Ungaria a cucerit Europa prin fotbalul prestat. Într-o grupă cu 3 foste campioane mondiale, Anglia, Italia și Germania, maghiarii sunt lideri, iar poziția ocupată în clasament nu e rodul întâmplării. Încă de anul trecut, de la Euro, formația lui Marco Rossi a impresionat, iar acum nu face decât să confirme că este o națională care se poate lupta de la egal la egal cu oricine.
Succesul cu 4-0 din Anglia, de aseară, e unul istoric, "Thee Lions" primind ultima oară mai mult de 3 goluri pe teren propriu de la...Ungaria lui Pușkaș, care se impunea cu 6-3 pe Wembley. Probabil e prematur să vorbim despre o nouă generație ca cele din 30 și 50, când maghiarii ajungeau până în două finale de Mondial, dar e limpede că lucrurile s-au construit în timp la Budapesta, planul fiind unul foarte bine gândit. Mulți sunt de părere că fără implicarea lui Viktor Orban Ungaria nu ar fi ajuns la acest nivel, iar faptul că premierul a ajutat atât de mult fotbalul a fost evident și aseară, când jucătorii naționalei l-au chemat în vestiar pentru a sărbători.
"Este foarte rar pentru mine să intru în vestiarul echipei, ultima dată când am făcut asta a fost după înfrângerea noastră cu Olanda, când am vrut să îi îmbărbătez pe băieți. Acum, la solicitarea căpitanului echipei, Ádám Szalai, am mers să îi felicit pe membrii echipei naționale și pot să vă spun atmosfera din vestiarul maghiar era una de nedescris", a mărturisit premierul în NemzetiSport.
Liga Națiunilor UEFA
Care este starea de spirit a lui Edi Iordănescu după debutul în Liga Națiunilor! "Se va ridica"
26/06/2022 LA 14:16

Stadionul Ferenc Puskas din Budapesta va putea fi umplut la capacitate maximă

Credit imagine: SID

Cum a ajutat Orban fotbalul din Ungaria

Rolul jucat de Viktor Orban în renașterea fotbalului maghiar e unul esențial, chiar dacă unele dintre măsurile luate nu sunt neapărat de urmat. Mai mult, regimul său e considerat de mulți drept un "fascism soft", libertățile presei și indivizilor fiind parțial îngrădite. Măsurile luate în fotbal au avut efectul dorit, însă, iar în acest moment Ungaria se poate mândri cu o națională de top, dar și formații care, la nivel de cupe europene, sunt în stare să facă surprize frumoase. În Europa League, deocamdată, dar cu siguranță e o chestiune de timp până când țara vecină va avea o formație în mod constant și în Champions League.
Thesetpieces.com a făcut o analiză în detaliu a modului în care fotbalul maghiar s-a metamorfozat în ultimul deceniu și jumătate, iar mai jos îți prezentăm cele mai interesante pasaje.
"Este imposibil să despărțim fotbalul maghiar de Viktor Orban. 11 dintre cele 12 cluburi din Liga 1 din Ungaria sunt deținute de aliații ai premierului. Peste 25 de stadioane noi în toată țara au fost construite cu fonduri guvernamentale sub "domnia" sa.
Când premierul maghiar a recăpătat puterea în 2010, Ungaria ocupa locul 57 în clasamentul mondial FIFA, nu se mai calificase la un turneu major din 1986, iar liga maghiară era pe locul 36 în Europa și doar două formații se calificaseră într-o grupă europeană în ultimii 10 ani.
Acum, Ungaria se poate mândri că a jucat la al doilea turneu final în cinci ani, iar echipele de club devin prezențe constante în cupele europene.
Prima Ligă maghiară se afla într-o poziție de neimaginat pentru un fan al fotbalului înainte de 2010. De când comunismul a căzut, în 1989, fotbalul maghiar devenise subiect de bancuri în țară și în străinătate. Cele mai mari cluburi au suferit pierderi uriașe din punct de vedere financiar, stadioanele din întreaga țară erau în paragină, standardul terenurilor era la limita de jos, iar prezența în tribune scăzuse cu peste 50%.
Tot ce a însemnat fotbalul maghiar după '90 stătea sub spectrul neputinței, al proastei organizări și al dezinteresului. Fotbalul se simțea ca un sport uitat, în care fantomele unui trecut ilustru bântuiau recolta actuală.

2 miliarde investite de guvernul maghiar în fotbal

Totuși, acum, fotbalul maghiar se simte real, se simte profesionist. Stadioanele sunt de clasă mondială, cluburile sunt bine conduse, iar prima ligă - deși nu este aproape de calitatea ligilor de top ale Europei – este mult mai ofertantă pentru fani.
A existat o schimbare uriașă a percepției în acest sens. Mass-media a privit ani de zile fotbalul maghiar cu dispreț, dar datorită lui Orban, nu mai este cazul. În cei 12 ani de conducere, Guvernul a cheltuit din belșug pentru ca toate obiectivele avute în termeni de fotbal să devină realitate. Se estimează că 2 miliarde de lire sterline au fost cheltuite pentru fotbal de când Orban a preluat puterea, 100 de milioane de lire sterline fiind cheltuite doar pentru proiectul său de campanie, Academia Pușkaș", notează sursa citată.
Sigur, aici se naște o discuție: aceste sume aiuritoare cheltuite ar fi pe deplin justificate dacă Ungaria ar fi o țară foarte bogată. Dar nu este cazul: 12% din oameni trăiesc în sărăcie, cu 75% din populația totală trăind sub pragul mediu al UE.
Totuși, Orban a gândit exclusiv din punct de vedere sportiv și a adus măcar un mare capital de imagine țării vecine. Pentru că Ungaria este astăzi pe buzele tuturor fanilor de pe întregul glob, după succesul răsunător cu Anglia. Poate că, dacă tragem linie și ne gândim la cum ar fi putut fi cheltuite sumele impresionante investite de Guvern în fotbal, măsurile luate par neinspirate, dar un lucru e cert: ca vector de imagine, banii investiți și-au găsit justificarea în ceea ce arată Ungaria azi din punct de vedere fotbalistic. România e la ani lumină de fotbalul maghiar, după ce în anii '90 și 2000 Generația de Aur se distra cu țara vecină, de fiecare dată când o întâlnea.
Liga Națiunilor UEFA
Ce variantă ar putea avea România după Edi Iordănescu! "Ne limităm mult aria de selecție"
20/06/2022 LA 08:20
Liga Națiunilor UEFA
Critici dure la adresa FRF: "Aici s-a dorit să se ajungă!" Ce jucător a fost mustrat de Mircea Sandu
17/06/2022 LA 20:14