Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Girona, una dintre revelațiile sezonului în Europa, riscă să nu joace în Champions League! UEFA i-a dat ultimatum

Nicu Savin

Publicat 14/05/2024 la 21:40 GMT+3

În acest sezon, în toate cele 5 mari campionate a existat câte o mare revelație. În La Liga, Girona a dat peste cap calculele specialiștilor și formația catalană e sigură de un loc în top 4, dar nu și de prezența în ediția viitoare din Champions League. Asta pentru că e face parte din City Football Group și trebuie să-și rezolve urgent situația dacă vrea să stea la "masa bogaților" în toamnă.

Daley Blind festeggia insieme ai compagni la storica qualificazione alla Champions League del Girona, Getty Images

Credit imagine: Getty Images

Cele mai importante campionate ale Europei au fost monopolizate în ultimii ani de marile forțe, dar în acest sezon am asistat la câteva apariții surpriză în elită. Aston Villa în Premier League, VFB Stuttgart în Bundesliga, Brest în Ligue 1, Bologna în Serie A și Girona în La Liga au fost echipele care au făcut o stagiune fantastică și le-au luat fața multor echipe de top din campionatele respective.
În Spania, nimeni nu putea anticipa rezultatele deosebite ale Gironei, care la jumătatea sezonului spera chiar la titlu. Micuța echipă catalană nu a putut ține pasul cu Real Madrid, dar e sigură că va termina în top 4, ceea ce ar trebui să aducă cu sine prima participare din istorie în UEFA Champions League.
Totuși, Girona nu e deocamdată sigură de prezența în competiția supremă din Europa, asta pentru că nu îndeplinește criteriile impuse de UEFA. Girona face parte din City Football Group, grupul care o deține și pe Manchester City, iar forul european nu permite ca două echipe cu același acționar să joace în aceeași competiție.

Girona trebuie să iasă din City Fottbal Group pentru a putea juca în Champions League

City Group deține numai 47% din acțiunile de la Girona , dar chiar și așa "regulile de timeshare" impuse de UEFA ar fi încălcate dacă gruparea catalană și City ar juca în Champions League. Forul european le-a transmis un ultimatum celor de la Girona, care au timp până pe 3 iunie să-și rezolve problemele la nivel de acționariat. În caz contrar, revelația sezonului din La Liga va juca doar în Europa League în sezonul viitor.
Conform as.com, UEFA a venit în sprijinul celor de la Girona, oferind câteva soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Pentru a "intra în legalitate", City Group ar trebui să-și vândă măcar 18% din acțiuni unei părți independente, pentru a-și reduce la mai puțin de 30% participația în acționariatul clubului. O a doua opțiune ar fi ca City Group să-și transfere toate acțiunile către un trust supravegheat de un juriu desemnat de UEFA, iar ulterior să și le recupereze, când nu va mai fi cazul ca Girona și Man City să joace în aceeași competiție europeană.
În plus, cele două cluburi nu vor avea dreptul să transfere sau să împrumute jucători de la unul la altul până în septembrie 2025. Girona trebuie, de asemenea, să facă modificări în actualul consiliu de administrație, pentru a se asigura că nu există persoane care să ia decizii în ambele entități în timp ce acestea sunt concurente în cupele europene.
Dacă procesul de dezinvestire a City Football Group de la Girona nu va obține aprobarea panoului de control al UEFA, echipa catalană sau cea engleză ar putea fi scoase din Liga Campionilor și retrogradate în Europa League. Evident, în cazul unui asemenea scenariu, Girona ar fi formația care va avea de suferit. Totuși, există premisele că totul se va rezolva pentru echipa lui Michel, deoarece clubul a primit deja aprobare de la UEFA să joace pe Montilivi meciurile din ediția viitoare a Champions League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo