Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Anomalia noului format din Champions League! 7 echipe dintr-o țară ar putea juca în "faza grupelor"

Nicu Savin

Publicat 09/08/2023 la 20:11 GMT+3

Actuala ediție din Champions League va fi ultima care se va desfășura în acest format. Din sezonul 2024-2025 numărul echipelor participante în prima fază a competiției va crește la 36, astfel că există posibilitatea ca 7 echipe dintr-un campionat de top să fie prezente la start.

Champions League trophy

Credit imagine: Getty Images

Champions League își va extinde numărul de echipe de la 32 la 36 începând cu sezonul 2023-2024. Faza grupelor va fi înlocuită de un minicampionat, fără partide tur-retur între echipe.
Fiecare echipă va disputa câte 10 meciuri în prima fază a competiției, stabilite la tragerea la sorți. Vor exista 4 urne valorice a câte 9 echipe. Primele 8 echipe clasate în minicampionatul UCL se vor califica direct în optimi. Formațiile clasate pe locurile 9-24 vor juca un playoff, de tip tur-retur, iar câștigătoarele își vor asigura și ele prezența în optimi. Cluburile de pe locurile 25-36 vor părăsi competiția.
Cele 4 locuri suplimentare le vor reveni echipelor din campionatele cu cei mai buni coeficienți pe ultimii 5 ani. Astfel, vor exista 5 țări care vor da câte 4 echipe direct în prima fază a competiției și una care va trimite 3. Alte două locuri le vor reveni ligilor care au avut cel mai bun coeficient în anul precedent, ceea ce ar putea duce la o situație incredibilă.

Șapte echipe din același campionat ar putea juca în Champions League din 2024

La prima ediție în noul format, 4 țări vor trimite sigur câte 4 echipe direct în "grupe", așa cum s-a întâmplat și până acum, dar cele mai bune două clasate campionate în topul coeficienților după acest sezon vor trimite și o a 5-a echipă în ediția 2024-2025. Anglia conduce detașat clasamentul pe ultimii 5 ani și oficialii Premier League au confirmat că din sezonul 2024-2025 și locul 5 va avea asigurată prezența în cea mai tare competiție intercluburi.
Prin aceste noi reguli se deschide posibilitatea ca 7 formații din aceeași țară să joace în Champions League, asta deoarece câștigătoarele Champions League și Europa League din fiecare sezon au asigurat locul pentru ediția ulterioară. Astfel, dacă două echipe din aceeași țară vor triumfa în acest sezon în primele două competiții continentale, dar nu vor termina în primele 5 în campionat, atunci liga respectivă are toate șansele să dea 7 echipe în Champions League.
Această ipoteză este plauzibilă pentru că e greu de crezut că un campionat care va da două câștigătoare de cupă europeană în același an nu va fi pe primele două locuri în topul coeficienților, pentru ca și echipa de pe locul 5 să se califice direct în faza inițială a ediției următoare de Champions League.
De-a lungul timpului au existat mai multe cazuri în care 5 echipe din același campionat au jucat în grupele Champions League. Și în acest ultim sezon în actualul format este o situație similară, Spania fiind țara care va avea 5 reprezentante în grupe. Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid și Real Sociedad și-au câștigat locul pentru că au terminat pe locurile 1-4 în La Liga, iar Sevilla grație succesului din Europa League,unde a învins-o în finală pe AS Roma.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo