Articol scris de Tibi Munteanu

Rapid-Giulești – locul în care naționala e apreciată

În ciuda faptului că au existat injurii la adresa conducătorilor FRF sau chiar mici incidente care au pus în pericol viitoarea desfășurare a partidelor de pe teren propriu, Federația a decis ca și cel de-al treilea meci de acasă să se dispute pe noua arenă de lângă podul Grant, la fel ca precedentele contra Finlandei și Muntenegrului.
Liga Națiunilor UEFA
UEFA a amendat FRF pentru incidentele produse de suporterii români în Liga Națiunilor
15/07/2022 LA 06:11
În prima partidă a naționalei de pe noul Giulești, disputată pe 11 iunie, a venit și primul succes din Nations League, cu 1-0, într-o atmosferă în care elevii lui Edward Iordănescu s-au simțit fotbaliști, fiind susținuți din tribune de la primul până la ultimul fluier al arbitrului.
De asemenea, deși tricolorii veneau după două eșecuri în debutul actualei ediții a competiției, la fel ca în partida cu Finlanda, sold-out a fost și la următorul meci de pe teren propriu, acea umilință pe care am primit-o din partea celor din Muntenegru, scor 3-0. Și atunci, la fel ca în urmă cu trei zile, fotbaliștii de pe teren s-au bucurat de susținerea publicului prezent pe stadion, chiar dacă la final au existat momente tensionate.
Va fi pentru a treia oară când România va juca pe teren propriu pe noul stadion al Rapidului, după ce, în primul meci acasă din 2022 s-a ales stadionul din Ghencea, iar atmosfera creată de fanii CSA Steaua a fost una anostă, mai mulți fotbaliști români fiind fluierați.
Citește și:

Programul României în Nations League

Cu doar 3 puncte după primele 4 etape și cu un scenariu al retrogradării în cea de-a treia ligă valorică a competiției tot mai aproape, România speră să obțină două victorii în deplasarea din Finlanda și în partida de pe teren propriu cu care va încheia campania.
În caz contrar, semnalele Federației sunt că Edward Iordănescu probabil nu va mai continua pe banca tricolorilor și în campania de calificare la EURO 2024, pentru că e clar că venirea sa nu a produs șocul pozitiv pe care toată lumea îl aștepta.
Pe 23 septembrie se va disputa Finlanda – România, de la 21:45, la Helsinki, iar trei zile mai târziu, pe 26 septembrie, de la aceeași oră, tricolorii vor avea startul ultimului duel al grupei.

Istoric bun pe Giulești contra bosniacilor

În istorie, o singură dată am mai confruntat Bosnia și Herțegovina în Giulești, pe vechiul stadion "Valentin Stănescu", meci din care tricolorii au ieșit învingători.
Se întâmpla pe 3 iunie 2011, când pe banca tehnică se afla Răzvan Lucescu, iar România câștiga cu 3-0 în cadrul grupei de calificare la Campionatul European din 2012. Marca chiar antrenorul actualei echipe din Giulești, Adrian Mutu, iar Ciprian Marica izbutea o dublă. Într-un final, Bosnia a terminat grupa pe locul doi, în spatele Franței, iar România se clasa pe locul al treilea, ratând astfel șansa de a merge la Euro.
De asemenea, în istoricul confruntărilor directe, România are câștig de cauză, cu trei victorii și două eșecuri înregistrate până în prezent și golaveraj 9 cu 3.
Va fi, totodată, ultimul meci al naționalei României pe teren propriu în acest an, urmând ca din 2023 să revină pentru partidele din cadrul grupei de calificare la următoarea ediție a Campionatului European, care se va desfășura în Germania. Tragerea la sorți a preliminariilor va avea loc pe 9 octombrie, la Frankfurt.
Liga Națiunilor UEFA
Edi Iordănescu a explicat de ce România a fost învinsă în primele meciuri din Liga Națiunilor
13/07/2022 LA 15:23
Liga Națiunilor UEFA
Care este starea de spirit a lui Edi Iordănescu după debutul în Liga Națiunilor! "Se va ridica"
26/06/2022 LA 14:16