Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce este "BarcaGate", scandalul care a dus la arestarea lui Bartomeu, fostul președinte al Barcelonei

Nicu Savin

Actualizat 01/03/2021 la 14:42 GMT+2

În această dimineață, poliția catalană a descins în birourile celor de la FC Barcelona pentru a căuta noi probe în dosarul "BarcaGate". În plus, Josep Maria Bartomeu, fostul președinte al clubului de pe Camp Nou a fost arestat împreună cu alți membrii cin conducerea clubului.

Josep Maria Bartomeu

Credit imagine: Eurosport

Poliția catalană i-a arestat în urmă cu puțin timp pe Josep Maria Bartomeu (fostul președinte al Barcelonei), Oscar Grau (CEO) și Roman Ponti (avocatul clubului). Reținerea oficialilor face parte din dosarul "BarcaGate", unul început în urmă cu un an, care părea închiat la un moment dat.
Pe 17 februarie 2020, jurnaliștii de la Cadena Ser (post de radio catalan) au dat publicității rezultatele unei investigații și au scos la iveală o serie de nereguli, acuzând conducerea Barcelonei de corupție.
Mai exact, presa acuza conducerea de atunci a clubului "blaugrana" că a angajat o firmă specializată în administrarea rețelelor de socializare pe care ar fi plătit-o cu o sumă mult mai mare decât ar fi fost normal (1.000.000 de €, în timp ce prețul pieței este de 150.000-200.000 de € pentru astfel de servicii). Suma totală a fost împărțită în tranșe mai mici, astfel încât să nu fie nevoie de aproparea plăților în consiliul de administrație, astfel că totul a fost păstrat secret de câțiva oameni din conducerea clubului.
Barcelona's president Josep Maria Bartomeu attends the official presentation of new Dutch coach Ronald Koeman at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 19, 2020. - Crisis-hit Barcelona hailed the "return of a legend" as the Spanish giants today offic

"BarcaGate", un nou mega-scandal la Barcelona

S-a presupus că suma uriașă încasată de I3 Ventures, numele companiei respective, s-a datorat faptului că aceasta nu se ocupa doar cu apărarea imaginii clubului pe rețelele de socializare, ci mai ales de protejarea imaginii conducerii administrative, în frunte cu președintele Josep Maria Bartomeu. Pentru asta, contestatarii board-ului de atunci de la Barcelona au fost atacați pe site-urile de socializare prin inermediul unor conturi false, totul fiind orchestrat de cei de la I3 Ventures, scopul final fiind câștigarea unui nou mandat de președinte al Barcelonei de către Bartomeu.
Conform raportului de atunci, printre cei defăimați la ordinul lui Bartomeu și al acoliților acestuia s-au aflat jucători activi precum Leo Messi sau Gerard Pique, foști jucători și foști tehnicieni (Xavi Hernández, Carles Puyol , Josep Guardiola ), alte voci importante din jurul clubului catalan (Joan Laporta, Víctor Font , Agustí Benedito , Jaume Roures ) și alte entități apropiate acestuia (canalul regional catalan TV 3).
Bartomeu și ceilalți acuzați s-au apărat atunci spunând că angajarea unor astfel de firme este ceva obișnuit, iar în privința acuzelor de defăimare a propriilor jucători sau a altor persoane totul a fost negat.
Totuși, autoritățile s-au autosesizat și în iulie 2020 au descins prima dată la sediul Barcelonei, căutând probe în acest dosar. După primele cercetări nu s-au putut dovedi acuzațiile la adresa oficialilor, iar totul părea că se va încheia foarte repede.
Acum, la 7 luni de la primele descinderi, poliția a intrat din nou în sediul clubului catalan și a decis arestarea lui Bartomeu și a foștilor săi colaboratori, ceea ce înseamnă că probele de incriminare a lor sunt mai solide.
Rămâne de văzut cum se va soluționa acest caz, dar cert este că problemele sportive ale clubului din ultima vreme au rădăcini mult mai adânci. Toate aceste nereguli adiminstrative s-au răsfrânt inevitabil asupra echipei, iar aceste lucruri se văd în rezultate.
În week-end-ul care urmează vor avea loc alegeri pentru postul de preșdinte al Barcelonei, iar lucrurile ar urma în mod normal să intre pe un făgaș normal. Totuși, indiferent de cine va câștiga, va avea de gestionat o "grea moștenire", ținând cont de problemele financiare, dar și de aceste probleme cu legea ale vechii conduceri.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo