Articol scris de Theo Ionescu
Generația „Guadalajara” a continuat să ofere momente remarcabile și după Campionatul Mondial. Am ratat calificarea la europeanul din 1972, dar am intrat atunci între primele 8 echipe ale Europei. Pentru mondialul următor, trebuia să trecem de Republica Democrată Germană, Finlanda (pe care am învins-o și în campania precedentă pentru Euro, 7-0 la general), și Albania. În ultima partidă, jucam acasă cu Finlanda și aveam nevoie de un halucinant 9-0 pentru a mai spera la calificare. Mai exact, aveam un punct în spatele R.D.G., și un golaveraj inferior cu 8 reușite. Pe lângă victoria noastră, ne trebuia și o remiză a nemților în Albania.
Dumitru Marcu, dublu campion cu Universitatea Craiova în 1974 și 1980, a fost titular în acel meci și rememorează ziua de 14 octombrie 1973:
Liga Națiunilor UEFA
Ilie Dumitrescu a desemnat cel mai bun jucător al României: "E singurul! Ceilalți n-au mișcat"
ACUM 2 ORE
Aveam o echipă foarte bună, am jucat acel meci cu 3 sau 4 atacanți fiindcă aveam nevoie de 9 goluri. Noi așteptam mai mult să facă egal R.D.G. în Albania. Țin minte că Federația l-a trimis pe Valentin Stănescu o săptămână în Albania să îi ajute să aibă și ei o șansă în plus în acel meci. Din păcate nu au reușit, a fost la un moment dat 1-1 dar nemții au bătut cu 4-1 în final
Stadionul „23 August” a găzduit atunci undeva la 30.000 de spectatori, o asistență deloc impresionantă pentru acele vremuri, dar meciul era considerat fără o miză prea mare. Selecționerul Valentin Stănescu nu se putea baza pe Gicu Dobrin, Anghel Iordănescu și Nunweiller VI, așa că în locul lor au intrat Mircea Sandu, Dumitru Marcu și Nicolae Pantea, iar fiecare dintre ei și-a făcut treaba și a marcat.
Împreună cu Liță Dumitru și Florea Dumitrache, au modificat tabela până la 8-0 în minutul 65, dar mai era nevoie de încă un gol. „Nea Tinel” aruncă în teren pe finalul meciului un debutant, pe numele lui Dudu Georgescu, care avea să marcheze primul din cele 21 de goluri sub tricolor. Am avut și șansă pe final, noroc că a intrat Dudu și a mai dat un gol, ne-am bucurat cu toții foarte mult
Noi ne-am făcut treaba, dar calificarea n-a mai venit, albanezii n-au înțeles tot ce trebuia de la Valentin Stănescu. Am pierdut totul la un punct. În meciul tur din Finlanda am făcut 1-1. Conduceam, iar pe final Rică Răducanu a stat pe minge câteva secunde și arbitrul a dat lovitură liberă indirectă, din care ne-au egalat. Nici nu prea voiau arbitrii să mergem noi în Germania. E păcat, chiar am fi meritat atunci mai multe calificări, dar erau și mai puține locuri disponibile.
Meciul nu a fost lipsit de controverse. S-a auzit în popor că finlandezii ar fi fost plimbați cu o seară înainte prin București, pe la baruri și doamne de companie, pentru a nu încurca demersul României de a-i umple poarta lui Pertti Alaja, considerat de cronicarii vremii drept cel mai bun jucător al oaspeților (a scos totuși 8 din cele 17 șuturi ale noastre pe poartă). Dumitru Marcu are dubii cu privire la acest scenariu: Nu cred, noi nu am auzit nimic. Eram în cantonament la Snagov, ei veneau cu 1-2 zile înainte. Cred că pur și simplu au venit relaxați, nu mai aveau nicio miză. Și noi dacă eram conduși cu 5-0 la pauză probabil că nu am fi tratat restul meciului atât de serios.
https://i.eurosport.com/2022/06/12/3391479.jpg
Dacă astăzi ne temem de un meci cu Finlanda, atunci se punea doar problema scorului: Noi îi băteam la orice oră pe scandinavi, sau vikingi cum le spuneam, nu se punea problema. Nici Finlanda nu era la nivelul de astăzi, dar noi formam o echipă bună. Acum lucrurile s-au mai echilibrat, ori jucăm noi prea slab, ori au avansat ei foarte mult.
Fostul atacant al Craiovei și al Stelei crede că ne așteaptă un meci dificil la Helsinki, dar speră într-un succes al naționalei. Asta e ultima șansă ca să te mai agăți de ceva în această grupă. Deși va fi greu, sperăm totuși să învingem. Până la urmă nu cred că ne-au bătut niciodată, dar au crescut mult în ultima vreme
Așa s-a scris istoria celui mai clar succes din istoria echipei naționale. O diferență de scor pe care va fi greu să o mai repetăm vreodată, la cum arată fotbalul nostru în prezent, comparativ cu cel din țările pe care odată le consideram mici. Merită să îi amintim pe toți componenții acelui meci, eroi ai unor vremuri dispărute, în care fotbalul era poate cea mai importantă componentă a societății.
Necula Răducanu – Lajos Sătmăreanu, Dumitru Antonescu, Ștefan Sameș, Augustin Deleanu, Ion „Liță” Dumitru, Cornel Dinu (căpitan), Nicolae Pantea, Mircea Sandu, Florea Dumitrache (Dudu Georgescu 75), Dumitru Marcu. Antrenor: Valentin Stănescu.
Au marcat: I. Dumitru (6), D. Marcu (8, 43), M. Sandu (25, 65), F. Dumitrache (45, 63), N. Pantea (55), D. Georgescu (81)
Fotbal
Edi Iordănescu va avea o clauză fermă în noul contract cu FRF! "Nu poate să fie totul roz"
ACUM 12 ORE
Romanian Liga I
Dan Petrescu vrea o federație după modelul unguresc! Strategia care ar ridica naționala României
ACUM 13 ORE