citește și:

Barcelona a previzionat accederea în sferturile UCL

Deși din punct de vedere sportiv ar fi un mare eșec pentru pretențiile unui club precum FC Barcelona, clubul va avea o mare problemă și de ordin financiar. În cadrul Adunării Generale de săptămâna trecută, conducerea Barcei a prezentat bugetul pentru sezonul 2022/23 și printre sumele trecute la venituri erau previzionate și cele ce provin dintr-o eventuală participare în fazele eliminatorii ale UEFA Champions League. Mai mult, pe lângă faptul că board-ul catalanilor nu vedea posibilă o eliminare încă din faza grupelor, a fost prevăzută chiar o participare în sferturi.
Problema "retrogradării" în Europa League este cu atât mai mare, deoarece Barcelona nu are parte de o situație financiară bună, în general, iar eșecul calificării în sferturile UCL va produce o gaură semnificativă în buget, de peste 20 de milioane de euro.
Chiar dacă va participa în primăvara Europa League și, cel puțin la nivel teoretic, catalanii vor avea șanse mari să prindă inclusiv ultimul act al competiției sau chiar să câștige trofeul, fiind clar printre favorite, suma obținută tot nu s-ar ridica la nivelul celei pe care ar fi încasat-o cu o participare în ultimele 8 echipe din prima competiție europeană ca importanță la nivel de cluburi. Totodată, catalanii n-au reușit nici în sezonul anterior să ajungă în finala UEL, deci premizele sunt sumbre cu privire la viitorul european al echipei în actualul an competițional.
Așadar, eliminarea prematură din Champions League produce probleme serioase în tabăra Barcelonei, mai mult din punct de vedere financiar decât de ordin sportiv, spre frustrarea actualei conduceri, care s-a confruntat cu o mulțime de situații neplăcute din acest punct de vedere de când au preluat clubul.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo